TEİS Genel Başkanı Saydan: Kargo veya posta ile eczacılık hizmeti verilemez

PTT ile protokol imzalayan SGK’nın yurtdışından temin ettiği ilaçları “tasarruf” tedbirleri adı altında PTT aracılığıyla dağıtacak olmasına tepki gösteren TEİS Genel Başkanı Saydan, “İlaç postacı ya da kargocu ile hastalara gönderilemez" dedi

GÜNDEM 01.02.2017, 15:04 01.02.2017, 15:04
TEİS Genel Başkanı Saydan: Kargo veya posta ile eczacılık hizmeti verilemez

Birgün’de yer alan habere göre, İthal ilaçların PTT tarafından taşınmasına ilişkin karara tepki gösteren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bu durumun kendilerini dehşete düşürdüğünü söyledi. "Tasarruf vatandaşlarımızın sağlığından yapılamaz” diyen Saydan, “Tasarruf yapalım derken mesleğimizi göz ardı edilmesini asla onaylamıyoruz. Bu ülkenin ilaç sağlık danışmanları eczane eczacıları olmadan ilaç vermenin bedelinin faturası hem vatandaşa hem de devlete çıkacaktır. İlaç postacı ya da kargocu ile hastalara gönderilemez" diye konuştu. 

Uygulama yasalara ve yönetmeliklere aykırı


Saydan, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, uygulamanın yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlaç eczanelerimizden ve eczacı eliyle temin edilecek bir üründür. Postacı veya kargocu ile hastalara gönderilemez. İlaçların saklanma koşulları çok farklıdır, mevzuat gereği eczanelerimiz ve buzdolaplarımızın içi her gün kontrol edilmektedir. Bilimsellikten son derece uzak olan kargo ya da posta yoluyla hastaya ilaç teslimi uygulamasını eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak asla kabul etmiyoruz. Bu uygulamanın ne kadar yanlış olduğu hakkında daha önce açılan bir dava sonucu da bulunmaktadır. Danıştay 2. Dairesi tarafından verilmiş kararda Danıştay, böyle bir uygulamanın kamu yararına olmadığının, yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunun altını çizmiştir.”


İskonto artışı, firmaları ilaç getirmemeye itti


SGK'nın ilaç firmalarından istediği iskonto artışlarının da bir diğer sorun olduğuna değinen Saydan, “Firmaların ithal ilaçları getirmekten vazgeçmesindeki bir nedeni de Kamu Kurum İndirimi adı altında SGK tarafından istenen ek iskontolardır. Bu iskontolar ilk senelerde yüzde 4 ile başladı, günümüzde yüzde 56'lara kadar ulaştı” dedi. 

SSK eczaneleri bitti derken PTT eczaneleri mi geliyor


Saydan, SGK'nın eski SSK eczanelerine dönmek isteyip istemediğini anlayamadıklarını belirterek "Vatandaşlar SGK ilaç kuyruklarını çok iyi hatırlarlar. Şimdi de PTT önünde kuyruklarda ilaç mı bekleyecekler? İlaç çok ciddi bir üründür. İnternetten, bakkaldan, marketten, PTT’den alınmaz. İlaç ciddi bir danışmanlık gerektirir, sağlığınızı kargoya teslim etmeyin. İlaç; eczacıya danışılmadan, uyarıları dikkate alınmadan kullanıldığı zaman sağlığınızı tehlikeye atabilecek bir üründür” uyarısı yaptı. 

Hukuka aykırı uygulama için Danıştay'da dava açıldı


Saydan “TEİS olarak SGK ‘na Noterden yazılı ihtar çekerek uygulamadan vazgeçilmesi istenmiştir. Kurum tarafından uygulamadan vazgeçilmeyeceğine yönelik olarak gönderilen cevap yazısı sonrasında SGK ve PTT arasında imzalanan ‘Kapsamında İlaç Bulunan Gönderilerin Taşınmasına İlişkin Protokol’ ün iptali için Danıştay 15. Dairesinde 2017/273 E. sayı ile yürütmenin durdurulması ve iptali istemi ile dava açılmıştır” ifadelerini kaydetti.

 

Yorumlar (0)