CHP'Lİ TUTDERE TARIM BAKANLIĞI’NA TÜTÜN DÜZENLEMESİNİ HATIRLATTI

Milletvekili Tutdere, mecliste yaptığı basın toplantısında, Adıyamanlı tütüncülerin sorunlarını dile getirdi ve Tarım Bakanlığı’nın kooperatifler eliyle sarmalık tütünün piyasaya arzı, satılması ve ticareti engelinin kaldırılması yolunda herhangi bir adım atmadığını açıkladı. Bakanlığa görevini yapması için çağrıda bulundu.

Vekil Haberleri 10.10.2019, 15:27
CHP'Lİ TUTDERE TARIM BAKANLIĞI’NA TÜTÜN DÜZENLEMESİNİ HATIRLATTI

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere  mecliste yaptığı basın toplantısında Adıyamanlı çiftçi ve tütüncülerin yaşadıkları sorunları gündeme taşıdı. Tütün yasasının Bakanlığın konuyla ilgili gerekli hazırlığı tamamlaması için yürürlüğe girişinin 1 yıl ertelenmesinden sonra herhangi bir adım atmadığını açıklayan  Tutdere, “Sarmalık tütün üreticileri hasatlarını yaptılar, ancak bu yıl elde ettikleri ürünlerini satıp satamayacakları konusunda ciddi bir belirsizlik var. Sarmalık tütüne ceza getiren yasanın yürürlüğe giriş tarihi 2 Temmuz 2020’ye kadar ertelendi ancak bugüne kadar Bakanlık tarafından ciddi bir adım atılmadı. Kooperatifler eliyle sarmalık tütünün piyasaya arzı, satılması ve ticareti engelinin kaldırılması yolunda gerekli yasal düzenlemeler yapılmadı. Ben bu konuda özellikle Tarım Bakanına çağrıda bulunuyorum.” dedi 

2020’DEN ÖNCE VERGİ KONUSUNDA DA YASAL DÜZENLEME YAPILMALI 

2 Temmuz 2020 tarihin yaklaşmadan sarmalık tütünün piyasaya arzı ve piyasada satılması için gerekli yasal çalışmaların önce yapılması için uyarılarda bulunan Tutdere, vergi konusunda da yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini Tarım Bakanlığı’na hatırlattı.

“Sarmalık tütüne konacak verginin makul seviyelere indirilmesi konusunda bir yasal çalışma yapılmazsa, yerli tütün üreticilerinin büyük sigara tüccarları karşısında yaşama şansı yoktur. Hükümeti ve meclisi bu konu üzerinde çalışmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

PAMUK DESTEK PRİMLERİ DE ÜRETİCİYİ TATMİN EDECEK ŞEKİLDE AÇIKLANMALI 

Açıklamasında pamuk üreticilerinin yaşadıklarına da değinen Tutdere, pamuk destek primlerinin henüz açıklanmadığını ve çiftçilerin bu yılki beklentilerinin 1-1 buçuk TL arasında olduğunu söyledi. “Üretici ürettiğini zaten satamazken geçen yıl kilosu 4 TL’den satılan pamuk bu yıl 2-2 buçuk liraya alıcı buluyor. Maalesef çiftçi ürettiğini hak ettiği şekilde satamadığı için mağdur, hiç olmazsa bu mağduriyetlerin giderilmesi için dsteğin açıklanması gerekiyor.” dedi. 

Yorumlar (0)