CHP'li Tanrıkulu: ''"Pestisit"lerin toprağı, suyu, havayı kirlettiği; insanları, arıları, kuşları, faydalı böcekleri zehirlediği iddiaları doğru mudur?''

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ'ye "Pestisit" ile ilgili sorular sordu.

Vekil Haberleri 09.03.2020, 13:00 09.03.2020, 13:07
CHP'li Tanrıkulu: ''"Pestisit"lerin toprağı, suyu, havayı kirlettiği; insanları, arıları, kuşları, faydalı böcekleri zehirlediği iddiaları doğru mudur?''

CHP'li Tanrıkulu:

Türkiye’de "Pestisit" kullanımının son 4 yılda yüzde 51 arttığı ve bitkilere uygulanan pestisitlerin sadece yüzde 2’nin uygulandığı alanda kaldığı haberleri basına yansımıştır. Geriye kalan yüzde 98’lik kısmın havaya, toprağa ve suya karıştığı da yine basına yansıyan haberler arasındadır.

Bu bağlamda;

1.Türkiye’de "Pestisit" kullanımının son 4 yılda yüzde 51 arttığı ve bitkilere uygulanan pestisitlerin sadece yüzde 2’nin uygulandığı alanda kaldığı, geriye kalan yüzde 98’lik kısmın havaya, toprağa ve suya karıştığı iddiaları doğru mudur?

2."Pestisit"lerin toprağı, suyu, havayı kirlettiği; insanları, arıları, kuşları, faydalı böcekleri zehirlediği iddiaları doğru mudur?

3.Endüstriyel tarımda bir gıdaya soframıza gelene kadar ortalama 16 kez "Pestisit" uygulanmasının gerekçesi nedir?

4."Pestisit" kullanımı ile verimlilik arasında iddia edildiği gibi doğrusal bir ilişki olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, "Pestisit"lerin yasaklanması için Bakanlığınızca başlatılmış bir işlem bulunmakta mıdır? 

5.32 adet "Pestisit"in Avrupa Birliğince kullanımına onay verilmediği göz önüne alındığında, onay verilmeyen bu "Pestisit"lerin Türkiye'de tarımda kullanılmasının gerekçesi nedir?

6.Türkiye'de tarımda kullanılan 41 adet "Pestisit" etken maddesinin kullanımdan kaldırılması ile ilgili yürütülen çalışmanın güncel akıbeti nedir?

7.9 Mart 2020 tarihi itibariyle Türkiye’deki "Pestisit" limitleri ne kadardır?

8.9 Mart 2020 tarihi itibariyle "Pestisit" limitlerini aşarak kullanım yaptığı tespit edilen çiftçiler hakkında ne tür işlemler yapılmıştır? 

9.9 Mart 2020 tarihi itibariyle 'Zirai Mücadelede Kullanılan Pestisit ve Benzeri Maddelerin Ruhsatlandırılma Usül ve Esasları Hakkında Yönetmelik'e uymayanlar hakkında ne tür yasal işlemler yapılmıştır?

10.Türkiye’de tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan "Pestisit"lerle ilgili denetimlerin artırılması ve elde edilen denetim sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması hususunda yürütülen çalışmalar bulunmakta mıdır?
 

Yorumlar (0)