IŞİD'e karşı 'işbirliği' yapılan Irak'tan uyarı: Önemli sayıda militan Türkiye sınırından geçti

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, önemli sayıda IŞİD mensubunun Türkiye’ye geçtiğini ve bir kısmının da geçmeye çalıştığını, konuyla ilgili Türk istihbaratına bilgi aktarıldığını söyledi.

GÜNDEM 18.01.2017, 13:11 18.01.2017, 13:11
IŞİD'e karşı 'işbirliği' yapılan Irak'tan uyarı: Önemli sayıda militan Türkiye sınırından geçti

Irak devlet televizyonu Bağdat’ta bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım ve Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin, Türk askerinin Başika’dan çekilmesi konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

 

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Yıldırım, “Peşmerge ve Irak merkezi güçleriyle Sincar’ın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak” demişti.

 

Diken’nin haberine göre, Bildiride en dikkat çeken madde, iki ülke arasında ‘kriz’e neden olan Başika kampıyla ilgili olmuştu: “İki taraf, Başika Kampı’nın bir Irak kampı olduğunu vurguladı.”

 

‘Bağdat’ta işbirliği sağlandı’

 

Hürriyet’ten Sevil Erkuş’a konuşan el Alevi, Yıldırım’ın Bağdat ziyareti sırasında bir araya gelen Irak ve Türkiye’nin istihbarat şeflerinin IŞİD’e karşı işbirliği yapmak üzere mutabık kaldığını söyledi.

 

Türkiye geçen ve geçmeye çalışan IŞİD mensuplarının Musul, Telafer ve bölgedeki diğer şehirlerden geldiklerini ifade eden büyükelçi, şunları söyledi: “Bu çok ciddi bir konu, binlerce DEAŞ’lıdan bahsediyoruz. Evlerini terk etmek zorunda kalan gerçek Irak vatandaşları ile Musul operasyonu nedeniyle bulundukları şehirlerden ayrılmak zorunda kalan DEAŞ unsurlarını ayırt etmek üzere iki tarafın işbirliği yapması, bilgi paylaşmamız önemli. Bu unsurlar hem Türkiye’nin hem de Irak’ın ulusal güvenliğine tehdit oluşturuyor.”

 

Sincar’da ortak operasyon

 

Büyükelçi, Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında varılan uzlaşıya göre Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin, PKK’nın Sincar’dan çıkarılması için ortak operasyon düzenleyeceğini söyledi.

 

Türk güvenlik kaynakları da, Bağdat’ta yapılan görüşmelerde, ‘terörle mücadele’ başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin arttırılması konusunda mutabık kalındığını, bu uzlaşının terör örgütü üyelerinin isimlerinin paylaşılmasını da kapsadığını ifade etti.

Yorumlar (0)