PYD'nin üst düzey bir yetkilisi, Türkiye'nin El Bab'ı alınmasının ardından Menbiç'i hedef olarak göstermesi halinde yeni bir çatışmanın kapısının aralanacağı uyarısında bulundu. Bu açıklama, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri faaliyetleri konusundaki endişeleri bir kez daha gündeme getirdi.
Türkiye'nin Kuzey Suriye Politikası
Reuters’a konuşan PYD'nin Cizire Kantonu'nda yöneticilik yapan Abdülkerim Saruhan, Türkiye'nin kuzey Suriye'de inşa edilmeye çalışılan 'demokratik model'den rahatsız olduğunu öne sürdü. Saruhan, Türkiye'nin esas amacının bu yapıyı engellemek olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, Türkiye’nin kurmaya çalıştığı baskıcı politikaların, bölgedeki halkın kendi kendini yönetme iradesine doğrudan bir saldırı teşkil ettiğini ifade etti. PYD yönetimi, Türkiye'nin askeri müdahalelerini ve bunun yarattığı sonuçları, özgürlük mücadelesinin önünde bir engel olarak değerlendirmektedir. Bu nedenle köklü bir barış ve güven ortamı oluşturmanın yolu, yabancı müdahalelerden bağımsız bir yönetim anlayışının benimsenmesinden geçtiği savunulmaktadır.
Türk Operasyonlarına Tepkiler
Saruhan, Türkiye'nin bölgedeki askeri harekâtlarını ve Suriye topraklarına yönelik 'Fırat Kalkanı' harekâtıyla gerçekleştirdiği işgalleri eleştirerek, Suriye'nin kuzeyindeki kantonların Türkiye ile komşu olma amacında olduklarını belirtti. Ancak Ankara’nın sürekli tehditlerde bulunmasının, bu süreçte önemli bir engel teşkil ettiğini ifade etti. IŞİD ile mücadele sırasında kazandıkları toprakları koruma isteğini dile getiren PYD yetkilisi, Türkiye'nin Menbiç'e olası bir saldırı düzenlemesi durumunda güçlü bir karşılık vereceklerini belirtti. Bu, Yetkilinin ifadesine göre Türkiye ile Suriye'deki Kürt güçleri arasında yeni bir savaşın patlak verebileceği anlamına da geliyor.
Karşılıklı Hazırlık ve Savunma Stratejileri
PYD yetkilisi, Türkiye’nin müdahale etmesi durumunda YPG ile birlikte savaşmaya hazır olduklarını belirtti. Saruhan, Menbiç'e bir başka gücün girmesi için sonuna kadar direneceklerini ifade ederek, bu bölgedeki güvenliğin sağlanması için gerekli olan her türlü önlemi alacaklarını vurguladı. DIY ve DSG’nin, olası bir askeri saldırıya karşı takviye güç göndermeye hazırlıklı olduğu açıklandı. Bu durum, Suriye'nin kuzeyinde ve çevresinde yaşanacak olayların, hem yerel hem de uluslararası dengeleri etkileyeceği kaygılarını artırmakta. Dolayısıyla, uluslararası toplumun bu meseleye el atması gerektiği eleştirileri de sıkça duyulmaktadır.