CHP'li Erkek: "10 bin dolar alan siyasetçi açıklansın!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçi açıklanması ile ilgili TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Vekil Haberleri 18.06.2021, 14:13
CHP'li Erkek: "10 bin dolar alan siyasetçi açıklansın!"

CHP'li Muharrem Erkek'in önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla.

                                                                                                         

    Av. Muharrem ERKEK

     Çanakkale Milletvekili

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, eski milletvekili olan bir siyasetçinin mafyadan aylık 10 bin dolar düzenli para aldığını ileri sürmüş, ama konuyla ilgili isim vermemiştir. Yüzlerce eski milletvekilini ağır zan altında bırakmanın, Gazi Meclis'in itibarını zedelemenin yanında iddiayı ileri sürenin eylemi de suç niteliğindedir. Türk Ceza Kanunu’nun “Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” başlıklı 279. maddesinin 1. fıkrası “Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi,  altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” demektedir. Bu kapsamda İçişleri Bakanı, göreviyle bağlantılı olarak öğrendiği suçu bildirmeyerek TCK'ya göre başka bir suç işlemektedir.

Rüşvet gibi bir suça muttali olup da bildirmemek TCK’nın 281. maddesi kapsamına da girmekte, 10 bin dolar rüşvet alan kişinin bildirilmemesi suçun gizlenmesi anlamına da gelmektedir. Ayrıca, TBMM Başkanı’nın bu konuda yazdığı mektuba verilen yanıtta ve Başsavcılığa yapılan bildirimde herhangi bir isim geçmediği kamuoyuna yansımıştır. Hem etik dışı hem de suç niteliğindeki iddia ülkemizin gündemini fazlasıyla meşgul etmektedir. Herhangi bir Savcılığın resen harekete geçerek, İçişleri Bakanı’nın görüşlerine başvurmaması da iddialara ilişkin farklı soru işaretlerini doğurmaktadır. 10 bin dolar alan siyasetçinin olması, bunu bildiğini söyleyen Bakanın ismi saklaması ve bu kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılmaması, başka isimlerin de benzer suçları işlemesine önayak olabilecektir.

Bu bağlamda:

  1. Mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçi iddiasını ortaya atan İçişleri Bakanı bu konuda Başsavcılığa herhangi bir isim vermiş midir? Verdiyse bu isim kimdir?

  1. Herhangi bir Savcılığın, bu konuda resen harekete geçerek Bakanın görüşlerine başvurmamasının nedenleri nelerdir?

  1. İçişleri Bakanı görevden alınacak mıdır?

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)