Vali yardımcısının şoke eden 'akademik' makalesi: Cumhurbaşkanlığı Sistemi güneş sistemi gibidir

Türk İdareciler Derneği’nin web sitesinde online olarak yayınlanan “İdarecinin Sesi” isimli dergide Cumhurbaşkanlığı Sistemi hakkında yazılan bir makalede yazar sistemi “Güneş Sistemi”ne benzetiyor.

SİYASET 29.05.2021, 08:35 29.05.2021, 08:43
Vali yardımcısının şoke eden 'akademik' makalesi: Cumhurbaşkanlığı Sistemi güneş sistemi gibidir

Türk İdareciler Derneği’nin web sitesinde online olarak yayınlanan “İdarecinin Sesi” isimli dergide Cumhurbaşkanlığı Sistemi hakkında yazılan bir makalede yazar sistemi “Güneş Sistemi”ne benzetiyor.

Derginin Kasım-Aralık döneminde çıkan 198. sayısında yer alan makale, Niğde Vali Yardımcısı olarak görev yapan Adnan Türkdamar tarafından yazılmış.

“GÜNEŞE BAĞLI GEZEGENLER GİBİ”

Sisteminin amacının “güneşe bağlı gezegenler gibi Cumhurbaşkanı’na bağlı  yeni yapıların oluşturulması” olduğunu ifade eden Türkdamar’ın makaleye giriş için ayırdığı paragraf şu şekilde:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi güneş sistemine benzetilmektedir. Bunun sebebi ise güneşe bağlı gezegenler gibi Cumhurbaşkanı’na bağlı yeni yapıların oluşturulmasıdır. Güneş sistemine benzetilen bu teşkilat yapısı incelendiğinde Cumhurbaşkanına bağlı 3 farklı yapı olduğu görülmektedir. Ofisler, politika kurulları ve bakanlıklardan oluşan bu yapılanmada, ofisler ve politika kurulları, yeni yönetim sisteminin getirdiği en önemli yeniliklerdendir.”

Güneş sistemi benzetmesinin yanında, Cumhurbaşkanlığı sisteminin ‘kolayca anlaşılabilmesi’ için küçük bir şema da var.

“POLİTİKA KURULLARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ERKEKLERDEN OLUŞMAKTADIR”

Politika üretmekle görevli olduğu ifade edilen Politika Kurulları’na Atanan kişilerin “yaklaşık %24’ü kadınlardan, büyük çoğunluğu ise erkeklerden oluşmaktadır”. Bu kurulun görevleri arasında bulunan maddelerden bazıları da şöyle:

-Cumhurbaşkanınca alınacak kararlar ve oluşturulacak politikalarla ilgili öneriler geliştirmek,

-Geliştirilen politika ve strateji önerilerinden Cumhurbaşkanınca uygun görülenler hakkında gerekli çalışmaları yapmak

-Yapılan çalışmalarla ilgili Cumhurbaşkanına rapor sunmak, 

-Cumhurbaşkanı programına uygunluk açısından, bakanlıklar ile kurum ve kuruluşların uygulamalarını izlemek 

 -Cumhurbaşkanınca verilen diğer görevleri yapmak…

Yorumlar (0)