Gazete Kritik Siyaset Özgür Özel’den CHP iktidarında okullar için, ücretsiz yemek, ücretsiz su ve güvenli eğitim sözü

Özgür Özel’den CHP iktidarında okullar için, ücretsiz yemek, ücretsiz su ve güvenli eğitim sözü

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eğitimde yaşanan sorunların yalnızca okul içi güvenlik meselesi olmadığını söyledi. Okullardaki şiddet olayları, çocuk yoksulluğu, hijyen, beslenme ve personel eksikliği başlıkları üzerinden iktidarı eleştiren Özel, CHP’nin iktidarında tüm okullarda üç kap sıcak yemek ve ücretsiz su sağlanacağını, çocukların eşit ve güvenli koşullarda eğitim alacağını savundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada eğitim sisteminde biriken sorunları geniş bir çerçevede değerlendirdi. 23 Nisan haftasına girildiğini hatırlatan Özel, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın taşıdığı anlamı vurgularken, okullarda son dönemde yaşanan acı olayların gölgesinde bu haftaya girildiğini ifade etti.

Özel’e göre Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan saldırılar tek başına ele alınacak münferit gelişmeler değil. Bu olayların, yıllardır büyüyen ihmallerin ve eğitimle sosyal politika alanında yaşanan çöküşün açık bir sonucu olduğunu dile getirdi. Eğitimde kalite sorunu, atanmayan öğretmenler, okul yemeği ihtiyacı, hijyen eksikliği ve güvenlik açıkları gibi başlıkların uzun süredir gündemde olduğunu belirten Özel, bu alanların her biri için daha önce uyarı yaptıklarını ve çözüm önerileri sunduklarını söyledi.

Okullardaki şiddet olaylarını hatırlattı

Konuşmasında mevcut yönetimi hedef alan Özel, eğitim meselesine her zaman siyaset üstü bir yerden yaklaşmaya çalıştıklarını ancak buna rağmen sorunların büyüdüğünü savundu. Milli Eğitim Bakanı’nı da eleştiren CHP lideri, bu dönemde okullarda çok sayıda şiddet olayının yaşandığını söyledi.

Özel, yalnızca son olayların değil, daha önce yaşanan kayıpların da hafızalarda olması gerektiğini belirtti. Açıklamasında, bu dönemde öğretmenlerin, öğrencilerin, okul çalışanlarının ve bir velinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, verilen güvenlik tedbiri sözlerine rağmen gerekli adımların atılmadığını öne sürdü. Ona göre mesele sadece güvenlik önlemleriyle sınırlı değil; çocukların maruz kaldığı sosyal, ekonomik ve psikolojik baskılar da tablonun önemli bir parçasını oluşturuyor.

Çocuk yoksulluğu ve sosyal çöküş vurgusu

Özel’in konuşmasında en dikkat çeken başlıklardan biri çocuk yoksulluğu oldu. Kısa süre önce gündeme gelen veresiye defterleri ve öğrencilerin kantinden temel ihtiyaçlarını dahi borçla karşılamaya çalıştığını hatırlatan Özel, bu tablonun eğitimdeki eşitsizliği daha görünür hale getirdiğini söyledi.

Türkiye’de çok sayıda çocuğun yoksulluk sınırları içinde yaşadığını dile getiren Özel, yaşanan durumun yalnızca ekonomik verilerle açıklanamayacağını savundu. Ona göre liyakatsizlik, baskıcı yönetim anlayışı, gelir dağılımındaki bozulma, adaletsizlik ve derinleşen ekonomik kriz toplumsal bir çöküşü beraberinde getiriyor. Akran zorbalığı, madde kullanımı ve suça sürüklenen çocuklar gibi sorunların da bu büyük tablonun parçası olduğunu belirtti.

Özel, yaşanan olumsuzlukların sorumluluğunu dizilere ya da filmlere yüklemenin gerçeği değiştirmeyeceğini ifade etti. Ülkeyi uzun süredir yönetenlerin yaşanan sosyal kriz karşısında sorumluluk üstlenmesi gerektiğini savundu.

CHP’nin eğitim için sıraladığı çözüm önerileri

Konuşmasının devamında CHP’nin eğitim alanındaki çözüm planlarını da paylaşan Özel, ilk aşamada ataması yapılmamış 100 bin öğretmenin göreve başlatılmasını önerdiklerini söyledi. Bunun yanı sıra 75 bin okul hemşiresi ve 65 bin güvenlik görevlisinin de sisteme dahil edilmesini savundu.

Güvenlik görevlileri konusunda ise bu alanın profesyonel kişilerle desteklenmesi gerektiğini belirten Özel, önerilerinin rastgele değil, belirli bir eğitim ve deneyime sahip isimler üzerinden şekillendiğini anlattı. Eğitim kurumlarında çocukların yalnızca akademik olarak değil, fiziksel ve psikolojik olarak da korunması gerektiğini vurguladı.

Ücretsiz sıcak yemek ve su vaadi öne çıktı

Özel’in konuşmasının en çok öne çıkan bölümü ise okul yemeği ve ücretsiz su vaadi oldu. Özellikle “yarım tost” tartışmasının toplumda yarattığı rahatsızlığa dikkat çeken CHP lideri, çocukların beslenme hakkının temel bir kamu hizmeti olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

CHP’nin iktidarında ülkenin bütün okullarında üç kap sıcak yemeğin ücretsiz verileceğini söyleyen Özel, çocukların nitelikli suya da ücretsiz ulaşacağını belirtti. Böylece öğrenciler arasında ekonomik durumdan kaynaklanan farkların okul içinde daha görünür hale gelmesinin önüne geçileceğini savundu.

Özel’e göre hedef, çocukların okula giderken ailelerin aklının geride kalmadığı, dış tehditlerin ve akran zorbalığının etkili biçimde önlendiği bir eğitim düzeni kurmak. Bu sistemde hiçbir çocuğun okuldan yeni sorunlarla eve dönmemesi gerektiğini vurgulayan Özel, tüm öğrencilerin eşit, ayrımsız ve zamanı geldiğinde tamamen ücretsiz eğitim alacağı bir düzen sözü verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *