CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla’nın Seydikemer ilçesinde Devlet Hastanesi envanterine kayıtlı 11 adet diyaliz cihazının. yaklaşık 2,5 yıl boyunca diyaliz ünitesinde bulunması gereken arıtma sistemi kurulmadığı için depoda bekletilmesini TBMM gündemine taşıdı. CHP'li Uzun, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na, "Cihazların kullanılmadığı dönemde Seydikemer ve çevresinde diyaliz tedavisi gören hastalar başka merkezlere mi yönlendirilmiştir? Bu süreçte kaç hasta mağdur olmuştur" diye sordu.
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde Devlet Hastanesi envanterine kayıtlı 11 adet diyaliz cihazının yaklaşık 2,5 yıl boyunca diyaliz ünitesinde bulunması gereken arıtma sistemi kurulmadığı için depoda bekletildi. Bu süreçte bölgede diyaliz tedavisine ihtiyaç duyan hastalar başka merkezlere yönlendirildi, sıra bekledi, yollarda zaman ve sağlık kaybetti. Milyonlarca lira değerindeki cihazlar ise çürümeye terk edildi. Yaşanan olay, yeni İl Sağlık Müdürü’nün denetimleri sırasında gün yüzüne çıktı. Arıtma sistemi temin edilene kadar cihazlar geçici olarak Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Fethiye Devlet Hastanesi’ne gönderildi.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Uzun, “İnsanlar tedavi için sıra beklerken, milyonlarca liralık cihaz depoda bekletildi. Sebebi basit bir arıtma sisteminin kurulmaması! Bunun adı ihmaldir, sorumsuzluktur. Bu sorumsuzluk 2.5 yıldır sürerken 81 il müdürü, bakan yardımcıları, daire başkanları, genel müdürleri olan Sağlık Bakanlığı hangi işle meşguldür. Tüm bunlar olurken Sağlık Bakanı ne yapmaktadır. Bu süreçte kaç hastamız mağdur oldu? Arıtma sisteminin maliyeti neydi? Neden karşılanmadı? Bu rezaletin sorumlusu kim? Kamu kaynaklarının böyle heba edilmesinin hesabı sorulacak” ifadesini kullandı.
Benzer şekilde atıl durumda bırakılmış tıbbi cihazların ülke genelinde araştırılması ve sorumlular hakkında derhal soruşturma başlatılması çağrısında bulunan Uzun, “Hastalar mağdur olurken, cihazlar tozlu depolarda bekleyemez. Bu anlayış değişene kadar takipçisi olacağız” açıklamasını yaptı.
"Bu süreçte kaç hasta mağdur olmuştur"
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu soruları yönetti:
"Seydikemer Devlet Hastanesi envanterine kayıtlı 11 adet diyaliz cihazı hangi tarihte satın alınmış ve teslim alınmıştır? Bu cihazlar teslim alındıktan sonra neden 2,5 yıl boyunca depoda bekletilmiştir? Diyaliz ünitesi için gerekli arıtma sisteminin kurulmama gerekçesi nedir? Söz konusu arıtma sisteminin temin ve kurulma maliyeti nedir? Bu maliyetin karşılanamamasının nedeni bütçe yetersizliği midir, yoksa idari ihmaller midir? Cihazların kullanılmadığı dönemde Seydikemer ve çevresinde diyaliz tedavisi gören hastalar başka merkezlere mi yönlendirilmiştir? Bu süreçte kaç hasta mağdur olmuştur? Cihazların depoda bekletildiği süre boyunca bakım ve garanti koşulları nasıl korunmuştur? Bu ihmale dair Bakanlığınız veya ilgili denetim birimlerince idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır? Benzer şekilde atıl bırakılmış tıbbi cihazların bulunduğu başka hastaneler var mıdır? Bundan sonra tıbbi cihazların zamanında hizmete alınması için ne tür tedbirler alınacaktır?"