CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Akit TV’nin skandal bir şekilde 12 – 17 yaş aralığını doğum için uygun bir dönem olarak tanımlayan Prof. Dr. Muttalip Kutluk Özgüven’in açıklamalarını pedofiliyi meşrulaştırma girişimi olarak değerlendirip, ilgili kanala Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) şikayette bulundu. Tanal, Özgüven’in bu sözlerini cinsellikle ilgili toplumun sağduyusuna aykırı bir içerik olarak tanımlarken, RTÜK’ün bu durum karşısındaki tutumunu eleştirdi.
CHP’li Tanal’ın Şikâyeti
CHP’li Av. Mahmut Tanal, 12 Mayıs 2020 tarihinde Akit TV'de yayımlanan "Derin Kutu" adlı programın içeriğine dikkat çekerek, burada Muttalip Kutluk Özgüven’in çocukların cinsel istismarını teşvik eden ifadeler kullandığını belirtti. Tanal, Akit TV’nin bu konuda yasal düzenlemeleri hiçe sayarak toplumda kabul edilemez olan bu tür söylenleri yayma hakkına sahip olmadığını savunuyor. Bunun yanında, şikayet dilekçesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin ihlal edildiğini vurguladı.
Aile ve Toplum Değerlerine Aykırılık
Tanal, söz konusu programda yer alan içeriklerin aile yapısına, toplumun milli ve manevi değerlerine ve genel ahlaka aykırı olduğunu belirtti. Çocuklara yönelik istismar teşvikinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ifade eden Tanal, Akit TV hakkında yapılan suç duyurusunun bu yönüyle son derece önemli bir adım olduğunu düşünüyor. Kendisi, yayında dile getirilen sözlerin sadece yasal olarak değil, etik anlamda da toplumda derin yaralara sebep olabileceğini belirtti.
RTÜK’ün Tutumu Üzerine Eleştiriler
RTÜK’ün Akit TV’ye yapılacak herhangi bir yaptırımda yetersiz kalmasının, kurumu yandaş kanalları koruyan bir yapı olarak teşhis edileceğine vurgu yapan Tanal, bu tür bir durumun toplumda infiale yol açacağına dikkat çekti. Akit TV hakkında gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğini düşünen Tanal, RTÜK’ün, muhalif yayın kuruluşlarına gösterdiği sert tutumun, iktidara yakın olan kanallar konusunda sergilenen yetersizliğin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Tanal, RTÜK'ün bu meselede nasıl bir karar alacağını takip edeceklerini belirtti.