Kritik teklifte kritik tur!

Tek adam rejimi öngören anayasa değişikliği teklifinde kritik ikinci tur bugün başlıyor. Bu turda 330’un altında oy alan madde tekliften düşecek, teklifin tümü 330 oy alamazsa referanduma gidilmeyecek

GÜNDEM 18.01.2017, 09:19 18.01.2017, 09:19
Kritik teklifte kritik tur!

Birgün’de yer alan habere göre, Meclis’in adeta kendini feshederek yetkilerini Cumhurbaşkanı’na devrettiği anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri bugün başlayacak. Teklifin tümü 330 oy alırsa referanduma gidilecek. Referandum için ise en erken tarih 26 Mart, en geç tarih ise 16 Nisan olarak planlanıyor.

 

Anayasa değişikliği teklifinin birinci tur görüşmeleri 7 günde tamamlandı. TBMM’de yapılan ilk tur oylamada AKP-MHP blokundan en az 338, en fazla ise 344 kabul oyu çıktı. Bu rakamlar, oy kullanabilen toplam vekil sayısının 354 olduğu bilinen AKP-MHP blokunun en az 10, en fazla 16 fire verdiğini gösteriyor.

 

3 gün sürecek

 

İkinci tur görüşmede ise yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülecek, birinci tur görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek. Bu nedenle ikinci turun 3 gün sürmesi planlanıyor.

 

‘Gizli’ oy kuralı geçerli

 

AKP’li vekiller her ne kadar oylarını ‘açık’ biçimde kullansa da Anaysa’ya göre değişiklik teklifinin kabulü TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (330) çoğunluğunun ‘gizli’ oyuyla mümkün.

 

18 maddelik teklifte TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyu alamayan madde metinden çıkarılacak.

 

İkinci turda teklifin tümü üzerinde yapılan gizli oylamada 330 bulunamazsa teklif reddedilmiş sayılacak. 330 oy çıkarsa teklif, Cumhurbaşkanı tarafından iade edilmediği takdirde referanduma gidecek.

 

Meclis tarafından üye tamsayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanacak.

 

OHAL’de referandum!

 

Teklifin Meclis’ten geçme tarihi ve Cumhurbaşkanının bekletebileceği süreye göre referandum tarihi şekillenecek. Buna göre referandum tarihinin en erken tarihin 26 Mart, en geç tarihin ise 16 Nisan olabileceği ifade ediliyor. Bu tarihlerin her biri de OHAL takvimi içerisine denk düşüyor.

*****

CHP’den TBMM’de ‘kırmızı kart’ eylemi

 

CHP milletvekilleri, rejim değişikliği öngören Anayasa değişikliğine karşı başlattıkları üç günlük “Ayağa Kalkıyoruz” eylemini dün de TBMM Genel Kurulu’nda yaptılar.

 

Parlamenter sistemi başkanlık sistemine dönüştürecek anayasa değişikliğine karşı yurttaşların üç gün boyunca belirlenen saatlerde bulundukları yerde ayağa kalkarak tepki göstermelerini öngören eylem için çağrı yapan CHP’li vekiller de dün TBMM Genel Kurulu’nda eyleme katıldılar.

 

TBMM İdare Amiri CHP’li Tufan Köse kürsüde konuşma yaparken, eylem kararını anımsatarak saat 17.00’de milletvekillerine çağrıda bulundu. CHP’liler bunun üzerine ayağa kalkarak ellerindeki kırmızı kartları göstererek anayasa değişikliğini protesto ettiler.

 

Yorumlar (0)