CHP’li Erbay: AKP’nin demokrasiye yaptığı darbe Türkiye’nin AB yolunu tıkamaktadır

9 Mayıs Avrupa Günü’nü kutlayarak açıklamada bulunan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, “Büyük Önder Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefimiz için vazgeçilmez olan AB üyeliği süreci AKP’nin demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne yaptığı darbe sonucunda her geçen gün daha da ulaşılmaz bir hedef haline gelmektedir.” dedi.

Vekil Haberleri 09.05.2019, 16:59
CHP’li Erbay: AKP’nin demokrasiye yaptığı darbe Türkiye’nin AB yolunu tıkamaktadır

CHP’li Erbay: AB’nin kuruluş yıldönümünü kutladığımız bu günlerde AKP’nin demokrasiye yaptığı darbe Türkiye’nin AB yolunu tıkamaktadır.

9 Mayıs Avrupa Günü’nün, Avrupa coğrafyasında toplumları basiretsiz siyasetçilerin ihtiraslarına ve maceraperest liderlerin savaş çığırtkanlıklarına kurban etmemeye kararlı liderlerin ve halkların iradesi olarak değerlendiren CHP’li Erbay, “Avrupa’da sosyal, siyasal, ekonomik ve hukuk gibi birçok alanda işbirliğini ve bütünleşmeyi hedefleyen Avrupa Birliği’nin temellerinin atıldığı Avrupa Kömür ve Çelik Birliği’nin kuruluş günü olan 9 Mayıs tarihi, 1985 Milano Zirvesi kararıyla 34 yıldır Avrupa Günü olarak kutlanmaktadır. İnsanlığın ortak değerlerini temel alan bu birliğin kuruluş yıl dönümü olan 9 Mayıs Avrupa Gününü kutlarım. Avrupa Birliği, temel insan hak ve hürriyetlerini benimsemek, demokratik bir toplum yaratmak, hukukun üstünlüğünü sağlamak gibi kriterleri içermektedir. Bu temel değerlerin askıya alındığı yakın tarihimizde Avrupa coğrafyasında diktatörlerin toplumları ne gibi felaketlere sürüklediğine şahit olduk. Bu felaketlerin tekrar yaşanmaması için temel değerlerde bir araya gelen ülkelerin oluşturduğu Avrupa Birliği projesi bütün ülkeler için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle CHP olarak her daim Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de hedef gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak, demokratik standartları yakalamak yolundaki hedefimiz geçerliliğini bugün de korumaktadır. Bundan sonrada bu doğrultuda mücadelemizi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu. 
Türkiye’nin AB üyelik sürecinin 1948 yılında başladığını hatırlatan Erbay, “O tarihten sonra bütün hükümetler AB üyeliği için gereken kriterleri yerine getirme gayreti göstermiştir. Hatta AKP hükümetleri bile iktidarlarının ilk dönemlerinde bu süreci yürüttüler. Ancak son yıllarda AKP’nin, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temel konulardaki tutumu, ülkemizi her geçen gün bu hedeften uzaklaştırmaktadır. Son olarak gelinen noktada Türkiye, Avrupa Parlamentosu’nda resmi tam üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını içeren taslak rapor oylanmış ve maalesef kabul edilmiştir. Bu durum AKP’nin demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ayaklar altına almasının, tek adam rejiminin sonucudur.” dedi.


Son olarak AKP iktidarının, bağımsız bir yüksek mahkeme olması gereken Yüksek Seçim Kurulu eliyle demokrasiye darbe yaparak, İstanbul seçimlerini iptal ettirdiğini vurgulayan CHP’li Erbay, “Milli iradenin tecelli etmesi sonucu İstanbul Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası, 6 Mayıs tarihinde YSK eliyle yapılan bir darbeyle geri alınmış, milyonlarca seçmenin oyu yok sayılmıştır. Hiçbir hukuki gerekçeye dayanmayan, hatta yasaları ve anayasamızı dahi çiğneyerek alınan bu karar ülkemizi stratejik hedefi olan AB üyeliğinden her geçen gün uzaklaştırmaktadır. AKP’nin hukuk tanımaz tutumu nedeniyle Türkiye, ‘demokratik olmayan ülkeler’ statüsünden, ‘baskıcı rejimler’ statüsüne düşürülmüştür. Tek adamın ve yandaşlarının çıkarları için yapılan bu uygulamalar ülkemizi her alanda geriletmektedir. Ancak ne olursa olsun CHP olarak, AB hedefinden, dolayısıyla demokrasi, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı ve insan hakları mücadelemizde hiç yılmadan ve yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. 

Yorumlar (0)