banner773

OYA ERSOY: " İmam Hatip Liselerine ayrılan kaynak, diğer devlet okulları için ayrılmıyor!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, İmam Hatip Liselerine başarı oranlarının artırılması için aktarılan kaynağı meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 26.01.2023, 14:41
OYA ERSOY: " İmam Hatip Liselerine ayrılan kaynak, diğer devlet okulları için ayrılmıyor!"

İmam Hatip Liselerinden mezun olan öğrencilerin merkezi sınavlarda başarısının düşük olması üzerine harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, “öğrenci başarısının artırılması” için 2020 yılında proje başlattı. MEB, 2023 yılına kadar tamamlanması planlanan proje için 16 milyon TL kaynak ayrılmıştı. Proje kapsamında 2021 yılında 6 milyon TL 2022 yılında ise 5,9 milyon TL harcama yapılmıştır.

Ersoy, 2022 yılının sonu itibarıyla tamamlanacağı belirtilen projenin tamamlanma yılının 2025 olarak değiştirildiğini ve proje için öngörülen kaynağın üç kat artırılarak toplam bütçesinin 56 milyon 970 bin TL’ye yükseltildiğini belirtti. Ersoy, İmam Hatip Liselerindeki öğrencilerin akademik başarılarının artırılması için yapılan proje kapsamında 2023 yılında yapılacak harcamanın 15 milyon TL olarak belirlendiğini ifade etti.

Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2022 yılının ilk altı ayındaki harcamalarının ve ikinci altı aya ilişkin öngörülerinin yer aldığı Mali Durum ve Beklentiler Raporuna göre 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde dini ve mesleki eğitim yapan okullar için toplam 23 milyar 644 milyon 941 bin TL harcama gerçekleştirildiğini, din öğretimi okulları için 8 milyar 554 milyon 852 TL, mesleki eğitim okulları için ise 15 milyar 90 milyon 88 bin TL harcandığını belirtti.

Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılının ilk altı ayında Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerini kapsayan genel ortaöğretim okulları için harcadığı paranın ise 11 milyar 927 milyon 764 TL olarak raporda yer aldığını dile getirdi.

Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e şu soruları yöneltti:

2022 yılında İmam Hatip Liselerinden mezun olan öğrencilerin üniversiteyi kazanma oranı nedir?

İmam Hatip Liselerinin başarı oranının artırılması için ayrılan kaynaklar Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu liseleri için neden ayrılmamaktadır?

İmam Hatip Liselerinde eğitim gören öğrenci sayısının toplam lise öğrencisi sayısına oranı nedir?

Bakanlığınızın 2022 yılında ortaöğretim okulları için ayırdığı pay ne kadardır?

Milli Eğitim Bakanlığı olarak kültür, sanat, bilim ve spor alanlarında gerçekleştirdiğiniz bir proje bulunmakta mıdır? Varsa bu proje için ne kadar harcama yapılmıştır?

Milli Eğitim Bakanlığı olarak kamu okullarında laboratuvar, spor salonu gibi merkezler yapılması için ayırdığınız bütçe ne kadardır?

Yorumlar (0)