Pandemi nedeniyle aylardır işsiz olan müzisyen intihar etti

Geçim sıkıntısı çeken evine ekmek götüremeyen genç müzisyen, bağlama sanatçısı Duran Ay canına kıydı. Duran Ay'ın ölümü sanat dünyasını yasa boğdu.

GÜNDEM 16.12.2020, 15:10
Pandemi nedeniyle aylardır işsiz olan müzisyen intihar etti

Pandemi sürecinin ve yasakların olumsuz etkilediği sektörlerden biri de müzik dünyası. Müzisyenler her platformda yaşadıkları sıkıntıları dile getirmeye çalışıyor, geçinebilmek için enstrümanlarını satıyor. Bazıları ise yaşadıkları sıkıntıya dayanamayarak intihar ediyor. Dün bu hazin tabloya acı bir haber daha eklendi. Müzisyenlik yaparak geçimini sağlayan, bağlama sanatçısı müzisyen Duran Ay İstanbul'da canına kıydı. Duran Ay'ın 10 aydır pandemi nedeniyle işsiz kaldığı, son dönemde ekonomik sıkıntılar içerisinde olduğu öğrenildi. Ay'ın ölümü sanat dünyasını yasa boğdu.

'MÜZİSYENLER YETİM KALDI'

KRT'den Barış Can'ın haberine göre; Halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen, "Yıllardan beri tanırım, aynı sahneleri paylaştık. Açıkçası şok oldum, hiç de beklemezdim, neşeli, yaşama enerjisi ile dolu olan biriydi.  Duran Ay sadece saz çalan, değerli, beyefendi bir çocuktu. Bir müzisyene, bir sanatçıya yakışır bir insandı. Çok üzüldüm. Bir insan, bir sanatçı hayatını kaybetmiş, canına kıymış kimse hala birşey yapmıyor. Bu davranışın çoğalmaması için bir önce önlemler alınmalı. Yıllarını saza, bağlamaya adamış sanatçılar kolay yetişmiyor. Müzisyenler çok yalnız, yetim kaldı. Ben bunu kabul etmiyorum." diyerek isyan etti.

"YAŞASAM MI, ÖLSEM Mİ İKİLEMİNDE KALAN ÇOK MÜZİSYEN VAR"

"Benim tanıdığım bir sürü müzisyen var; aylardır kirası, faturası birikmiş..." diyen Evcimen, "Bu insanlar yıllar boyu devlete hiç yük olmamış, kendi çabası ile sigortasını yatırmış, kendi yeteneği ile yaşamış. Devlete 40 yılda bir muhtaç olmuş, onda da devlet ortada yok. Biz ölmeyi hak etmiyoruz. Bu intiharlar, ölümler beni korkutuyor. Bir an evvel kurumlar ne yapacaksa yapsın. Ben biliyorum bu aşamada çok müzisyen var; 'yaşasam mı ölsem mi...?' ikileminde kalan" ifadelerini kullandı.

"İŞ ADAMLARI İÇİN İSTEDİKLERİ DAKİKA İSTEDİKLERİ YASAYI ÇIKARTIYORLAR"

"İş adamları için, büyük ihaleleri alanlar için istedikleri dakika, istedikleri yasayı çıkartıyorlar da insanların geçinemediği için intihar ettiklerini görmüyorlar mı? Bu silsile yolu ile kötü örnek teşkil eder, devamı gelir" uyarısında bulunan Evcimen, intiharı doğru bulmadığının altını çizerek, "Türkülerin içinde hep direniş, mücadele var. Türkülerini okuduğumuz ozanlar neler çekmişler? Ama mücadele etmişler yaşamlarının her alanında, bizler de mücadele edeceğiz, pes etmek yok" dedi.

"EKMEĞİNE SİYASET KARAR VERİYOR"

Tüm sanatçılara örgütlenme çağrısı yapan Evcimen, "Sanatçıların birbirinden haberi yok, zor durumdalar, intihar ediyorlar kimsenin haberi yok. Kendi aramızdaki bağlarımız çok az. Bu bağı örgütlenerek güçlendirebileriz. Önce yerelden başlayıp bu örgütlülüğün küreselleşmesi gerekir. Yıllardır bunu söyledim, arakadaşlar 'Biz ekmeğimizin peşindeyiz, siyaset yapmak istemiyoruz' dediler. Kardeşim senin ekmeğine siyaset karar veriyor işte. Siyaset bin lira veriyorum diyor. Hadi bunu 2 bin lira yap, yapamıyorsun" ifadelerini kullandı.

"SOSYAL DEVLET SADECE ANAYASA'DA YAZIYOR"

Sosyal devletin sadece Anayasa'da yazdığını ancak uygulanmadığını belirten Evcimen, "Ülkemize kültürel anlamda ne kadar para gelmiş, kimler nerelere harcanmış?" bizler bunları bile bilmiyoruz. Ben hakkımı hep aradım, hakkını arayanın yanında oldum, aramaya da devam edeceğim." dedi.

"USTALAR ÇOĞU ŞEYE KARIŞMIYOR"

"Yıllar boyunca sanatçılara siz siyasete karışmayın dediler. Şimdi sazımızı çalamıyoruz ne yapacağız? Vizyon sahibi olan ustalarımız da çoğu şeye karışmıyor" diye sitem eden Evcimen, sanatçı ayrımı yapmadan acilen önlemler alınması gerektiğini söyledi. 

"BELEDİYELERE VAKIFLARA BÜYÜK İŞLER DÜŞÜYOR"

Sanatçıların hassas insanlar olduğunu belirten Evcimen, "Sadece para da bu işi çözmez bu işin bir de maneviyatı var. Belediyelerin online konserlerini arttırması lazım, pandemi kurallarına dikkat edilerek müzisyenlerin bazı yasaklardan muaf tutulması lazım. Zor durumda olan müzisyenler tespit edilip yardımlar yapılmalı. Bu da örgütlenme ile olur. Burada belediyelere, vakıflara, derneklere büyük işler düşüyor." ifadelerini kullandı.

"GÜZEL GÜNLERİMİZ TEKRAR GELECEK"

Evcimen sözlerini şöyle tamamladı:

Bunlar geçecek, demişler ya hani kışın sonu bahar. O güzel günlerimiz, o normal günlerimiz tekrar gelecek. 

CHP'Lİ TAŞÇIER: 100 BİNLERCE İNSAN ADETA AÇLIĞA TERK EDİLDİ

Pandemi sürecinin başından beri sanatçıların, müzisyenlerin, müzik ve sahne emekçilerinin yaşadığı problemleri Meclis başta olmak üzere her platformda dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Gamze Taşcıer de KRT'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Taşçıer, "Yüz binlerce insan adeta açlığa ve ölüme terk edildi" dedi.

"BU SÜREÇTE BİLE AYRIMCILIK YAPILDI"

"Müzisyenler iktidar tarafından bu süreçte görmezden gelindi, Eylül ayında yüzlerce müzisyenin intihar ettiğini söylediğimizde iktidar kulaklarını tıkadı, inanmadı. Bu veriler Müzik-Sen'in verisiydi" diyen CHP'li Taşçıer, müzik sektöründeki kayıt dışılığa dikkat çekerek gerçek rakamların çok daha fazla olduğunu belirtti, "Zaten zengin olan, iktidara yakın sanatçılara konserler verdirildi. Müzisyenler, sahne sanatçıları, emekçiler unutuldu. Bu süreçte bile ayrımcılık yapıldı ve yandaş sanatçılar zengin edildi. Gerçek müzik emekçileri, gerçek sanatçılar unutuldu." dedi. 

"MÜZİSYENLERDEN DİLENLEMELERİNİ İSTEDİLER"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıkladığı, 'bin lira yardım projesi' için Taşçıer, "Bu bin lira trajikomik... Çünkü, aylardır açlıkla boğuşan müzisyenlere bin lira için, 'video çek gönder' dediler. Bir anlamda dilenmelerini istediler. Toplamda 3 bin lira verecekler pandemi süreci ile ortaladığınızda aylık 200-300 liraya denk geliyor." dedi.

"YILLARDIR GÖZLERİ GİBİ BAKTIKLARI ENSTRÜMANLARINI SATTILAR"

Taşçıer şunları söyledi:

"Bu süreçte müzisyenler yıllardır gözleri gibi baktıkları enstrümanlarını sattı. Bir müzisyen için enstüremanını satmak demek, çocuğundan, evladından vageçmek gibi bir şey. Bir müzisyen için o kadar değerli ki... İşin içinden çıkamayan, ekonomik koşulları kaldıramayanlar hayatlarına son vermek zorunda kaldı. Maalesef ne sosyal devlet ilkesi yerine getirilebildi ne de müzisyenlere sahip çıkıldı."

"DEVLET SÖZÜNÜ TUTMADI"

Tiyatro sanatçılarının mağduriyetlerini de dile getiren Taşçıer, "Tiyatrolara da yardım edeceklerdi. Tiyatrolardan "borcu yoktur" yazısı istediler. Bu yardımı alabilmek için kıt kanaat geçinen insanlar etraftan borç alarak devlete olan vergi borçlarını kapattılar. Hala bir ödeme yok. Devlet resmen topladı vergi borçlarını sözünü tutmadı. Bu insanlar zaten borçlarını ödeyebilecek durumda olsalar böyle bir paraya ihtiyaç duymazlar. Endişe verici, üzüntü verici bir süreç yaşadık. İktidarın da sanatçıya ne kadar değer verdiğini bir kez daha görmüş olduk" ifadelerini kullandı.

SANAT DÜNYASI YASA BOĞULDU

Duran Ay'ın intiharı sanatçıları, sahne emekçilerini, müzisyenleri yasa boğdu. Müzisyenler acılarını sosyal medyadan dile getirdi. Usta sanatçı Erdal Erzincan, "Bu utancı duyacak bir sorumlu arıyoruz!" diye tepkisini dile getirdi.

Volkan Yılmazer, "ÇOK ÜZGÜNÜM!!! Bugün bir müzisyen daha geçinemediği için intihar etti. Duydunuz mu? Hiçbir yerde, hiçbir tv’de, hiç bir gazete de haberini okunuz mu? Ne yazık ki hayır!!! Belki buradan duyururuz!" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)