Gazetekritik Son Dakika Bankalardan Panik Hamlesi!

Bankalardan Panik Hamlesi!

Borsada yaşanan sert düşüşler ve döviz kurlarındaki dalgalanma, bankaları harekete geçirdi. Türk lirasına olan ilgiyi artırmak isteyen bankalar, mevduat faizlerinde yeni bir sisteme geçiyor.

Borsada yaşanan sert düşüşler ve döviz kurlarındaki dalgalanma, bankaları harekete geçirdi. Türk lirasına olan ilgiyi artırmak isteyen bankalar, mevduat faizlerinde yeni bir sisteme geçiyor.

Ekonomist Şenol Babuşçu’nun açıklamasına göre, bazı bankalar büyük tutarlı mevduatlara yüzde 47’ye varan faiz vermeye başladı. Kademeli faiz uygulamasına geçen bankalar, yatırılan paranın büyüklüğüne göre daha yüksek faiz oranı sunuyor. Mevduata bu faiz oranından faydalanabilmek için alt limitin 1 milyon TL olduğu belirtiliyor.

Piyasalardaki bu hareketlilik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlarla birleşince ekonomi yönetiminde endişeleri artırdı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil çok sayıda ismin tutuklandığı süreçte piyasalar adeta çakıldı.

Merkez Bankası'nın, artan döviz talebini karşılamak için 25 milyar dolara yakın rezerv harcadığı iddia edilirken, yatırımcı dövize yöneldi. Geçtiğimiz hafta sadece iki günde döviz mevduat hesaplarına 2,9 milyar dolar giriş oldu.

Bankalar, Türk lirası mevduatları koruyabilmek için yüksek faiz silahını devreye aldı. Ekonomi çevreleri, bu uygulamanın kısa vadede TL'yi cazip kılabileceğini belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *