reklam
Gazete Kritik Siyaset Çerçeve yasa teklifinin adı belli oldu: Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi

Çerçeve yasa teklifinin adı belli oldu: Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi

“Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında TBMM’ye sunulması beklenen çerçeve yasa teklifinin adı “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi” olarak belirlendi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de imzaladığı teklifin 5 Ağustos’ta Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.

Çerçeve yasa teklifinin adı belli oldu: Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi. “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırılan süreç kapsamında hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulması planlanan düzenlemede yeni bir aşamaya geçildi.

Habertürk’ün edindiği bilgiye göre kanun teklifi, “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi” adını taşıyacak. Teklifin mümkün olan en geniş siyasi mutabakatla ve birden fazla siyasi parti grubunun ortak imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulması hedefleniyor.

AK Parti tarafından milletvekillerinin imzasına açılan teklif için imza sürecinin 4 Ağustos 2026 Salı günü saat 17.00’ye kadar tamamlanması istendi. Meclis’teki temasların ardından düzenlemenin 5 Ağustos Çarşamba günü TBMM Başkanlığına sunulabileceği belirtiliyor.

Çerçeve yasa teklifinin adı ne oldu?

Meclis’e sunulması beklenen teklifin tam adı “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi” olarak belirlendi.

Düzenlemenin adı, terör örgütünün fesih ve silah bırakma sürecinin hukuki sonuçlarının yanı sıra toplumsal bütünleşme ve demokratik siyasetin güçlendirilmesi hedeflerini de kapsayacak şekilde oluşturuldu. Ancak teklif henüz TBMM Başkanlığına resmen sunulmadığı için maddelerin kesin içeriği kamuoyuyla paylaşılmış değil.

Teklifin resmî metni TBMM’ye verildikten sonra düzenlemenin kaç maddeden oluştuğu, kimleri kapsadığı ve hangi kanunlarda değişiklik öngördüğü netleşecek.

Devlet Bahçeli çerçeve yasa teklifini imzaladı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Grubu tarafından imzaya açılan “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi” teklifine imza attı.

Bahçeli ile birlikte TBMM Başkanvekili Celal Adan, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Grup Başkanvekili Filiz Kılıç ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın da teklifi imzaladığı açıklandı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül’ün teklif üzerindeki çalışmaları kapsamında MHP, DEM Parti, HÜDA PAR, CHP, Yeni Parti ve Yeni Yol temsilcileriyle ayrı ayrı görüştüğü bildirildi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, AK Parti heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından teklif üzerindeki uzlaşmaya ilişkin “Mutabıkız, pürüz yok” açıklamasını yaptı. Yıldız’ın açıklaması, AK Parti ile MHP arasında düzenlemenin temel başlıklarında anlaşma sağlandığı şeklinde değerlendirildi.

Çerçeve yasa ne zaman Meclis’e sunulacak?

Siyasi partiler arasındaki temasların ve milletvekillerinden imza alınması sürecinin tamamlanmasının ardından teklifin 5 Ağustos 2026 Çarşamba günü TBMM Başkanlığına verilmesi bekleniyor.

Teklifin Meclis Başkanlığına sunulmasının ardından ilgili ihtisas komisyonuna havale edilmesi gerekiyor. Güncel haberlerde esas komisyonun TBMM Adalet Komisyonu olmasının beklendiği belirtiliyor. Komisyon aşamasında kabul edilen metin daha sonra TBMM Genel Kurulunun gündemine taşınacak.

TBMM’nin 4, 5 ve 6 Ağustos tarihlerinde kanun tekliflerini görüşmek üzere çalışmasını sürdürmesine ilişkin program da Genel Kurul gündeminde yer alıyor. Ancak yeni teklifin kesin görüşme takvimi, resmî olarak sunulmasının ardından belirlenecek.

Çerçeve yasa teklifinde hangi maddeler olacak?

Teklifin tam metni henüz yayımlanmadığı için maddelere ilişkin kesin bir liste bulunmuyor. Meclis kulislerine yansıyan bilgilere göre düzenlemede silah bırakan örgüt mensuplarının hukuki durumu, denetimli serbestlik, ceza infaz oranları ve belirli hak yoksunluklarına ilişkin hükümler değerlendiriliyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’a, AK Parti heyetiyle görüşmesinin ardından Türk Ceza Kanunu’ndaki hak mahrumiyetleri ve denetimli serbestlik konularında uzlaşma sağlanıp sağlanmadığı da soruldu. Yıldız bu sorulara “Mutabıkız, pürüz yok” yanıtını verdi. Bununla birlikte hangi maddelerin son metinde yer alacağı, teklif TBMM’ye sunulduğunda kesinlik kazanacak.

Çerçeve yasa genel af mı?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha önce yaptığı açıklamada düzenlemenin genel veya kişiye özel bir af niteliği taşımayacağını söyledi. Kurtulmuş, hazırlanacak yasanın sürece özgü, geçici ve müstakil bir düzenleme olmasının planlandığını belirtti.

Bu nedenle teklifin bütün hükümlüleri kapsayan genel bir af düzenlemesi olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte kimlerin hangi koşullarla düzenlemeden yararlanabileceği, kesin teklif metninin açıklanmasının ardından belli olacak.

Çerçeve yasa hangi çalışmaya dayanıyor?

Düzenlemenin hazırlık sürecinde TBMM bünyesinde kurulan Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun çalışmaları önemli bir zemin oluşturdu.

Komisyonun hazırladığı nihai rapor, 18 Şubat 2026 tarihindeki toplantıda 47 kabul, 2 ret ve 1 çekimser oyla kabul edildi. Raporda toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi, demokratik siyasetin desteklenmesi ve terörün sona erdirilmesine yönelik hukuki adımların Meclis çatısı altında yürütülmesi gerektiği vurgulandı.

Sonuç olarak çerçeve yasa teklifinin adı “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi” oldu. Devlet Bahçeli ve MHP yöneticilerinin imzaladığı teklifin, siyasi temasların tamamlanmasının ardından 5 Ağustos’ta TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Teklifin kapsamı ve maddeleri ise resmî metnin yayımlanmasıyla kesinleşecek.mec

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *