Gazete Kritik- Özel Haber/ Cumhuriyet Halk Partisi’nde Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında yaşanan “mutlak butlan” tartışmaları ve Genel Merkez krizi, parti içinde tansiyonun yükselmesine neden oldu.
Bu süreçte tansiyonu düşürmek ve taraflar arasında diyalog zemini oluşturmak amacıyla üç kişilik arabulucu heyeti inisiyatif aldı. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da bu heyette yer alan isimler arasında bulundu. Erol’un, partideki ayrışmanın daha da derinleşmemesi için hem Kemal Kılıçdaroğlu hem de Özgür Özel ile doğrudan görüşmeler gerçekleştirdi.
Parti içinde uzlaşı kanallarının açık tutulması gerektiğini savunan Erol’un, süreç boyunca sertleşen siyasi atmosferin yumuşatılması için aktif rol üstlendi.
Gürsel Erol’dan Parti Meclisi’nde Aklıselim Çağrısı
CHP Parti Meclisi toplantısında konuşan Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un, ihraç kararlarına ilişkin değerlendirmeleri toplantının dikkat çeken başlıkları arasında yer aldı.
Kulis bilgilerine göre Erol, süreçte herkesin topyekûn değerlendirilmesinin doğru olmayacağını belirterek, parti içindeki isimlerin tek tek ve adil biçimde ele alınması gerektiğini vurguladı. Erol’un, disiplin işlemlerinin bir komisyon tarafından hazırlanacak raporlar doğrultusunda yürütülmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.
Erol’un konuşmasında özellikle Gökhan Günaydın örneğini gündeme getirdiği öğrenildi. Gürsel Erol’un bu çıkışı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuyu yeniden değerlendirdiği ve Gökhan Günaydın hakkındaki kararın tekrar incelenmesini istediği belirtildi.
Gökhan Günaydın Hakkındaki Tedbir Kararı Kaldırıldı
CHP’de kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilen dokuz milletvekili arasında yer alan Gökhan Günaydın hakkındaki tedbir kararının kaldırıldığı öğrenildi.
Günaydın’ın disiplin sürecindeki tedbir kararının kaldırılmasında, Gürsel Erol’un Parti Meclisi’nde yaptığı konuşmanın etkili olduğu belirtildi. Erol’un, kararların toplu bir yaklaşımla değil, her isim özelinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğine yönelik çıkışının sürecin yeniden ele alınmasında önemli rol oynadığı ifade edildi.
Tedbir kararının kaldırılmasının ardından Gökhan Günaydın’ın CHP Grup Başkanvekilliği görevine dönmesinin beklendiği öğrenildi.
Bölünmeye Karşı Ortak Akıl Mesajı
CHP’de yaşanan gelişmeler, parti içindeki gerilimin hassas bir noktaya ulaştığını ortaya koyarken Gürsel Erol’un süreç boyunca sergilediği tutum, parti kulislerinde öne çıktı.
Erol’un; taraflar arasında diyalog kanallarının kapanmaması, parti içindeki ayrışmanın kalıcı bir bölünmeye dönüşmemesi ve kararların daha sağduyulu biçimde ele alınması için çaba gösterdiği ifade edildi.
Gürsel Erol’un Parti Meclisi’ndeki çıkışı, Gökhan Günaydın hakkındaki tedbir kararının kaldırılmasıyla somut bir karşılık buldu. Bu gelişme, CHP’de tansiyonun düşürülmesi ve sürecin yeniden değerlendirilmesi açısından önemli bir adım olarak yorumlandı.
Ne Olmuştu?
CHP’de krizin en kritik aşamalarından biri, Kemal Kılıçdaroğlu’nun topladığı Merkez Yönetim Kurulu toplantısında yaşandı. Toplantıda, Özgür Özel’e yakın dokuz milletvekilinin tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiği açıklandı.
CHP Sözcüsü Müslim Sarı, söz konusu milletvekillerinin partideki tüm görevlerinden uzaklaştırıldığını duyurdu.
Kesin ihraç talebiyle YDK’ya sevk edilen isimler arasında CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin yer aldı.
İhracı istenen dokuz milletvekilinin tamamının “mutlak butlan” davasında adı geçen milletvekilleri olması, parti kulislerinde sürecin siyasi sonuçlarına yönelik tartışmaları artırdı.