HDP'nin YSK temsilcisi Tiryaki: Seçimin iptalinin hiçbir hukuksal dayanağı olduğunu düşünmüyorum; böyle bir karar da beklemiyorum

"Çok mutlu, müreffeh sorunsuz bir ülke değiliz, bu tartışmanın daha fazla ülke gündemi meşgul etmemesi gerekir. Sonuçlar belli olmuştur"

SİYASET 05.05.2019, 15:09 05.05.2019, 15:57
HDP'nin YSK temsilcisi Tiryaki: Seçimin iptalinin hiçbir hukuksal dayanağı olduğunu düşünmüyorum; böyle bir karar da beklemiyorum

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), yarın AKP'nin seçimlerin iptali ve yenilenmesine ilişkin itirazları değerlendireceği toplantısı öncesinde Cumhur ittifakından seçimin iptal edilmesi gerektiği yönünde açıklamalar gelirken, HDP'nin YSK temsilcisi ve Batman milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, seçimin iptali için bir gerekçe olmadığını belirterek, "Açıkçası iptal için hiç bir hukuksal dayanağı olduğunu düşünmüyorum. YSK iptali yönünde bir karar verirse bunun hukuksal dayanaktan yoksun olduğunu söyleyebilirim.O nedenle böyle bir karar beklemiyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı son açıklamasına ilişkin, "Bir tek seçimi yineleyin emri vermedi" diyen Tiryaki, AKP'nin bu koşullarda sanki mağdurmuş gibi yürüttüğü siyasetin hiç gerçeklik tarafı olmadığını belirtti. 'AKP'nin dört bir yanda seçim kuruluna istedikleri her şeyi yaptırdıklarını' ifade eden Tiryaki, AKP'nin 3 oy farkla kazandığı Malazgirt için HDP'nin yaptığı itirazların göz önüne alınmadığına dikkat çekti.

"Türkiye, çok mutlu, müreffeh, sorunsuz bir ülke değil"

Tiryaki'nin YSK toplantısı öncesinde T24'e değerlendirmeleri şöyle:

"Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) aynı günde karar vermesi mümkün. Sonuçta gelen rakamlar sonucu değiştirmiyor tartışılacak bir tane başlık kalıyor.O da sandık kurulu başkan ve memur üyeleri arasında memur olmayan üyeler belirlendiği gerekçesiyle tartışma yürüyor. Diğer rakamlar, zihinsel engelliler, kısıtlıların oy kullandıkları, ölülerin oy kullandıkları gibi bunların hepsiyle ilgili araştırmalarda rakamları görmüşsünüzdür. Seçim sonuçlarını etki edecek bir sonuç çıkmadı. Aslında eskiden siyasi partiler o ilçede teşkilatı olan ve son milletvekilliği seçimlerinde en çok oy almış 5 tane siyasi parti isim bildiriyordu bunların arasından kura çekiliyor ve sandık kurulu başkanı öyle belirleniyordu. Daha sonra bir yasa değişikliği oldu, sandık kurulu başkanlarının memurlar arasından belirleneceği yönünde bir değişiklik.

"Bu memur kavramını herkesin nasıl anladığı önemli. Kurumlara yazı yazıyorsunuz, kurumunda çalışan bütün personelin isim listesini gönderin gibi. Her nasıl yazıydıysa orda, memurlar, sözleşmeliler, geçici personel, geçici statüsünde olanlar da taşerondan sözleşmeliye geçmiş olan var. Bir de mümkündür bazı yerlerde görev almak istemeyenler olacağı için rakam yetmediğinden daha önceki seçimlerde görev almış 3-5 kişi artık kaç kişiyse bu şekilde de isim bildirmesi mümkün. Bu tek başına bir seçimi sakatlamaz. Çünkü, her sandığın başında siyasi partilerin hem müşahitleri ve zandık kurulu üyeleri var. Sandık başında her hangi bir hukuka aykırılık tespit edilmemiş. Bu konuda bir itirazları olmamış ayrıca sandık kurulu üyeleri belirlendikten sonra siyasi partilerin itiraz etme hakları var o dönemde de herhangi bir itirazları olmamış. Sadece İstanbul'da bu şekilde belirlenmiş de diğer bütün illerde yüzde yüz 4 A'lı, devlet memuru falan böyle değil."

"İstanbul'a özel bir çalışma yapılmış bunun çok maddi temeli yok"

"Türkiye'nin her yerinden nasıl belirlendiyse İstanbul'da da öyle belirlenmiş. Dolayısıyla İstanbul'a özel bir çalışma yapılmış bunun çok maddi temeli yok, varsayımsal iddialar. ama bu varsayımlarıyla da tüm iddialar YSK tarafından araştırıldı. Hatta hiçbir yerde olmadığı kadar 39 ilçedeki bütün geçersiz oylar sayıldı. 6 tane ilçede bütün oylar sayıldı. tekrar, tekrar itirazlar oldu tekrar sayımlar oldu. bundan sonra artık seçim işinin bir yerde noktalanması gerekir.

"Ben İstanbul'da olabildiğince hatta olması gerektiğinden çok çok fazla araştırılmaması gereken, itibar edilmemesi gereken pek çok konun da çünkü somut bir delile dayanmıyordu, il seçim kurulları, ilçe seçim kurulları tarafından araştırıldığını sonuçların artık açığa çıktığını Yüksek Seçim Kurulu'nun bu saatten sonra kısa sürede bu itirazları sonuçlandırarak karar vermesi gerekiyor.

"Çok mutlu, müreffeh, sorunsuz bir ülke değiliz bu tartışmanın daha fazla ülke gündemi meşgul etmemesi gerekir sonuçlar belli olmuştur. YSK'nin hızlı bir karar verip bu konuyu ülke gündeminde kaldırmasını bekliyoruz.

"Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı ve seçimi yineleyin emri vermedi bir tek. Seçmenin vicdanen rahatlaması gerektiğini düşünüyor. Bu seçmen sadece AKP'ye oy verenler olarak sayıyorlar ki diğerlerini yok sayıyorlar. Ayrıca HDP'nin itirazlarının hiç birisi kabul edilmedi. başka kentlerde Malazgirt de 3 oy fark vardı, geçersizler bile sayılmadı. Bu koşullarda AKP sanki mağdurmuş gibi siyaset yürütüyor bunun hiçbir gerçeklik tarafı yok. Ülkenin dört bir yanında istedikleri her şeyi yaptırdıkları seçim kurularına bizim hiçbir itirazımız göz önünde bulundurulmadı.

"Seçim iptali için bir gerekçe yok. Bütün itirazları gördük, hiç birisi gerçeği yansıtmadı. Açıkçası hiçbir hukuksal dayanağı olduğunu düşünmüyorum. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) iptali yönünde bir karar verirse bunun hukuksal dayanaktan yoksun olduğunu söyleyebilirim. o nedenle böyle bir karar beklemiyorum."T24

Yorumlar (0)