CHP'li Gökçel: ''Çiftçi borçları faizsiz ertelenmeli''’

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, tarımın stratejik bir sektör olduğunu hatırlatarak çiftçinin doğru desteklenmesi gerektiğini söyledi. Gökçel, virüs salgınının kuraklık, don, sel gibi doğal afet kapsamına alınarak çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesi çağrısında bulundu.

Vekil Haberleri 07.04.2020, 10:57
CHP'li Gökçel: ''Çiftçi borçları faizsiz ertelenmeli''’

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, stratejik bir sektör olan tarımın doğru şekilde desteklenmesi çağrısında bulundu. Korona virüsü nedeniyle kamu bankalarının kredi yapılandırmasına gidecek olmasının borç baskısı altındaki çiftçileri umutlandırdığını söyleyen Gökçel, sübvansiyonla yüzde 6 faizle kullanılan tarımsal kredilerin anapara ve faizin üzerine yüzde 10 faiz ve komisyon eklenerek yapılandırıldığını hatırlattı. Nakit sıkıntısı çekerek KMH kullanan çiftçilerin ise borçlarını yüzde 14 faizle yapılandırılmasına tepki gösteren Gökçel, “Kuraklık, don, sel ve su baskını faizsiz erteleme için mücbir sebep sayılıyor.Virüs salgını da mücbir sebep kapsamına alınmalı, çiftçi borçları faizsiz ertelenmelidir.” dedi.
 

TARIM DOĞRU DESTEKLENMELİ    
Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve tüm ülkelerin ek tedbirler aldığını hatırlatan CHP’li Gökçel, Ziraat Bankası’nın 2020 yılı Zirai İşletme Kredilerinin miktarını artırması, çiftçilere ek kredi sağlanması çağrısında bulundu. Gökçel, “Tarım Kanununda belirtilen bütçeden ayrılacak desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz hükmü uygulanmalı ve derhal çiftçiye ödenmesi sağlanmalıdır” dedi. 
 

GÖKÇEL’İN ÖNERİLERİ
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, virüs salgını ile mücadele kapsamında çiftçilere destek için şu önerilerde bulundu:
“Destek ödemelerinden yapılan su ve elektrik borcu gibi kesintiler kaldırılmalı,
İçme ve tarımsal sulama suyu ve elektrik borçları ertelenmeli, fiyatları en az yarı oranda düşürülmeli,
Çiftçilerden 2020 yılı için Tarım BAĞ-KUR primi alınmamalı,
Gübre, tohum, ilaç, mazot, yem gibi temel girdilerde KDV ve ÖTV indirilmeli, mümkünse hiç alınmamalı,
Çiftçimizin nakit sıkıntısı derhal giderilmeli, çiftçinin üretimde kalması ve daha fazla ürün üretmesi sağlanmalıdır.”
 

Yorumlar (0)