Gazete Kritik Siyaset Ahmet Davutoğlu: İstanbul'da olası deprem için CHP hangi çalışmayı yaptı?

Ahmet Davutoğlu: İstanbul'da olası deprem için CHP hangi çalışmayı yaptı?

Ahmet Davutoğlu, 6 Şubat depremlerini anarak İstanbul’un olası bir depreme hazır olmadığını söyledi. “İstanbul sahipsiz” diyen Davutoğlu, iktidar ve ana muhalefeti eleştirdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yeni Yol Grubu’nun haftalık toplantısında 6 Şubat depremlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Depremde 53 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 107 bin kişinin yaralandığını ve 14 milyon vatandaşın etkilendiğini hatırlatan Davutoğlu, 40 bin binanın yıkıldığını, 300 bin binanın ise ağır hasar nedeniyle sonradan yıkıldığını söyledi.

Davutoğlu, 6 Şubat’ın yalnızca bir doğal afet değil, “sistemin de çöktüğü ibretlik bir ders” olduğunu belirterek, bu sürecin çok yönlü ele alınması gerektiğini ifade etti.

“İmar denetimi dedik, imar affı dediler”

Deprem politikalarına ilişkin farklı yaklaşımlar olduğunu dile getiren Davutoğlu, geçmişten bugüne “imar yasası” ve “imar denetimi” vurgusu yaptıklarını, buna karşılık “imar affı” ve “imar rantı” anlayışının tercih edildiğini savundu.

Kentsel dönüşüm yerine “rantsal dönüşüm”, İstanbul yasası yerine ise Kanal İstanbul’un gündeme geldiğini belirten Davutoğlu, bu konularda uzlaşmanın zor olduğunu söyledi.

“İstanbul sahipsiz, tıpkı 6 Şubat öncesi 11 il gibi”

Davutoğlu, olası bir İstanbul depremine ilişkin uyarılarda bulunarak, “6 Şubat’a 100 yılın felaketi diyoruz. Bir İstanbul depremi olursa 100 yılın değil, 1000 yılın felaketi olur” dedi.

İstanbul’un depreme hazır olup olmadığını soran Davutoğlu, “İktidar ne yapıyor? Ana muhalefet Büyükşehir Belediyesi üzerinden hangi çalışmayı yaptı? İstanbul sahipsiz” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesi ziyaretlerini anlattı

Depremin ilk saatlerinde il başkanlarıyla temas kurduklarını belirten Davutoğlu, depremin üçüncü günü eşiyle birlikte Adıyaman, Adana, Mersin ve Hatay’a gittiğini, Adıyaman’da gece kaldığını söyledi. Toplantının amacının depremzedeleri dinlemek olduğunu vurguladı.

epremzedeler yaşadıklarını anlattı

Toplantıda söz alan depremzedeler de yaşadıkları süreci paylaştı.

Adıyaman’da ailesini kaybeden Cengiz Alper Karadağ, yakınlarını enkazdan kendi imkânlarıyla çıkardıklarını, profesyonel ekip ve ekipman desteği görmediklerini söyledi. Karadağ, acılarının yıllar geçse de dinmeyeceğini belirtti.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Can Cankesen ise Hatay’da yaşadıklarını aktararak, deprem sonrası ilk günlerde arama kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığını ifade etti. Cankesen, “Bizi akrabalarımız kurtardı. 3 gün boyunca Hatay’da kimse yoktu” dedi.

“Kanal İstanbul yerine İstanbul yasası”

Davutoğlu konuşmasının sonunda, imar affı yerine imar denetimini, rantsal dönüşüm yerine gerçek kentsel dönüşümü ve Kanal İstanbul yerine İstanbul’u koruyacak bir İstanbul yasasını hayata geçireceklerini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *