MEMLEKET PARTİSİ SÖZCÜSÜ İPEK ÖZKAL SAYAN: TÜM DÜNYAYA PARMAK SALLADILAR SONRA YUMUŞADILAR

Memleket Partisi Sözcüsü Prof. Dr. İpek Özkal Sayan: “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelikleri ve Türkiye’nin bu konuda izlediği dış politikaya ne oldu? Aslında her zamankinden farklı bir şey olmadı. Yine tüm dünyaya parmak salladık, sonra yumuşadık. Hatırlarsınız Cumhurbaşkanı konu ilk gündeme geldiğinde demişti ki “Ben başta olduğum sürece İsveç ve Finlandiya NATO’ya giremez!” Sonra ne oldu? İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girme engeli kaldırıldı.” dedi.

SİYASET 04.07.2022, 18:32
MEMLEKET PARTİSİ SÖZCÜSÜ İPEK ÖZKAL SAYAN: TÜM DÜNYAYA PARMAK SALLADILAR SONRA YUMUŞADILAR


Memleket Partisi Sözcüsü Prof. Dr. İpek Özkal Sayan Memleket Partisi Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında iktidarın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya giriş aşamasında, Türkiye’nin  tutumunu değerlendirdi ve iktidara yüklendi. Sayan, sözlerine şöyle devam etti: “3’lü memorandum yani iyi niyet belgesi imzalandı. Üye ülkelerin parlamentoda onayından sonra süreç tamamlanacak. Şu an için bağlayıcılığı olmayan bu iyi niyet belgesinin bir “diplomatik zafer” olarak sunulmasını siyasi ve diplomatik zafiyeti örtme çabası olarak değerlendiriyoruz.” diyen Sayan, sözlerine şöyle devam etti;

DIŞ POLİTİKA KONUSUNU İÇ POLİTİKAYA MALZEME YAPTILAR
Bu süreçte Adalet ve Kalkınma Partisi her zaman yaptığı gibi bu önemli dış politika konusunu yine bir iç politika malzemesi olarak kullandı. Dağılmaya başlamış olan kitlesini konsolide edebilmek ve vatandaşların yaşadığı ciddi ekonomik sıkıntıların üzerini örtmek için diplomatların deyişiyle  “megafon diplomasisi” tekniğini kullandı. Güzel benzetme! Öncelikle Memleket Partisi olarak, dış politika gibi son derece önemli bir konunun iç politika malzemesi yapılmasına karşı olduğumuzu belirtiyoruz. Biz işin şov tarafını gördük. Peki görmediğimiz tarafta Türkiye’nin çekincelerini, isteklerini doğru bir şekilde aktarılabildiler mi ve biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak istediklerimizi tam olarak alabildik mi?

TÜRKİYE BEDEL ÖDEDİ İSVEÇ VE FİNLANDİYA NE YAPTI
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesi NATO’nun dünya üzerindeki etkinliği değiştirecek stratejik öneme sahip bir karardır. Türkiye Kore savaşına asker göndererek, yani bedel ödeyerek NATO’ya girmişti. Bugün baktığımızda İsveç ve Finlandiya’nın henüz bir bedel ödemeden NATO’ya üyeliklerinin onaylanma sürecine başlandığını görüyoruz. Ayrıca şunu vurgulamak isteriz ki; İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girdikleri bu dönem Kore Savaşı’nın olduğu dönem kadar önemlidir. Çünkü Rusya-Ukrayna savaşı vardır, dünyanın dengeleri yeniden değişmektedir. 2 ülkenin NATO’ya alınmasıyla tarihin de seyri değişecektir.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA MESELESİNİ İKTİDARA SORUYORUZ?
Tarihin seyrini değiştirecek bu 2 alıma istinaden biz de bu ülkenin vatandaşları olarak soruyoruz; 1. sorumuz: Memorandumda PYD-YPG-FETÖ için “terör örgütü” ifadesi de yer almıyor. Bu 2 devlet terörle ilgili ne gibi yasal düzenlemeler yapacak? Mevzuatta yapacakları kelime oyunlarıyla terör örgütlerine desteklerini sürdürecekler mi? 2. sorumuz: Geri istenen teröristler ne zaman iade edilecek? Suçluların iadesi antlaşması ne zaman yapılacak? 3. sorumuz: Terör örgütlerini destekleyen derneklerin hepsi kapatılacak mı? 4. sorumuz: Kuzey Kıbrıs’ın statüsü neden gündeme gelmedi? 5. sorumuz: İsveç ve Finlandiya NATO’ya tam üye olduktan sonra sözlerini tutmazlar ve teröre destek politikalarına devam ederlerse ne olacak? Bunun garantisini Türkiye Cumhuriyeti devleti adına aldınız mı? Soruların cevabını bu ülkenin vatandaşları ve Memleket Partisi olarak bekliyoruz.

Yorumlar (0)