CHP'li Özel'den Meclis Başkanı'na önerge başvurusu

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yaptığı başvuruda, Parlamento’nun en etkin denetim yollarından olan soru önergesine ilgili bakanlardan verilen yanıtların yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Soru önergelerindeki amaç, soruya zamanında ve tatminkar cevap alabilmektir. Aynı zamanda soru önergeleri, bakanlara istenilen soruya istenildiği kadar yanıt verme hakkı da tanımamaktadır.

Vekil Haberleri 14.06.2019, 11:12
CHP'li Özel'den Meclis Başkanı'na önerge başvurusu

Önergelere gereğince yanıt vermeyen bakanlar, kamu görevini ihmal etmektedir.  Soru önergesi, Anayasa’da tanımlanan ve millet adına kullanılan bir denetim yetkisidir. Bu yetkinin içeriksizleştirilme çabalarına karşı en büyük sorumluluk yasama organının başkanı sıfatıyla size düşmektedir” ifadesini kullandı.

KAMUOYUNU BİLGİLENDİRME AÇISINDAN ÖNEMLİ

CHP’li Özel, TBMM Başkanı Şentop’a yaptığı başvuruda, Anayasanın 98’inci maddesi ve TBMM İçtüzüğü’nün Altıncı Kısmının milletvekillerinin kullanabileceği bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin esasları içerdiğini belirterek, “Yazılı soru önergesi, yasama organının, yürütmeyi denetlemesine yönelik en etkili yollardan biridir. Her ne kadar Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında, yazılı soru önergelerinin yanıtlanma oranında önceki iktidarlara kıyasla ciddi bir düşüş yaşanıyor olsa da, bakanların önergelere verdiği yanıtlar, soruyu soran milletvekilini ve dolayısıyla kamuoyunu bilgilendirme noktasında önemli bir işlev görmektedir” dedi. Özel, şunları kaydetti:

REJİM, KUVVETLER BİRLİĞİNE DÖNÜŞTÜ

“Denetleme yetkisinin kullanılması ve soru önergelerinin yanıtlanması konusu, kuvvetler ayrılığı ilkesiyle de doğrudan bağlantılı olup, kuvvetler ayrılığının belirgin olduğu dönemlerde, Yürütme organının, Yasama organından gelen önergeleri dikkate alma ve yanıtlama oranının yükseldiği, ancak kuvvetler ayrılığının adeta kuvvetler birliğine dönüştüğü ve Yürütme organının, yasama ve yargı üzerinde de vesayet odağı haline geldiği dönemlerde, bu önergelerin yanıtlanma ve dikkate alınma sıklığının düştüğü görülmektedir.Önergelerin ciddiyetle yanıtlanması, Başkanlığınızı yürüttüğünüz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin itibarı açısından da önemli bir konu olup, önergelere zamanında yanıt verilmemesi ya da önergelere ciddiyetten uzak yanıtlar verilmesi noktasında Başkanlığınıza bir sorumluluk da yüklemektedir.Tarafımızın ‘rejime kasteden anayasa değişikliği’ olarak nitelediği ancak yasama organı ile yürütme organı arasındaki ayrımın daha da belirginleşeceğine yönelik Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi tarafından propagandası yürütülen anayasa değişikliği, yapılan propagandanın aksine kuvvetler ayrılığını belirginleştirmemiş, aksine bakanların milletvekillerinden gelen soru önergelerine yanıt verme oranının daha da azalmasına, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki yasama tekelinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görev yapan danışmanlar ile bakanlık bürokrasisi tarafından paylaşılmasına, buralarda hazırlanan kanuni düzenlemelerin, muvazaa ile milletvekillerine imzalatılarak kanun teklifi haline getirildiği kuvvetler birliğine dönüşen bir rejim yaratmıştır.”

EN BÜYÜK SORUMLULUK SİZE DÜŞÜYOR

Başvurusunda, “Özellikle Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önergelerin içeriğiyle ilgisi olmayan, anlamsız, önergenin sorulma maksadına uygun olmayacak yanıtlar vermektedir. Anlaşılıyor ki, kendisi bütçe görüşmeleri sırasında kamuoyu önünde cereyan eden tartışmayı, kişisel bir husumet olarak görerek, yapması gereken kamu görevini ihmal etmektedir” ifadesini kullanan Özel, Akar’a yöneltilen bazı soru önergelerinden ve yanıtlardan da örnekler verdi. Özel, “Soru önergelerindeki amaç, soruya zamanında ve tatminkar cevap alabilmektir. Aynı zamanda soru önergeleri, bakanlara istenilen soruya istenildiği kadar yanıt verme hakkı da tanımamaktadır. Önergelere gereğince yanıt vermeyen bakanlar, kamu görevini ihmal etmektedir.  Soru önergesi, Anayasa’da tanımlanan ve millet adına kullanılan bir denetim yetkisidir. Bu yetkinin içeriksizleştirilme çabalarına karşı en büyük sorumluluk yasama organının başkanı sıfatıyla size düşmektedir” dedi.

Yorumlar (0)