CHP'Lİ GÜRER: 5 MİLYON SURİYELİ İŞ YAŞAMINI DA OLUMSUZ ETKİLEDİ..

CHP Milletvekili Gürer, kayıt dışı çalıştırılan mülteciler için Meclis Araştırması açılmasını istedi

Vekil Haberleri 22.11.2018, 10:18 22.11.2018, 10:18
CHP'Lİ GÜRER: 5 MİLYON SURİYELİ İŞ YAŞAMINI DA OLUMSUZ ETKİLEDİ..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde resmi rakamlara göre 3.5 milyon, kayıt dışıyla birlikte 5 milyonu bulan Suriyeli mültecilerin, iş yaşamına kattığı sorunları, Meclis Araştırma önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

 

Niğde Milletvekili Gürer, Meclis Araştırma önergesinde kayıt dışılık, ücret adaletsizliği ve ek istihdamın engellenmesi gibi sorunları beraberinde getiren mültecilerin, ülkemizin iş yaşamı üzerindeki etkilerinin belirlenip çözüm üretilmesini önerdi. 

 

MÜLTECİLERİN İŞ YAŞAMINA TAŞIDIĞI SORUNLAR

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kültürel, sosyolojik ve ekonomik açısından ülkemizde ciddi boyutlara ulaşan sorunlara neden olan Suriyeli mültecilerin, iş yaşamına getirdiği olumsuzlukları da Meclis gündemine taşıdı. 

 

NE ZAMAN GİDECEKLERİ BELLİ DEĞİL..

 

TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi veren Gürer, Suriye'de iç savaşın uzaması ve ne zaman sonlanacağının belirsiz olmasının ülkemizde yaşayan Suriyeli mültecilerin ne zaman geri döneceğini belirsiz kıldığına dikkat çekti. 

 

KAYIT DIŞI İSTİHDAM SORUNU

 

Mültecilerin, ülkemizde farklı iş kollarında çalışmakta olduğuna işaret eden Gürer, “Çalışanların izine tabi kılınması için 2016 yılında bir düzenleme yapılmıştır. Buna rağmen başta Suriyeli mülteciler olmak üzere kayıt dışı mültecilerin yoğun çalışma alanında yer aldığı bilinmektedir. Özellikle tekstil sektöründe bu rakamın yüz binleri geçtiği ifade edilmektedir. 2016 yılında mültecilere yasal çalışma izin hakkı tanınmasına rağmen istenen düzenlemelerin gerçekleşmediği görülmektedir. Suriyeli mültecilerin çalışma yaşamındaki yeri ve iş gücü piyasasına katılımı ve bu bağlamda durumun belirlenmesi önemlidir. Endüstriyel aktörlerin işbirliği ve kamusal politikanın uygulanabilirliğinin izlenmesi sorunun durumunu saptamada önemli etkendir” ifadelerini kullandı. 

 

EK İSTİHDAMIN ÖNÜNDEKİ ENGEL

 

Başta Suriyeli Mülteciler olmak üzer ülkemize yurt dışından gelerek çalışanların emek piyasasına etkileri ve bu alanda varlıkları ile oluşan sorunların irdelenmesi ve ülkemizdeki işsizliğinin boyutları ile birlikte ele alınarak araştırılması gerektiğini vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, “İşsizliğin ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde kayıt dışı ucuz işçilik ve emek sömürüsü giderek olağanlaşmaktadır. Özellikle alt tedarikçilerde kayıt dışılığı fiyatları düşürme baskısı da tetiklemektedir. Kayıt dışında, belirsiz çalışma süreleri ek istihdamında önünü tıkayan bir duruma dönüşmüştür. Sorunun giderek daha da kökleşmesi, kayıt dışılığa yönelik çalışma yaşamında farklı yeni sorunları da üretmesi olasıdır. Devlet denetimi bu bağlamda önemlidir. Ancak bu alanda yeterli denetimlerin sağlanabilmesi mevcut yapısal durumlar dikkate alındığında çok olası görülmemektedir” açıklamasında bulundu. 

 

İŞ YAŞAMINA YENİ SORUNLAR GETİRDİLER

 

Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde mülteci çalışan sorunlarının giderek artması dikkate alındığında çalışma yaşamında ciddi düzenlemelerin sağlanması ihtiyaçtır. Ülkemiz vatandaşları ile aynı yerde birlikte çalışan mülteciler için sağlanacak olumlu düzenlemeler aynı zamanda ülkemiz vatandaşlarına da aynen yansımalıdır. İş barışının devamında bu durum mutlaka dikkate alınmalıdır. Ülkemizde genel anlamda mevcut bulunan yapısal sorunlar, taşeron, kayıt dişilik, işsizlik, sendikasızlaştırma, ücret adaletsizliği gibi uygulamaların yanında mültecilerin çalışma yaşamında yarattığı yeni sorunlarda bu anlamda araştırma ve değerlendirmeleri gerekli kılmaktadır.

 

Mülteci çalışanların durumları, en çok mülteci bulunan İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Adana esnafının mültecilerden kaynaklanan sorunları, mültecilerin ülkemiz çalışanları üzerindeki etkilerinin kapsamlı araştırılıp çözüm üretilmesi amacı ile meclis araştırması açılması önemli ve yararlı olacaktır.”

 

Yorumlar (0)