Gergerlioğlu, Sözleşmelilere Kadro Verilen Düzenlemede Kadro Verilmeyen Personelin Sesi Oldu

"Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu Sözleşmelilere Kadro Verilen Düzenlemede Kadro Verilmeyen Personelin Sorunlarını TBMM Genel Kurul’da gündem etti.

GÜNDEM 20.01.2023, 11:24
Gergerlioğlu, Sözleşmelilere Kadro Verilen Düzenlemede Kadro Verilmeyen Personelin Sesi Oldu

HDP Milletvekili Gergerlioğlu kadro alamayan personellere dikkat çekti.

İşte Gergerlioğlu'nun o açıklamaları:

Kadro alamayan arkadaşlarımızın sesi olmaya çalışacağım. En önemlisi, Mecliste bizimle çalışan danışman arkadaşlarımız. İş güvenliği sağlanması için başvuruları alan Meclisin danışman çalışanları, en güvencesiz çalışanlar konumundadır. Aslında bu, Meclisin de ayıbıdır arkadaşlar. Elbette, danışman kadrolarında istihdam edilemeyebilirler ama isteyen danışmanlara en az bir yasama döneminde çalışma yürüttükten sonra, Meclis içerisinde ya da başka Bakanlıklarda düz memurluk kadrosu seçeneği sunulmalıdır. Eğer, bir resmî kurumdan memur olarak gelmiyorsa bir danışmanın, beş yıl sonrasında eski yaptığı işe dönmesi çok zordur. Birçok danışman, vekili tekrar seçilmezse hayata sıfırdan başlamak zorunda kalmaktadır. İşten çıkan danışmana tazminat verilmesi bir hizmet değil, olsa olsa bir ayıbın ortadan kalkması olur ancak tam manasıyla hak kaybı yaşanmaması, isteyen danışmanlara kadro açılmasıyla olacaktır. Danışman sayısı göz önüne alındığında ve hâlihazırda zaten bir devlet kurumunda memur olup gelen personel sayıdan düşüldüğünde bu çok kolay yapılabilecek bir çalışmadır.

Aile sağlığı merkezi gruplandırma personelleri çalışma alanlarında yalnızlığa itilmiş ve psikolojik olarak yıpranmışlardır.

Yıllardır haklarında düzenleme yapılmayan, kamu personeli olmayan aile sağlığı merkezi gruplandırma personelleri çalışma alanlarında yalnızlığa itilmiş ve psikolojik olarak yıpranmışlardır. İş güvencesi ve yer değiştirme hakları olmadığı için aile birliğini koruyamayıp boşanmalar, ayrı yaşamalar ve psikolojik destek alanlar olmuştur. Kamu görevlisi olmayan aile sağlığı merkezi gruplandırma personellerinin yumak hâline dönüşen sorunları ve beklentileri bir an önce gerçekleşerek yerine getirilmelidir.

ASDEP personelleri KPSS ve mülakatla işe alınmalarına karşın işçi statüsünde kalmışlardır!

Yine, 4/D statüsündeki ASDEP personelleri KPSS ve mülakatla işe alınmalarına karşın işçi statüsünde kalmışlardır. 4/D işçi statüsünde çalışan ASDEP personeliyle, 4/B sözleşmeli memur statüsünde çalışan ASDEP personelleri arasında özlük haklarında ciddi farklılıklar vardır ve düzenlemenin içerisine 4/B ASDEP personelleri gibi, 4/D ASDEP personellerinin de dâhil edilmesi gerekmektedir.

Kayyum belediyelerinde yandaşlara kadro verilirken eski çalışanlara partizanca kadro verilmiyor!

Yine, belediyelerde de çok haksızlıklar yapılmakta. Mesela, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Van Belediyelerimizden şikâyetler alıyoruz, kayyum belediyelerinde yandaşlara kadro verilirken eski çalışanlara partizanca kadro verilmiyor.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinden arkadaşlarımızın sorunları devam ediyor!

Yine, bilgi işlem personelleri... Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinden bir arkadaşımız başvurmuş. "2017 yılında KHK'yle kadroya alınmadık, yüzde 70'le kapsam dışı kaldık. Biz şehir hastanesinde yap-işlet-devretle taşeronun taşeronunun taşeronuyuz yani 3 firma birbirine bağlı ve biz en alt taşeronuz." diyor; bunların düzeltilmediği bir ortamı görüyoruz.

PTT personelinin de 657'li statüye alınması gerekiyordu!

Yine, PTT kurumunda çalışan memur arkadaşlarımız son derece şikâyetçi. Yıllardır bu kurumda görev yapan 399 KHK'li personelde ümitsizlik ve bezginlik durumu oluşmuştur. Yaklaşık dört yıldır kuruma memur ve dağıtıcı alınmaması sebebiyle personel eksikliği had safhadadır. Bu durum, liyakatsiz olarak makamlara atama yapılması, müdür, daire başkanı gibi kişilerin personel üzerinde mobbing yapmalarına da sebebiyet vermektedir. Ve "Bu, 657 sayılı DMK'ye geçtiğimiz takdirde, başka kurumlara geçme şansımızın açılmasını bekliyoruz." diyor PTT'deki arkadaşlarımız. Bir emekçi olarak PTT personelinin de 657'li statüye alınması gerektiğini bize iletmiş; sesi oluyoruz.

İtfaiye memurlarının yangına girişte bir farklılıkları yok ama ücretlerinde bir farklılık var!

Yine, belediye şirket işçileri, itfaiye personelleri... Bakın, hani, tehlikeli bir işte çalışmalarına rağmen aralarında statü farklılığı var; yangına girişte bir farklılık yok ama ücretlerinde bir farklılık var maalesef. Yine, tarım danışmanları bu sıkıntıyı yaşıyor.

Yine, bakın, ayda 15 milyonun üzerinde vatandaşa telefonla hizmet veren, sorunlarına çözüm üreten, Bakanlıkların resmî iletişim merkezlerinin kadroya geçirilmesi gerekiyor. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı 10 bin çalışanı işe alınırken 4 yıllık yükseköğrenim, yabancı dil ve bilgisayar bilgisi gibi şartlara tabi tutuluyor, memur gibi görev yapan ama işçi statüsünde çalışan vakıf görevlilerinin de sesi oluyoruz; onlar da kadro istiyor.

Yorumlar (0)