Erkek: "Tek bir kişi istiyor diye barolar bölünemez"

CHP Çanakkale Vekili Erkek, hükümetin barolar konusunda yapmak istediği düzenlemeyi eleştirdi.

SİYASET 02.06.2020, 16:42
Erkek: "Tek bir kişi istiyor diye barolar bölünemez"

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Genel Merkezde düzenlediği basın toplantısıyla iktidarın barolar ve diğer meslek örgütlerine dair yapmak istediği düzenlemeyi eleştirdi.

ÇOKLU BARO BİR FETÖ PROJESİDİR

"Değerli basın mensupları, çoklu baroyu getirmek istiyorlar. Bizde ve tüm dünyada biliyorsunuz tekli baro esastır. Her ilde o ilin barosu olmalıdır ve avukatların o baroya üye olma zorunluluğu avukatlık mesleğinin kamu hizmeti olma niteliği gereği çok çok önemlidir. Çoklu baro bir FETÖ projesidir. Daha düne kadar “aynı maklubeye kaşık sallayanlar” bugün maalesef baroları ve meslek örgütlerini dizayn etmeye çalışıyorlar. "

DÜNYANIN EN KALABALIK BAROSU, İSTANBUL BAROSU

"Türkiye’de 135 bin avukatın 48 bini İstanbul Barosunda kayıtlı. Dünyanın en kalabalık barosu İstanbul Barosunun tabii ki temsili daha güçlü, daha fazla olacaktır. 135 bin avukatın 48 bini. Ve unutmayalım ki, 12 Eylül darbecilerinin ilk işlerinden biri İstanbul Barosunu kapatmak olmuştu. Otoriterleşen zihniyetler her dönemde barolara baskı uygulamaktan geri kalmamışlardır. Bu düzenlemeyi getirirseniz, bu düzenlemeyi dayatmayla meclisteki salt çoğunluğuyla geçirirseniz kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerine büyük zarar verirsiniz, meslek etiğini yok edersiniz, baroları ve meslek örgütlerini siyasi birer enstrüman haline getirirsiniz.

Mevcut yönetim modeli ve bu düzen maalesef adaletsizlikleri büyütüyor. İşte sizlerin meslektaşları, 100’e yakın gazeteci cezaevinde. 10 bin gazeteci işsiz. Barış’lar cezaevinde, Hülya Kılınç cezaevinde, Murat Ağırel cezaevinde. Niçin cezaevindeler, niçin tutuklu yargılanıyorlar, neden? Tutuklamayı bir tedbir olma niteliğinden çıkarıp bir cezalandırma yöntemine dönüştüren bir iktidarla karşı karşıya olduğumuz için. Yüreğir Gençlik Kolları Başkanımız Eren Yıldırım niçin cezaevinde? Gerçekler ortaya çıktığı halde neden hala cezaevinde ve tutuklu, niçin bu insanlar tutuksuz yargılanmıyorlar? Ne oldu masumiyet karinesine? Osman Kavala’nın, tutukluluğu neredeyse 3 yıla yaklaşıyor. Tutukluluk, hakkında hiçbir mahkeme kararı yok. Bir mahkûmiyet hükmü yok. Tam aksine bir ağır ceza mahkemesi tarafından oybirliğiyle verilmiş beraat kararı var.

Ülkemizin öncelikli sorunu bu. Bizim öncelikli sorunumuz güçlendirilmiş parlamenter sistem, çoğulcu demokrasi, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, şeffaflık, hesap verilebilir olmak. Bizim önceliklerimiz bunlar. Bizim önceliğimiz meslek odalarının dizaynı, onların yapılarının değiştirilmesi, seçimleri değil. "

Yorumlar (0)