CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek Uyardı: “Çocukların, Gençlerin ve Gelecek Kuşakların Eğitim Hakkından Tasarruf Edilemez”

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Gökçek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘Emekli olanlar dışında yeni personel alımı olmayacak’ açıklamasına tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 22.03.2024, 10:34
CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek Uyardı: “Çocukların, Gençlerin ve Gelecek Kuşakların Eğitim Hakkından Tasarruf Edilemez”

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Gökçek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘Emekli olanlar dışında yeni personel alımı olmayacak’ açıklamasına tepki göstererek “Bu kısıtlama Milli Eğitim Bakanlığı’nı da kapsayan bir kısıtlama ise Bakan Şimşek’in eğitim hizmetinin sunumunda yaşanan gelişmeleri, nüfusta yaşanacak artışları, açılacak yeni okul ve derslikleri yok saydığı ya da nüfusta yaşanacak artışa rağmen yeni okul ve derslik açmayarak vatandaşı ve öğretmenleri mağdur etmeyi planladığı ortaya çıkmaktadır. Çocukların, gençlerin ve gelecek kuşakların eğitim hakkından tasarruf edilmesinin düşünülmesi asla kabul edilemez. Bakan Yusuf Tekin bir an önce bu konuya açıklık getirmeli ve atama bekleyen öğretmenleri mağdur etmeyecek bir atama sayısını ilan etmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, son iki yılın MEB istatistiklerini hatırlattı. “MEB verilerine göre 2021/’22 öğretim yılında örgün eğitimin toplamında 19.155.571 öğrenci, 70.383 okul, 749.454 derslik ve 1.139.673 öğretmen bulunurken 2022/’23 öğretim yılında öğrenci sayısı 19.904.679’a, okul sayısı 75.019’a, derslik sayısı 751.569’a ve öğretmen sayısı da 1.154.383’e çıkmıştır. Ancak Bakan Şimşek’in açıklamaları önümüzdeki yıl da doğal olarak yaşanacak öğrenci sayısı artışını yok sayan, önemsemeyen; insan odaklı olmayan bir bakış açısını yansıtmaktadır. Yalnızca emekli olan personel sayısı kadar personel alımının yapılması artan öğrenci sayısı karşısında kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar ve derslikler anlamına gelmektedir.” diyen CHP’li Ali Gökçek Bakan Tekin’e aşağıdaki soruları yöneltti:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu öğretmen sayısı ve alanlara göre dağılımı kaçtır?

Önümüzdeki yıl örgün eğitimdeki öğrenci sayısının kaça çıkması beklenmektedir? Artacak bu öğrenci sayısını karşılayacak yeterli öğretmen alımını yapmak için bir atama takvimi belirlenmiş midir?

Bakan Şimşek’in kamuda israfı bitirmek yerine eğitim hizmetini sekteye uğratmak pahasına öğretmen atamalarını emekli personel sayısıyla sınırlayan bu açıklaması karşısında Milli Eğitim Bakanı olarak sizin tutumunuz ne olacaktır?

Yorumlar (0)