CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Polis İntiharlarını Meclis Gündemine taşıdı

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Polis intiharlarıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 02.02.2022, 11:33
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Polis İntiharlarını Meclis Gündemine taşıdı

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “mesai kavramı olmaksızın fedakârca çalışan Türk Polisi, maalesef intihar vakalarıyla gündeme gelmeye başlamıştır. 2021 yılında en az 100, 2022 yılının ilk ayında ise en az 6 polisimiz intihar etti” dedi.

 

İntihar eden polislerin, arkalarında bıraktıkları mektuplara göre mobbing, sıkıntılı çalışma saatleri, amir baskısı, özlük haklarının yetersizliği, maaş dağılımında yaşanan haksızlıkların ve lojman yetersizliğinin öne çıktığını ifade eden Tığlı, “mecburi şark görevi tayinleri nedeniyle hem bozulan aile düzeni hem de sosyal ve kültürel yaşam dengesinin yok olması sorunun ne kadar büyük olduğunu göstermektedir” vurgusunu yaptı.

 

CHP’li Tığlı, “polislerin bıraktıkları mektuplar da terfilerin, atamaların ve görevlendirmelerin siyasi ilişkilere göre yapılıp yapılmadığını, siyasi ilişkilerini kullanarak terfi, atama ve görevlendirme alan kaç polis memurunun olduğunu ve hak ettiği halde terfi, atama ve görevlendirme alamayan kaç polis memurunun intihar ettiğini” sordu. 

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soruları şu şekilde:

 

· İntihar eden polislerin mektuplarında yer alan amir baskılarının ne olduğu ile ilgili yapılan herhangi bir araştırma ve çalışma var mıdır? Varsa ortaya çıkan sonuç nedir?

Polis intiharlarına ilişkin sağlıklı bir veri paylaşılmamasının gerekçeleri nelerdir? İntihar eden polis memurlarının canlarının rakamsal değerlerle açıklanması sizi rahatsız etmiyor mu? İntiharların altında ki gerekçelerde çalışma koşullarının zorluğu, mobbing ve ekonomik zorlukların olduğu ortadayken Bakanlığınızın sorun yokmuş gibi davranmasını nasıl açıklayacaksınız?

 

· Psikolojik olarak kendisini iyi hissetmeyen emniyet personelinin Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde ki tedavi merkezi olan “Rehberlik ve Psikolojik Danışma ve Sağlık Birimleri”nde hasta-doktor gizliliği kuralının ihlal edilmesini ve hasta hakkında ki genel durumun il emniyet müdürlüğüne bir rapor olarak sunulması için tarafınızdan verilmiş bir talimatınız olmuş mudur? Talimatınız olmuş ise polislerin psikolojik, ekonomik, ailevi ya da bir başka nedenle çıkmaza girdiği rapor ediliyorsa neden bunlara dair bir çözüm önerisi çalışması yapıp intihara eğilimi olabilecek polislerin canına kıymasından önce bir önlem almıyorsunuz?

 

· Rehberlik ve Psikolojik Danışma ve Sağlık Birimleri’nin aslında sağlık değil Emniyet Genel Müdürlüğü içinde fişleme merkezi olduğu doğru mudur?

 

· Emniyet çalışanlarına psikolojik destek hangi sıklıkla verilmektedir? Psikolojik destek alınmasının zorunlu hale getirilmesi için yapmış olduğunuz herhangi bir çalışma var mıdır?  

 

· 19 Haziran 2021 tarihinde “Polislik bir maaş mesleği değildir, kim öyle düşünüyorsa bir dakika durmasın” tehditkâr sözünüze istinaden canına kıymak isteyen ya da kıyan bir polisi memuru olursa sözünüzü nasıl açıklayacaksınız?

 

· Haftalık çalışma saatlerinin çok üzerinde çalışan polis memurlarına neden fazla mesai ödemesi yapılmıyor? Polislerin şark görevi tayinlerinde yaşanan adaletsizliğin önüne geçilmesi için neden bir önlem almıyorsunuz?

Yorumlar (0)