13 Diş Hekimliği Fakültesi'nde tek bir profesör yok!

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, “TDB verilerinin de görüleceği üzere ülkemizde diş hekimliği eğitiminde yetersizlik var” dedi.

SAĞLIK 26.03.2024, 15:03
13 Diş Hekimliği Fakültesi'nde tek bir profesör yok!

Türk Diş Hekimleri Birliği'nin raporu gerçeği gözler önüne serdi. Raporda Türkiye’de dekanı diş hekimi olmayan 15 diş hekimliği fakültesi bulunduğu kaydedilirken 105 diş hekimliği fakültesinden 13’ünde tek bir profesör bile bulunmadığı belirtildi. CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, “TDB verilerinin de görüleceği üzere ülkemizde diş hekimliği eğitiminde yetersizlik var” dedi.

105 DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN 13’ÜNDE TEK BİR PROFESÖR BİLE YOK

CHP’li Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Dişhekimleri Birliği’nin (TDB) Dişhekimliği Eğitimi ve İnsan Gücü Mart 2024 Raporu’nda yer alan 2023 yılı verilerine göre Türkiye’deki diş hekimliği fakültesi sayısı 105’e yükseldi. ÖSYM’nin 2023 Kılavuzuna göre öğrenci alan fakülte sayısı ise 97 oldu. Bu fakültelerdeki toplam kontenjan sayısı 9.285 olarak açıklanırken 2022 yılına ait YÖK kayıtlarına göre 11.186 diş hekimi öğrencisi (Kıbrıs hariç) alındığı görüldü. Ancak açılan her diş hekimliği fakültesinde yeterli sayıda öğretim üyesi görevlendirilemedi. Rapora göre 2023 yılında öğrenci sayısı yüzde16.44, Profesör sayısı yüzde 3.77, Dr. Öğretim Üyesi sayısı yüzde 8.24 artarken Doçent sayısının ise % 8 düştüğü saptanmıştır. Yine aynı rapora göre 105 diş hekimliği fakültesinin 13’ünde tek bir profesör bile bulunmadığı ifade edilmiş.”

DİŞ HEKİMİ OLMAYAN DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DEKANLARI VAR

“Profesörü olmayan diş hekimliği fakültelerinin yanında vahim bir tablo daha var. O da dekanı diş hekimi olmayan diş hekimliği fakülteleri… TDB, 15 diş hekimliği fakültesinin dekanının diş hekimi olmadığını tespit etmiştir. Aydın Adnan Menderes, Batman, Bingöl, Çankırı Karatekin, Giresun, Karabük, Kocaeli, Kütahya Sağlık, Nevşehir Hacı Bektaş, Niğde Ömer Halisdemir, Sağlık Bilimleri, Tokat Gaziosmanpaşa, Trakya ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinin diş hekimliği fakültelerinin dekanları ne yazık ki diş hekimi değil. Diş hekimi olamayan dekanlar arasında Tıp Fakültesi mezunu hocalar ile birlikte İlahiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu hocalar bile var. Yaptık oldu zihniyeti ile her yere diş hekimliği fakültesi açan AKP bu fakültelerde çalışacak profesör bulamıyor. Bu hızla fakülte açılmaya devam ederse beş, on yıl içinde işsiz diş hekimleri görebiliriz. Yetersiz eğitim, yetersiz akademik kadro, hatta yetersiz sayıda diş üniteleri ile mezun vermeye çalışan üniversiteler var. AKP her branşta olduğu gibi diş hekimliği alanında da diplomalı işsiz ordusu yaratmaya karalı!”

Yorumlar (0)