OYA ERSOY: İstanbul Matematik Bilimleri Merkezinin Rektör Naci İnci tarafından kapatılması, tamamen siyasi bir karardır!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde bulunan İstanbul Matematik Bilimleri Merkezi’nin (IMBM), Rektör Naci İnci tarafından kapatılmasını meclis gündemine taşıdı.

GÜNÜN HABERLERİ 31.05.2022, 09:29
OYA ERSOY: İstanbul Matematik Bilimleri Merkezinin Rektör Naci İnci tarafından kapatılması, tamamen siyasi bir karardır!

Rektör Naci İnci, kendisine yönelik protestoları Matematik Bilim Merkezini kapatarak koymuştur!

Ersoy, “2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde, İstanbul’un çeşitli matematik bölümlerinin iş birliği ve birçok kişinin şartlı bağışı ile açılan bir merkezin 2022 senesinde kapatılmak istenmesinin tek bir nedeninin olduğunu, onun da kayyım olarak atanan Rektör Naci İnci’nin üniversite de kendisine duyulan tepkilerdir” dedi.

Alınan karar tamamen siyasidir!

Sözlerine şöyle devam eden Ersoy, Türkiye’nin dört bir yanından matematikçiler ve onların yabancı ziyaretçileri tarafından düzenlenen matematik etkinliklerine ev sahipliği yapan bir merkezin kapatılmak istenmesinin akıl ve mantıkla bağdaşmayacağını alınan kararın tamamen siyasi olduğunu söyledi.

Rektör Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesinin kapılarına kilitledikten sonra, bilim merkezinin de kapılarına da kilit vurdu!

Türkiye’deki, hatta bölgedeki tek araştırma enstitüsü olan, uluslararası alanda bilime ve bilim insanının yetişmesine katkıda bulunmuş bir merkezin, 24 Mayıs 2022 sabahı Boğaziçi Rektörü Naci İnci’nin kararı ile, anahtarları değiştirilerek akademisyen ve öğrencilerin girişinin engellenip, matematik biliminin tüm alanlarını kapsayan merkezin kapatılması, bilime ve bilimsel eğitime aykırı olduğunu söyleyen Ersoy, Üniversite Rektörünün bu karardan ivedilikle dönmesi gerekir dedi.

Kilit bilim merkezlerine değil, çocukların istismar edildiği gerici-dinci cemaatlere ait yurt ve kuran kurslarına vurulsun!

Son olarak Ersoy, ülkede, çocukların defalarca istismara uğradığı gerici dinci cemaate ait kuran kurslarının kapatılmayarak, bilimsel çalışmalara katkıda bulunan merkezlerin kapatılmasının laik ve bilimsel eğitime aykırı olduğunu söyledi.


 


 


 

Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e şu soruları yöneltti;


 

Bu bağlamda;

1. 2006 yılından bu yana, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde faaliyetine devam eden İstanbul Matematik Bilimleri Merkezinin, bugün kapatılmak istenmesinin nedeni nedir? Çocukların defalarca istismara uğradığı gerici dinci cemaatlere ait kuran kurslarının korunup kollanıp, bilimsel çalışma yapan merkezlerin kapatılması laik ve bilimsel eğitime aykırı değil midir?

2. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci’nin İstanbul Matematik Bilimleri Merkezi’ni (IMBM) anti demokratik bir biçimde boşaltarak akademisyenlerin girişini engellemesi yetkisi var mıdır? Bilimsel çalışmalar yapılmasına katkıda bulunan bir merkezin kapatılmasının halka, nasıl bir yararı olacaktır?

3. Rektör, Türkiye'nin dört bir yanından matematikçiler ve onların yabancı ziyaretçileri tarafından düzenlenen matematik etkinliklerine ev sahipliği yapan merkezden neden rahatsızlık duymuştur?

4. İçinde Avrupa’nın en önemli yirmi merkez ve enstitüsünün olduğu “Matematik Avrupa Altyapısı” projesinin bir parçası, 15 üniversiteden 60 araştırmacı ve doktora öğrencisinin yer aldığı TÜBİTAK doktora ağına dört sene boyunca ev sahipliği yapan Türk Matematik Derneği (TMD), Avrupa Matematik Derneği (EMS) gibi matematik derneklerinin toplantı mekanı olmuş ve uluslararası matematik sergisi IMAGINARY'nin kurulumuna bilimsel tavsiyelerde bulunarak da katkıda bulunan bir merkez neden kapatılmak istenmektedir?

5. Kapatma kararının nedeni öğretim üyelerinin ve öğrencilerin üniversitelerinde rektör seçimi yapılmasını istemesi ve Naci İnci’nin kayyım olarak rektör atanmasına karşı çıkması mıdır?

6. Milli Eğitim Bakanlığı, Faaliyetlerini 16 yıldır büyük bir titizlikle yürüten, tüm faaliyetlerini raporlayan, dünya çapında saygınlığa ulaşmış, ülkemizin tek matematiksel bilimler araştırma merkezinin kapatılmasının önüne geçmek için herhangi bir çalışma yapacak mıdır?

Yorumlar (0)