Milli Marşı "4 Saniye Sessizlik" Olan Ülke

İngiliz sanatçı John Lennon ABD’de oturma iznini uzatamayınca 1 Nisan 1973’te, yani 48 sene önce tam da bugün, kendi ülkesini ilan etti.

KÜLTÜR-SANAT 01.04.2021, 12:44
Milli Marşı "4 Saniye Sessizlik" Olan Ülke

İngiliz sanatçı John Lennon ABD’de oturma iznini uzatamayınca 1 Nisan 1973’te, yani 48 sene önce tam da bugün, kendi ülkesini ilan etti.

Hemen bir basın toplantısı yaptı ve şunları söyledi: Kurduğumuz bu yeni ülkenin adı Nutopia’dır. Sınırları yoktur. Bayrağı beyaz bir bezdir. Kimlik kartı gerekmez. Vatandaşlık almak için ülkenin varlığını kabul etmek yeterlidir. Tüm vatandaşlar aynı zamanda ülkenin büyükelçisidir. Ülkede başkan veya lider yoktur. Kainatın kanunları dışında kanunu yoktur. Milli marşı 4 saniye boyunca sessizliktir. (Şuradan dinleyebilirsiniz.) (Not: Orijinali 4 saniye süren bu parçanın daha sonra uzun versiyonları da yapıldı.)

Tam sınır dışı edilmesinin gündeme geldiği günlerde John Lennon’un bu sürpriz manevrası çok zekice bir hamleydi, çünkü kendisi bu yeni ülkenin diplomatı olduğu için "dokunulmazlık" kazanıyordu ve (bu mantıktan gidersek) sınır dışı edilmesi çok karışık bir hal alıyordu. Ayrıca pek çok müzik eleştirmeni 1 Nisan’da ilan edilen bu ülkenin, onun IMAGINE adlı parçasına ilham olduğunu söyler. (Şuradan dinleyebilirsiniz.) (Bu versiyonu 200 milyon kez dinlenmiş.)

Yorumlar (0)