Mayıs ayında en az 156 işçi yaşamını yitirdi: Ölümlerin çoğu koronavirüs kaynaklı

İSİG Meclisi mayıs ayı raporuna göre, en az 29'u koronavirüs sebebiyle olmak üzere, en az 156 işçi yaşamını yitirdi.

GÜNDEM 06.06.2020, 14:17
Mayıs ayında en az 156 işçi yaşamını yitirdi: Ölümlerin çoğu koronavirüs kaynaklı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, mayıs ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda mayıs ayında en az 29'u yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle olmak üzere, en az 156 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Raporda, iş cinayetlerinin aylara göre dağılımında ocak ayında en az 114 işçi, şubat ayında en az 133 işçi, mart ayında en az 113 işçi, nisan ayında en az 221 işçi ve mayıs ayında en az 156 işçinin hayatını kaybettiği; 2020 yılının ilk beş ayında ise iş cinayetlerinde en az 737 işçinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

156 emekçinin 113’ünün ücretli (işçi ve memur), 43’ünün ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu aktarılan raporda şu verilere yer verildi:

ÇOCUK İŞÇİ CİNAYETLERİ TARIM SEKTÖRÜNDE

Ölenlerin 6’sı kadın işçi, 150’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, tekstil ve metal işkollarında gerçekleşti. Altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti…

İleri Haber'de yer alan habere göre; Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda, kendi nam ve hesabına çalışanlar ortalama 50, ücretliler ise 41 yaşında. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 59 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, tekstil, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri…

6’sı Afganistanlı, 5’i Suriyeli, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i Iraklı olmak üzere 14 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Ölen işçilerin 2’si sendikalı. Sendikalı işçiler cam ve belediye işkollarında çalışıyordu.

EN FAZLA ÖLÜM SEBEBİ KORONAVİRÜS

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, sağlık ve tekstil işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, şiddet, patlama/yanma, intihar ve elektrik çarpması.

İŞ CİNAYETLERİNİN ŞEHİRLERE GÖRE DAĞILIMI

30 ölüm İstanbul’da; 9 ölüm İzmir’de; 8 ölüm Kocaeli’de; 6’şar ölüm Antalya, Bursa ve Denizli’de; 5’er ölüm Ankara ve Gaziantep’te; 4 ölüm Trabzon’da; 3’er ölüm Aydın, Çanakkale, Edirne, Kayseri, Osmaniye, Sakarya, Samsun ve Tekirdağ’da; 2’şer ölüm Erzurum, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Adana, Afyon, Ağrı, Aksaray, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Giresun, Hatay, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Muş, Niğde, Siirt, Şırnak, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Özbekistan’da yaşandı.

Yorumlar (0)