Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan yeni bir raporda, yüzde 80 ihtimale göre küresel sıcaklıkların önümüzdeki beş yıl içinde en az bir yıllık sıcaklık rekorunu kıracağı kaydedildi. Bu durumun, aşırı kuraklık, sel ve orman yangınları riskini arttıracağı belirtildi.
Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Kurban Bayramı’nda vatandaşların ormanlarda mangal yakarken dikkatli olmaları, herhangi bir yangına sebebiyet vermemek için önlem alınması gerektiğini paylaştı. Aslan, orman yangınlarının yüzde 90’ının ihmalden kaynaklandığını belirterek, ANKA Haber Ajansı’na konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Kurbanlarımızı keselim, mangalımızı yakalım ama doğamızı da koruyalım. Bunu ihmal etmeyelim. Mangal yakmanın, pikniğe gitmenin bizim kültürümüzde önemli bir yeri var. Fakat mangalı yaptıktan sonra yaktığımız ateşi söndürelim, üzerine toprak atalım, su dökelim. Bir facia ile karşı karşıya kalmadan, ağzımızın tadı bozulmadan bayramımızı mutlu bir şekilde geçirelim. Çünkü artık havalar ısınmaya başladı. Bir kıvılcım, bir ekonomiyi, bir ormanı yakıp, yıkıp kül ediyor. Bununla savaşmak çok kolay değil. Aslında biz yangınla mücadeleyi ‘ateş savaşçıları’ olarak ifade ediyoruz. Ateş savaşçısı arkadaşlarımız, yangınla göğüs göğse mücadele veriyor. Ateşin acıma duygusu yok, merhameti yok, korkusu yok. O sizin üzerinize geliyor ve siz bununla mücadele ediyorsunuz.
"‘Aman dikkat, aman tedbir’ diyoruz"
Yangınlara baktığımız zaman yüzde 90’ı ihmalden kaynaklanıyor, dikkatsizlikten kaynaklanıyor. ‘Aman dikkat, aman tedbir’ diyoruz. Ormanları koruyalım. Ormanlar, bizim ortak mirasımız. Geleceğimizi temsil ediyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın daha dikkatli olmalarını arzu ediyoruz. Ormanları risk eden üç 30’umuz var. Bir, rüzgarın 30 kilometrenin üzerine çıkması, iki, ısının 30 derecenin üzerine çıkması, üç, nemin 30 derecenin altına düşmesi. Bu durumlar meydana geldiğinde kırmızı alarm veriyoruz. Havalar ısınmaya başladı. İnşallah yangın çıkmaz. Ama biz tedbirimizi almak zorundayız."
"Eylül sonuna kadar ormanların içi yasaklanmalı"
Aslan, orman yangını riski taşıyan illerin valilerine şu çağrıda bulundu:
“Yangın riski bol olan bölgelerin valileri geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir toplantı yaptı. Tarım ve Orman Bakanı ile Orman Genel Müdürü de bu toplantıya katıldı. Bu toplantıda alınması gereken tedbirler gündeme geldi. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda yangınlarla ilgili tedbirlerin alındığı toplantıya bu iş kolunda faaliyet gösteren, ateş savaşçılarının temsilcisi olan sendikamızın da davet edilmesini ümit ediyoruz, bekliyoruz. Çünkü biz sahadayız. Sahayı biz yönetiyoruz. Bizim fikirlerimizin dinlenmesinin de çok önemli faydaları olduğu kanaatindeyim. Buradan valilerimize sesleniyorum; artık ay başından itibaren bayramdan sonra bir kısım tedbirler alarak, orman arazilerinin içine girişleri kontrollü olarak alınmalı veya eylül sonuna kadar ormanların içi yasaklanmalı diye ümit ediyoruz."
"Önleyici tedbirlerden kıstığınız pazar paranın kat be kat fazlasını yangınlardan sonra harcarsınız"
Ekip sayısının ve önleyici tedbirlerin artırılması gerektiğini söyleyen Aslan, şöyle konuştu:
"Kuraklık ve sıcaklık arttığı sürece, orman yangınları da artacak demektir. Anadolu’da bir laf var; ‘koyunu güden, kurdu görür’. Ormanlarımız varsa yangın olacak. Bunu ortadan kaldırmak mümkün değil. Ama bunu azaltmak bizim elimizde. Yangın çıktıktan sonra yapacağınız çırpınışların hiçbir anlamı yok. O yangın ya karada ya da denizde söner. Asıl olan, yangın çıkmadan önce önleyici tedbirler almak. Önleyici tedbirler ise alanı daraltmak, ekip sayısını artırmak. Çünkü yer ekipleri olmadan yangını söndürmek mümkün değil. Hava unsurları olmalı. Hava unsurları, yukarıdan su atarak yangını baskılar, hızını azaltır. Tıpkı savaşta piyade nasıl girer temizlik yaparsa, yer ekipleri ile kara ekipleri de girer ve yangını söndürür. O nedenle yer ekipleri sayısının artırılması gerekiyor. Önleyici tedbirlerden kıstığınız pazar paranın kat be kat fazlasını yangınlardan sonra harcarsınız. Onun için önleyici tedbirlere daha fazla imkan ayıralım."
"Öncelikle vatandaşımız bilinçlendirilmelidir"
Vatandaşların da almaları gereken önlemleri sıralayan Aslan, "Vatandaşlarımız ormanlara girdiği an orayı kirli bırakmamaları, sigara izmariti atmamaları, cam şişelerini bir torbaya koymaları, yaktıkları ateşleri söndürmeleri gerekir. Yani vatandaş, ormana sahip çıkmalı. Vatandaşlarımız bu tedbirleri aldığı sürece yangınlarımız daha az olacaktır. Öncelikle vatandaşımız bilinçlendirilmelidir. Daha duyarlı bir vatandaş, daha duyarlı bir toplum olursak bu güzel doğamızı korumuş oluruz" dedi.