Sezgin Baran Korkmaz hakim karşısına çıktı: Tutukluk süresi 5 Temmuz'a kadar uzatıldı

Türkiye’de de aranan ve ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, hakim karşısına çıktı. Susma hakkını kullanan Korkmaz'ın tutukluluk süresi, iade talebinin incelenmesi amacıyla 5 Temmuz'a kadar uzatıldı.

GÜNDEM 21.06.2021, 17:32 21.06.2021, 17:05
Sezgin Baran Korkmaz hakim karşısına çıktı: Tutukluk süresi 5 Temmuz'a kadar uzatıldı

Avusturya’da ABD’nin talebiyle tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, hakim karşısına çıktı.

BBC Türkçe'den Çağıl Kasapoğlu'na konuşan Avusturya’da Türkçe yayımlanan Yeni Vatan Gazetesi yayıncısı Birol Kılıç, Viyana Ağır Ceza Mahkemesi yetkilisine atfen, Sezgin Baran Korkmaz'ın hakim karşısında susma hakkını kullandığını, mahkemenin iade talebinin incelenmesi amacıyla tutukluluk süresinin 5 Temmuz'a kadar uzatılması kararı aldığını söyledi.

Korkmaz, Cumartesi günü Avusturya’da gözaltına alınmıştı. Avukatları, Korkmaz’ın “ABD’de açılan ve eski dava ile bağlantılı olduğu belirtilen yeni bir dava nedeniyle gözaltına alındığını” söyledi.

Korkmaz’ın avukatlarının da ayrıntılı açıklama yapması bekleniyor.

HAPİS YATMAMAK İÇİN TÜRKİYE'DE YARGILANMAK İSTİYOR

Habertürk'ten Yasemin Güneri'ye konuşan Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, Adalet Bakanlığı’nın iade sürecini başlattığını ancak Korkmaz’ın ABD’ye mi, Türkiye’ye mi iade edileceğine Avusturya Mahkemesi’nin karar vereceğini söyledi. Korkmaz’ın Türkiye vatandaşı olduğunu vurgulayan Dülger, ABD’de de 'kara para aklama' suçundan hakkında soruşturma açılmasına rağmen 'Türkiye'de bu konuda dava açılmış olmasının daha önemli olduğunu' savunarak, “Aynı suçtan çifte yargılama olmaz. Suçluların iadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ni Türkiye ile Avusturya imzaladı. ABD ise bu sözleşmeyi imzalamadı. Sözleşme kriterlerine göre Türkiye’ye iade edilmeli” dedi.

Dülger, Korkmaz’ın ABD'de değil, Türkiye’de yargılanmak istediğini belirtti; buna gerekçe olarak da ceza kanunu gösterdi: "Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye'de 6 yıla kadar olan suçların zaten infazı yok. Suçlu olduğunu kabul etmiyor. Çok da sağlam gerekçeleri var. ABD'de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye'de fazla cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor. Ama karar mercii Avusturya Mahkemesi.”

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İade sürecinin aylar sürebileceği belirtilirken, avukat Dülger Korkmaz'ın illa ki davayı önce açan ülkeye iade edilmesi gibi bir durumun olmadığı görüşünde.

Dülger, “Türkiye’ye iade edilmesi gerekir. Hukukun genel ilkeleri gereğince" derken, Korkmaz’ın Avusturya’da yatırımları olması nedeniyle 'işadamı' olarak kabul edilmesi halinde serbest kalmasının da mümkün olduğunu savundu. Dülger, bir yandan da Korkmaz'ın ABD'ye de Türkiye'ye de iade edilmeme ihtimali olduğu yorumu yaparak, Avusturya için "İki ülkeye de vermeyebilir. Çünkü verilmiş bir mahkumiyet kararı yok” dedi.

NE OLMUŞTU?

Suç örgütü lideri Sedat Peker, Habertürk TV program sunucusu Veyis Ateş'in yurtdışına giden SBK Holding Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’a ait otelde ücretsiz kaldığını ve kara para aklamakla suçlanan Korkmaz için arabuluculuk yaptığını ileri sürmüştü.

Ateş’in, Korkmaz’dan ‘yardım etmek için’ 10 milyon avro istediği iddia edilmişti. Bu iddiaları yalanlayan Ateş, yine de savunma yapmayarak Habertürk'ten istifa etmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz ile 13 kişinin ve bütün şirketlerinin mal varlığına 30 Eylül 2020 tarihinde el konulmuştu.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, 6 Ekim 2020 tarihinde şüpheli 14 kişi ve şirketlerin banka hesapları üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasına resen karar verdi. Savcılık Türkiye Bankalar Birliğine yazı yazarak banka hesaplarında bulunan bloke ve tedbirlerin ivedi kaldırılması talimatını verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığının belirlenmesi üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce geçen yıl 29 Aralık'ta operasyon düzenlemişti.

Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz, operasyondan bir hafta önce yurtdışına çıkmış ve Ocak ayında Türkiye'ye döneceğini söylemişti. Hakkında Interpol'ün kırmızı bültenle arama kararı bulunan Korkmaz'ın 5 Aralık 2020'de yurt dışına çıktığı İstanbul Havalimanı'nın güvenlik kamerası kayıtlarından tespit edilmişti.

Sedat Peker, Sezgin Baran Korkmaz'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun uyarısıyla yurt dışına gittiğini ileri sürmüştü.

ABD'de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti.

‘Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının Türkiye’ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de mahkeme süresince haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkûm olmuşlardı.

Yorumlar (0)