Rüzgar Çetin'in cezasının 'üst sınır'a yükseltilme gerekçesi: 'Bilinçli taksir' vardı

Aşırı hızla giderken çarptığı ekip otosunda bir polisin ölümüne bir polisin de yaralanmasına neden olduğu için hapis cezasına çarptırılıp yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edilen yönetmen Sinan Çetin’in oğlu Rüzgar Çetin’in cezasının ‘üst sınır’a yükseltilme gerekçesi açıklandı.

GÜNDEM 27.01.2017, 10:11 27.01.2017, 10:11
Rüzgar Çetin'in cezasının 'üst sınır'a yükseltilme gerekçesi: 'Bilinçli taksir' vardı

Diken'nin haberine göre, Duruşma savcısı Ekrem Şakar, Çetin’e cezanın üst sınırdan verilmesi gerektiğini, bu nedenle verilen kararın yöntem ve yasaya aykırı olduğunu gerekçe göstererek İstinaf Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme de Çetin’in yerel mahkemeden aldığı altı yıl üç aylık hapis cezasını kaldırarak, yedi yıl altı ay hapis cezasına hükmetmişti.

Bilinçli taksir

Kararın gerekçesinde 107 promil alkollü olduğu, aracını güvenli bir şekilde idare edebilecek durumda olmadığı vurgulanan Çetin’in yola gereken dikkati vermeden öndeki aracı sollamaya çalıştığı, üç şeritli yolun sağ şeridinden orta şeridine geçtiğinde, direksiyon hakimiyetini kaybedip sol şeride geçtiği, bu sırada karşı yönden gelen polis aracına çarptığı anlatıldı.

Kazanın ‘bilinçli taksirle’ gerçekleştiği ifade edilen kararda, yargılama aşamasında yaralanan mağdur Emre Tetik’in şikayetten vazgeçtiğine, ancak bilinçli taksirle işlenen suçlarda şikayet koşulunun aranmayacağına dikkat çekildi.

Çetin hakkında hüküm kurulurken dikkate alınan hususların anlatıldığı kararda şu ifadelere yer verildi: “Sanığın olayda tam ve asli kusurlu olması, karşı tarafın kazada bir kusurunun bulunmaması, polis hizmet aracının nizami bir şekilde kendi şeridinde ve rahatlıkla fark edilebilecek tepe lambaları yanar vaziyetteyken seyir halinde bulunması, ölen ve yaralananın vazife başındaki polis memurları olması, kazanın meydana geliş şekli gibi sanığın taksire dayalı kusurunun ağırlığı dikkate alınarak, temel ceza alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle takdiren alt yıl olarak belirlenmiştir.”

İndirim gerekçeleri

Eylemin ‘bilinçli taksirle’ işlendiği gerekçesiyle cezada yarı oranında artırım yapılarak hapis cezasının dokuz yıla çıkarıldığı belirtilen kararda, Çetin’in cezasındaki indirim gerekçeleri de açıklandı: “Sanığın kazadan sonra olay mahallini terk etmemesi, olaydan sonra ve duruşma sırasındaki iyi hali, pişman olduğunu dile getirmesi, mağdurların şikayetten vazgeçmeleri ve cezanın sanık üzerindeki olası etkilerinin lehine takdiri hafifletici sebep sayılarak cezasından indirim yapılmıştır.”

Kararda, Çetin’in yedi yıl altı ay hapisle cezalandırılmasına karar verildiği, ‘adli kontrol’ tedbirinin kaldırıldığı ve ehliyetine de iki yıl süreyle el konulduğu hatırlatıldı.

Kesinleşirse 13 ay daha cezaevinde kalacak

18 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan KHK’yla ile İnfaz Yasası’nda 1 Temmuz 2016 tarihinden önce işlenen suçlarda değişikliğe gidilmişti. Değişikliğe göre, 1 Temmuz 2016 tarihinden önce işlenen terör suçu dışındaki suçlarda sanıklar, verilen cezanın yarısını yatıyor.

Buna göre Çetin’in aldığı 90 aylık ceza, bu değişiklikle infaz aşamasında 45 aya düşürülecek. Önceden yaklaşık sekiz ay cezaevinde kalan Çetin, 37 ay daha cezaevinde yatacak.

İnfaz Yasası’na göre Çetin, 37 aylık cezanın son 24 ayını denetimlik serbestlik kapsamında tahliye olabilecek. Kararın kesinleşmesi durumunda Çetin’in cezaevinde geçireceği süre 13 aya inmiş olacak.

Ne olmuştu?

28 Ocak’ta Beşiktaş’ta alkollü olarak kullandığı otomobilinin kontrolünü kaybeden Çetin, seyir halindeki trafik ekibinin aracına çarpmıştı.  Ertesi gün tutuklanarak cezaevine konan Çetin için hazırlananan iddianamede  ‘bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına neden olma’ suçundan 22,5 yıla kadar hapsi istenmişti.

Ancak mahkeme, Çetin’i altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırıp cezaevinde tutulduğu süreyi de hesaba katarak tahliye etmişti.

Çetin’in tahliyesine savcısı itiraz etmiş; tutuklanmasını ya da yurt dışına çıkış yasağı konulmasını talep etmişti. İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Rüzgar Çetin’in yeniden tutuklama talebini reddederken, yurt dışına çıkış yasağı talebini ise onaylamıştı.

Rüzgar Çetin’e verilen altı yıl üç ay hapis cezasını az bulan savcı, kararı temyiz etmişti.

 

Çetin’in yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması yönündeki talep mahkeme tarafından reddedilmişti.

Yorumlar (0)