Gazete Kritik Meclis CHP'den gençlere ilk konut için destek teklifi: Faizin yüzde 75’i devlet tarafından karşılasın

CHP'den gençlere ilk konut için destek teklifi: Faizin yüzde 75’i devlet tarafından karşılasın

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, ilk kez ev sahibi olacak 40 yaş altındaki gençler için faiz desteği ve işlem masrafı indirimi içeren kanun teklifini TBMM’ye sundu. Teklif, gençlerin ilk konuta erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, ilk kez konut sahibi olacak 40 yaş altındaki gençlere yönelik yeni bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Hazırlanan teklif, konut fiyatlarındaki hızlı yükseliş, artan kira bedelleri ve ağırlaşan kredi koşulları nedeniyle derinleşen barınma sorununa çözüm üretmeyi amaçlıyor.

Durmaz, özellikle düzenli gelire sahip çok sayıda gencin bile mevcut ekonomik koşullar altında ilk evine ulaşmakta zorlandığını belirterek, gençlerin barınma hakkını güçlendirecek somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Faiz ve kâr payının yüzde 75’ine kadar destek öngörülüyor

“İlk Defa Konut Edinecek 40 Yaş Altındaki Gençlere Konut Finansmanı Faiz Desteği ve İşlem Masrafı İndirimi Sağlanmasına Dair Kanun Teklifi” ile gençlerin ilk konutlarına erişiminin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Teklife göre, ilk kez konut edinmek amacıyla bankalar veya katılım bankalarından kullanılacak azami 120 ay vadeli konut kredilerinde ya da finansmanlarda aylık faiz veya kâr payı tutarının yüzde 75’ine kadar olan kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanabilecek. Bu desteğin, Cumhurbaşkanı tarafından her yıl belirlenecek azami konut değeri ve kredi tutarıyla sınırlı olması öngörülüyor.

Destekten kimler yararlanabilecek?

Teklifte, başvuru tarihi itibarıyla 40 yaşını doldurmamış, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve adına daha önce konut kaydı bulunmayan kişilere yönelik destek mekanizmaları yer alıyor.

Bu düzenlemeyle, ilk kez ev sahibi olmak isteyen genç yurttaşların finansman yükünün hafifletilmesi ve konut edinim sürecinin daha erişilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.

İşlem masraflarında da indirim planlanıyor

Kanun teklifi yalnızca faiz desteğini kapsamıyor. Konut edinim sürecindeki ek maliyetlerin azaltılmasına yönelik çeşitli düzenlemeler de teklifin içinde yer alıyor.

Buna göre kredi tahsis ücreti, dosya masrafı, istihbarat ücreti ve benzeri kalemlerden ücret alınmaması öngörülüyor. Ayrıca ekspertiz ücreti ile ipotek tesis masraflarının yarısının kamu tarafından karşılanması, tapu işlemlerine ilişkin döner sermaye hizmet bedelinde ise alıcı yönünden yüzde 50 indirim uygulanması planlanıyor.

Barınma hakkı ve sosyal devlet vurgusu yapıldı

Kadim Durmaz, teklife ilişkin değerlendirmesinde barınma hakkının sosyal devlet ilkesinin doğal bir sonucu olduğunu vurguladı. Gençlerin yüksek konut fiyatları, yüksek kredi faizleri ve ağır işlem masrafları nedeniyle ilk evlerine ulaşmakta çok ciddi güçlük yaşadığını belirten Durmaz, bu durumun gençlerin gelecek planlarını doğrudan etkilediğini ifade etti.

Durmaz, kira baskısı altında yaşayan gençlerin evlenme, aile kurma ve geleceklerini planlama süreçlerini ertelemek zorunda kaldığını belirterek, sosyal devletin vatandaşın barınma hakkını güçlendirecek adımları atmakla yükümlü olduğunu söyledi.

Destek yatırım ve spekülasyon amacıyla kullanılamayacak

Teklifte, kamu desteğinin yatırım ya da spekülasyon amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesi için bazı güvencelere de yer verildi. Buna göre, destekten yararlanılarak satın alınan konutta en geç bir yıl içinde fiilen ikamet edilmesi zorunlu olacak.

Ayrıca hak sahibinin, mücbir sebepler dışında, bu konutu 10 yıl dolmadan satamayacağı, devredemeyeceği ya da kiraya veremeyeceği düzenleniyor. Bu kurallara aykırı hareket edilmesi halinde sağlanan kamu desteklerinin yasal faiziyle birlikte geri alınması öngörülüyor.

Amaç yalnızca konut edinimi değil, sosyal adaletin güçlenmesi

Kadim Durmaz, hazırlanan düzenlemenin yalnızca bireysel konut edinimini destekleyen bir teklif olmadığını, aynı zamanda gençlerin toplumsal hayata daha güvenli ve istikrarlı şekilde katılmalarını hedeflediğini belirtti.

Gençlerin ilk konutlarına erişimini kolaylaştırmanın, kira baskısını hafifletmenin ve sosyal adaleti güçlendirmenin zorunlu olduğunu ifade eden Durmaz, teklifin gençlerin geleceğe daha güvenle bakabilmesi amacıyla hazırlandığını söyledi. Durmaz, Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partiler ve milletvekillerinin bu teklife siyaset üstü yaklaşmasını temenni etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *