CHP'li Ömer Fethi Gürer: Sorunların artması intiharlar ve boşanmaların artışını beraberinde getirdi..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda artan intihar vakalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, “Niğde ilinde son bir ayda dört intihar vakası yaşandı, merak ediyorum; intiharlar, iktidarın gündeminde mi acaba?” dedi.

Vekil Haberleri 20.06.2019, 11:47
CHP'li Ömer Fethi Gürer: Sorunların artması intiharlar ve boşanmaların artışını beraberinde getirdi..

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  son yıllarda artan intihar vakalarının ekonomik sorunların artması ile ortaya çıktığını ifade etti. Sorunların farklı yansımalarının her alanda görüldüğünü söyleyen Gürer, “Sorunların artması; intiharlar ve boşanmaların artışını beraberinde getirdi” dedi.

“SORU ÖNERGESİ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat  Oktay tarafından yanıtlaması istemiyle bu konudaki yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in ‘intihar’ araştırmasında ‘sayı’ ile birlikte ‘yaş’, ‘cinsiyet’, ‘eğitim’ gibi demografik özelliklere bakılırken, ‘ekonomik yetersizlikler’ ve ‘işsizlik’ nedeniyle intihar edenlerle ilgili net bir içerik barındırmadığına dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı çalışmalara göre ise dünya üzerinde intiharların yüzde 75’inin orta ve düşük gelirli ülkelerde meydana geldiğini ifade eden Gürer, yanıtlanması istemiyle, “2002 yılından 2019 yılı an itibariyle yıllar ve iller bazında ayrı ayrı olmak üzere intihar teşebbüsünde bulunan kişi sayısı kaçtır? Kaçı ölümle sonuçlanmıştır? Son on yılda intihar vakalarındaki artışın oranı nedir?  Niğde ilinde 2002 yılından 2019 yılı an itibariyle intihar teşebbüsü sayısı kaçtır? Kaçı ölümle sonuçlanmıştır? Bahsedilen süre zarfında intihar vakası sayısında ilk on il hangisidir? Bahsedilen süre zarfında bu vakaların yaşa, cinsiyete, eğitim düzeyine, bölgelere veya kentlere göre dağılımı konusunda bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa vakaların yaşa, cinsiyete, eğitim düzeyine, bölgelere veya kentlere göre dağılımı nasıldır? TUİK’in ‘ekonomik yetersizlikler’ ve ‘işsizlik’ nedeniyle intihar edenlerle ilgili net bir içerik sunmamasının sebebi nedir?” şeklindeki sorularını yöneltti.

İNTİHAR VAKASI ERKEKLERDE DAHA ÇOK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014-2016 yıllarında Türkiye’de 9 bin 479 kişinin intihar ettiğini hatırlatan Gürer, “TUİK’e göre intihar edenlerin yüzde 75,6'sını erkekler, yüzde 24,4'ünü ise kadınlar oluşturmuş. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2017 yılında yüz binde 3,94 iken 2018 yılında yüz binde 3,88 olarak açıklanmış. Buna göre, geçen yıl her yüz bin kişiden yaklaşık 4'ü intihar etmiş” dedi.

GÜRER: “İNTİHARLAR PSİKOLOJİK NEDENLERİ İLE ELE ALINSIN”

En fazla intihar olaylarının İstanbul’da yaşandığını, intiharlarda gelinen son durumun ise kaygı verici bir sürece evrildiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Gün geçmesin ki intihar haberi almayalım. İşsizlik nedeni ile kendini yakanlar var. Boşanmalar hızla artıyor, ülke genelinde yaşanan sorunların iktidarın gündeminde olması lazım. İktidar, siyaset yaptığı kadar, ülke gerçeği ve sorunların çözümü  içinde çalışmalıdır. Ekonomik sorunların yarattığı bunalımlar aile düzenini tehdit ediyor. İşsizlik, yokluk, yoksulluk yaygınlaşıyor.  Kredi  kartı borçları patlamış durumda. Herkesim dertli. İntiharlar, psikolojik nedenleri ile ele alınıp, ülke genelinde bu sorun kapsamlı değerlendirilmeli, çözüm arayışlarına yönelinmelidir. Bakanlar, kurumlar, kuruluşların esas görevi, sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmaktır. Algı ile hayalleri topluma sunmak sorunları yok etmiyor Açlık sınırının asgari ücrete ulaştığı yerde, geniş tanımlı işsizliğin 8 milyonu bulduğu  durumda, gidişatın herkesi düşündürecek kadar önemli ve vahim olduğu gerçeğini herkes fark etmeli ve çözüm üretilmelidir” dedi.

 

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)