CHP'Lİ DURMAZ; “ÇANAKÇI DERESİ PROJESİNİ DURDURACAK MISINIZ ?

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurumun cevaplaması istemiyle verdiği önergede Tokat’ın Niksar ilçesinde Çanakçı deresinde yapılması planlanan HES projesi için ÇED gerekli değildir raporu çıkarılmasını eleştirerek kritik sorular sordu.

Vekil Haberleri 21.10.2019, 12:35
CHP'Lİ DURMAZ; “ÇANAKÇI DERESİ PROJESİNİ DURDURACAK MISINIZ ?

CHP Tokat Milletvekili TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz CED süreçlerindeki denetimsizliği ve bu denetim boşluğunun ortaya çıkarttığı usulsüz uygulamaları TBMM gündemine taşıdı. /

Önergesinde ÇED süreçlerindeki denetimsizliğe değinen Durmaz,

“ÇED süreçlerinde yapılacak izleme ve denetim faaliyetlerine yönelik 2014 yılında Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrasında CED Yönetmeliği’nde halen bir değişiklik yapılmamış olması nedeniyle, mevzuatta boşluk devam etmektedir ve dolayısıyla uygulamada CED raporları kapsamında izleme ve denetim faaliyetleri yapılmamaktadır. CED olumlu raporları çıkmadan, projelere başlanan bölgeler bulunmaktadır.” İfadelerini kullandı. 

Durmaz; “Çanakçı Deresi Projesini durduracak mısınız ? “

Durmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurumun cevaplaması istemiyle verdiği önergede Tokat’ın Niksar ilçesinde Çanakçı deresinde yapılması planlanan HES projesi için ÇED gerekli değildir raporu çıkarılmasını eleştirerek,

Şu soruları sordu;

•             Tokat ili Niksar, ilçesi Çanakçı Deresi üzerinde düşük enerji üretim hacmine sahip Kaynar Barajı ve HES projesi hakkında “ÇED gerekli değildir” kararı alınmasının nedeni nedir?

•             Çanakçı Deresi HES projesi için ekolojik araştırmalar yapılmış mıdır? Proje etüdü yapılmış mıdır? Proje’nin doğal yapıya ve su kaynaklarına vereceği zarar tespit edilmiş midir?

•             Çanakçı Deresi üzerinde büyük tahribat yaratacak olan HES projesini durdurmayı düşünüyor musunuz?

Durmaz ” içme suyundan, sulama suyuna kadar kullanılan Çanakçı Deresi üzerinde yapılacak olan projeyle bölge halkının hayatı durma noktasına gelecek, bölgenin ekolojik yapısı ciddi hasar görecektir.  “ dedi

Durmaz’ın önergesinde bulunan sorular şöyle;

Bu bağlamda;

1-            Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED İzleme ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün asli görevleri arasında yer alan izleme ve denetim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için ilgili mevzuat ve uygulama neden gerçekleştirilmemektedir?

2-            ÇED süreçlerinde halkın katilimi konusu çoğunlukla tartışmalara neden olmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Nisan 2017'de yürürlüğe giren Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği’nde olduğu gibi, neden ÇED süreçlerinde de halkın katilimi toplantılarının kayıt altına alınmamakta ve kayıtların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sitesinde yayınlanmamaktadır?

3-            Mevzuatta ve uygulamada halkın katılımı nasıl iyileştirilecektir?

4-            Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sitesinde kolaylıkla ulaşılabilen raporlara artık neden halk erişim sağlayamamaktadır? 

5-            Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Eylül 2015 yılına kadar devam ettirdiği ÇED raporlarına erişim sistemi neden kısıtlanmıştır? Kişilerin bilgiye erişimi hangi sebeple kısıtlanmaktadır?

6-            2002-2019 yılları arasında kaç ÇED olumlu, kaç ÇED olumsuz raporu verilmiştir?

7-            Bu ÇED olumlu raporlarının illere göre dağılımı nedir?

8-            ÇED olumlu raporu çıkmadan başlayan projeler hangileridir? Bu projeleri durdurmayı düşünüyor musunuz?

9-            ÇED gerekli değildir raporu verilerek başlayan projeler hangileridir? Doğayı ve yaşam alanlarını yok etme tehdidi oluşturan projelere ÇED gerekli değildir raporu neye göre verilmektedir?

10-         Tokat ili Niksar, ilçesi Çanakçı Deresi üzerinde düşük enerji üretim hacmine sahip Kaynar Barajı ve HES projesi hakkında “ÇED gerekli değildir” kararı alınmasının nedeni nedir?

11-         Çanakçı Deresi HES projesi için ekolojık araştırmalar yapılmış mıdır? Proje etüdü yapılmış mıdır? Proje’nin doğal yapıya ve su kaynaklarına vereceği zarar tespit edilmiş midir?

12-         Çanakçı Deresi üzerinde büyük tahribat yaratacak olan HES projesini durdurmayı düşünüyor musunuz?

Yorumlar (0)