Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek olan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), 13 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçlarının ise 13 Ağustos 2025’te açıklanması planlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) için başvuru süreci, 8 Mayıs 2025'te başlayıp 20 Mayıs 2025'te sona erecek. İki oturum halinde düzenlenecek olan sınavlar, adayların değerlendirilmesi için önemli bir fırsat sunacak. MEB-AGS, saat 10.15’de başlayacak ve katılımcılara 80 çoktan seçmeli soru yöneltilecek. Adaylar için 110 dakikalık bir süre tanınacak. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, 14.45’te başlayacak ve 50 çoktan seçmeli sorudan oluşacak, bu oturumda ise cevaplama süresi 90 veya 70 dakika olarak belirlenecek.
Sınavlar, Türkiye genelinde toplam 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) dahil olmak üzere toplam 103 ayrı sınav merkezinde gerçekleştirilecek. Verilen bilgilere göre kimlik belgelerini kaybeden ya da nüfus cüzdanı bulundurmayı unutan adaylar, nüfus müdürlüklerine yönlendirilmiş ve bu müdürlükler sınav günleri saat 10.00'a kadar açık kalacak. ÖSYM tarafından yapılan açıklamalara göre, sınavların sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için önemli önlemler alınacak. Adayların özel gereksinimleri de göz önünde bulundurularak, engelli katılımcılar için uygun koşullar sağlanacak.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un yaptığı açıklamaya göre, Akademi Giriş Sınavı için 411 bin 805 aday başvuruda bulundu. Bu sayı, kadın adaylar için 314 bin 150, erkek adaylar içinse 97 bin 655 olarak kaydedildi. Ayrıca, sınava katılacak olan 962 engelli aday için özel sınav koşulları oluşturulmuş durumda. Şehit ve gazi yakınları için belirli kolaylıklar da sağlandı, bu bağlamda 1.734 adayın sınav ücreti muafiyetinden yararlanacağı belirtildi. ÖABT için ise başvurular 307 bin 376 olarak bildirilmiş olup, bu sınav için de kadın ve erkek katılımcı sayıları sırasıyla 239 bin 883 ve 67 bin 493’tür. ÖSYM, kapsamlı bir şekilde hazırlıklar yaparak eğitim süreçlerini desteklemeyi amaçlamaktadır.
ÖSYM Başkanı Ersoy, AGS’nin ilk kez gerçekleştirileceğini belirterek, bu sınavın öğretmen adayları için nasıl bir süreç olacağını açıkladı. Sınav; sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası gibi konuları kapsamanın yanı sıra, Türk milli eğitim sistemi ve mevzuatları üzerine soruları da içeriyor. Öğleden sonra yapılacak olan ÖABT ise, adayların alanlarına göre belirli konular üzerinden değerlendirilecek. Öğretmen adaylarının MEB-AGS puanlarının hesaplanmasında, AGS ve ÖABT puanları eşit ağırlıkla değerlendirilecek, dolayısıyla bu iki puanın birleşimi kritik bir öneme sahip. Bu sistem, adayların öğretmenlik mesleğine uygunluğunu belirlemede hassas bir ölçüt sunmaktadır.
Adayların yabancı dil alanında puan hesaplamalarında, aynı yıl içerisinde veya AGS'den önceki tarihlerde gerçekleştirilmiş olan YDS veya e-YDS puanları göz önünde bulundurulacak ve en yüksek olan puan kullanılacaktır. Sınav sırasında MEB-AGS puanı yalnızca AGS’dan elde edilen sonuçlarla oluşturulacaktır. Ayrıca, MEB-AGS puanları, sonuçların açıklanmasının ardından bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanma tarihine kadar geçerliliğini koruyacak. Sınav sonuçlarının 13 Ağustos 2025’te açıklanması bekleniyor. Eğitim politikalarına katkı sağlayacak bu sistem, öğretmen adaylarının niteliklerini artırma hedefi ile tasarlanmıştır.