CHP'li Gürer: 2019 yılında Türkiye'yi karamsar bir tablo bekliyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılının özellikle dar gelirliler ve ücretliler için zor yıllarından biri olduğunu, sanayicinin anlaşmalı iflas için başvuru yılı olarak ta anılacağını belirtip, “Konkordato kanunu dahi değiştirtilirdi. 2019 yılı için çok umutlu bir yıl olacağını keşke söyleyebilseydim ama zor bir yıl olacağı görülüyor. Seçimin varlığı, iktidarın, hukuk ve kural tanımaz uygulamaları, ekonomiye olumsuz yansıyacak” dedi.

Vekil Haberleri 31.12.2018, 11:18 31.12.2018, 11:18
CHP'li Gürer: 2019 yılında Türkiye'yi karamsar bir tablo bekliyor

DÖVİZ KURLARI

 

2018 yılında Türkiye’nin ekonomik açıdan  zor günler yaşadığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 24 Haziran seçimlerinin ardından döviz kurlarındaki dalgalanma ve artan enflasyon rakamlarının, ekonomiyi ciddi sarstığını ve bedeli dar gelirli ile ücretlilerin  yaşamını iyice daralttığını ifade etti.

 

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETTİ 

 

Yılın bütününe bakıldığında Türk Lirasının dolar karşısında yüzde 29 oranında değer kaybettiğini belirten Gürer, Türk Lirasının Arjantin’den sonra en çok değer kaybeden para birimi olması yaşanan sorunlarında özeti gibi” dedi.

 

MİLLİ GELİR ERİDİ 

 

Sene başında yüzde 18 olan ticari kredi faizlerinin yüzde 56’lık artışla yüzde 28’ler seviyesine ulaştığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, 2017 yılında yüzde 11.9 olan enflasyonun 2018 Kasım ayında yüzde 20.8’e çıktığını milli gelirin ise dolar cinsinden 88 milyar dolar düşerek, erime eğilimine girdiğine dikkat çekti. İşçi, çiftçi, esnaf, işsiz, emekli, memur bu süreçten doğrudan etkilendi. Çarşı pazar yangın yerine döndü. Vatandaşın alım gücü düştü. İşten çıkarmalar, zorunlu izinler, düşük ücretle çalıştırma hortladı. Tasarruf tedbiri kapsamında ilk yapılan işçi çıkarmak oldu. Konkordato ülkenin köklü, tanınan marka işletmelerine dahi yansıması sanayide de önemli dalgalanmalara neden oldu” dedi

 

ASGARİ ÜCRET 2200TL OLMALI İDİ.

 

2018 yılında 1603 lira olarak belirlenen asgari ücretin, dönemin döviz kurları cinsinden 422 dolar iken, 2019 yılı için belirlenen 2020 liralık asgari ücretin dolar olarak karşılığının 381 dolara düştüğünü belirten Ömer Fethi Gürer, “Geçen yılki asgari ücretle bu yılki asgari ücret arasındaki fark 41 dolardır. Bu da asgari ücretin yaklaşık 250 TL erimiş olmasının göstergesidir” diye konuştu. Asgari ücret 2200 lira olmalı idi.2020 TL rakam açıklandı. Asgari ücret en azından vergi dışı bırakılmalıdır. Yoksulluk sınırı 4 kişilik bir aile için 6 bin lirayı araştırmalar ile aşmış ise asgari ücret için açıklanan rakam yeterli denemez” dedi.

 

İŞSİZLİK HAT SAFHAYA ULAŞTI

 

2018 yılında resmi verilere göre 3 milyon 676 bin işsizin bulunduğunu söyleyen Gürer, “Bu rakam İŞKUR’a başvuranların belirlediği rakamdır. Artık iş bulamam düşüncesiyle İŞKUR’a başvurmayanları da eklediğimizde Türkiye’de en az 6 milyon kişi işsizdir. Her 100 gençten 22’si, her üç üniversite mezunundan 1’i işsiz durumdadır” dedi. 

ESNAF KEPENK KAPATIYOR

 

Bankalarda tahsili gecikmiş alacakların tutarının son bir yılda yüzde 46 oranında arttığını, konkordato ilan eden işyerlerine her gün bir yenisinin daha eklendiğini belirten Ömer Fethi Gürer,  fabrikanın kapandığını ve küçük esnafın kapısına kilit vurduğunu belirterek, “2018 yılında özel sektörde binlerce insan işsiz kaldı. Ülkede işsizlikten kendini yakan, intihar edenler oldu. Taşeron çalışanların sorunları çözülmedi. Atanamayan öğretmen, sağlıkçı, mühendis, mimarın yüzü gülmedi. Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarına çözüm beklentileri gerçekleşmedi. Ayrıca kamudan Şeker fabrikaları özelleştirilerek burada çalışan işçilerin büyük çoğunluğu kapı dışarı edildi. İşçi, çiftçi mağdur edildi. Pancar üreticilerine halen eziyet çektiriliyor” şeklinde konuştu. 

 

ÇİFTÇİLER İCRALIK

 

2018 yılında çiftçinin icralık olduğunu, çiftçinin tarlasına ekemez hale geldiğini, esnafın borç batağına girdiğini, sanayicinin gelecek kaygısı ifade ettiği söyleyen Gürer, “2018 yılı işçi, işsiz, çiftçi, kentli, köylü, memur, emekli, genç, yaşlı herkes için olumsuz bir yıl olarak tarihe geçecek. Bu süreci AKP iktidarlarının yetersiz yönetimleri yarattı. Sistem değişikliği de sorunları katladı. Ekonomi iyi yönetilemiyor. Başta tam Demokrasi ve hukukun üstünlüğü sağlanmadan sorunlar aşılamaz. Tarım ve hayvancılık  mutlaka planlı ve doğru politikalara taşınmalıdır. Üretim artışı sağlayacak politikalar geliştirilmeli, ithalat azaltılmalı, cari açık düşürülmelidir. Endüstri 4.0’e göre gelecek doğru kurgulanmalı ve sanayileşme yapısal sorunlardan arındırılmalıdır. Liyakat önemsenmeli, şeffaflık sağlanmalı, yolsuzlukların önü kesilmeli, şeffaf ihalelerle işer yürütülmeli, özelleştirme ve serbestleştirme anlayışı yerine kamunun gerektiği yerde varlığı sağlanıp, güçlendirilecek yatırımlar sağlanmalıdır. Kriz her defa bir bahane üretip, dış güç, rahip vb konularla algı ile sürekli yönetilemez. Gerçekçi ve kalıcı çözümlere yönlenmek şarttır” dedi.

 

YAŞAM PAHALI

 

Ömer Fethi Gürer, ülkemizde insanları yaşam  pahalılığından, artan enflasyondan, işsizlikten, zamlardan kurtarmak için  gereken tedbirin zamanında alınmasının önemine  dikkat çekerek, “Biz CHP olarak her zaman uyarılarımızı yapıyoruz. Ancak iktidar, bildiğini okumaktan vazgeçmiyor ve sonuç olarak paramız en çok değer kaybeden para, ekonomimiz en kötü giden ekonomi durumuna düşüyor. Öncelikle ekonominin ehil eller tarafından yönetilmesi gerekiyor. Adaletin olmadığı bir ülkede yatırım olmaz. Hukuk devletinin, demokrasinin işlemesi gerekiyor. Merkez Bankasının bağımsızlığı korunup bu anlamda iktidar dikkatli bir üslup kullanmalı. Çiftçi, sanayici, KOBİ, esnaf desteklenmeli, tarım hayvancılık desteklenmeli. Üretime dayalı politikalar izlenmeli. İthalata yönelik politikalardan vazgeçilmeli. Hakça dağılım, adaletli yönetim şeffaf ve hesap verebilme anlayışı sorunları azaltır” şeklinde konuştu. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019 yılının ülkemize ve dünyaya güzellikler getirip, yokluk ve yoksulluk yerine insanca hakça bir yaşamın başlangıcına vesile olmasını, herkese yeni yılda sağlık, huzur diledi..

 

 

Yorumlar (0)