HDP'li Besime Konca'nın tutukluluğuna devam denildi

HDP Milletvekili Besime Konca, çıkarıldığı mahkemede tercümanın yeterli çeviri yapaması nedeniyle tutukluğun devamına karar verildi.

GÜNDEM 21.02.2017, 16:09 21.02.2017, 16:09
HDP'li Besime Konca'nın tutukluluğuna devam denildi

DİHABER'in haberine göre, HDP Siir Milletvekili Besime Konca'nın tutuklu olarak yargılandığı ve Batman 2'ince Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tercümanın yeterli çeviri yapamaması nedeniyle ifadesi alınamayan Konca'nın tutukluğun devamına karar verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Besime Konca hakkında, Sur’da yaşamını yitiren Cihat Türkan’ın Batman’daki cenaze törenine katıldığı gerekçesiyle “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya ailesi ve avukatları katılırken, duruşmayı izlemek için gelen HDP ve DBP’li yöneticiler yer olmadığı gerekçesiyle salona alınmadı.

İfadesi alınamadı

Tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Konca, Kürtçe savunma yaptı. Konca, savunmasında ilk olarak yargılamanın hukuki olmadığını ve bundan dolayı mahkeme heyetinden hiçbir şey istemediğini beyan etti. Salonda bulunan tercüman Konca’nın beyanlarını doğru çeviremeyince başka bir tercüman çağırıldı. Getirilen ikinci tercüman da akademik Kürtçe bilmediğini ve çeviremeyeceğini belirtmesine rağmen mahkeme başkanı çeviri yapmasında ısrar etti. Konca’nın söylediklerinin ikinci tercüman tarafından da çevrilememesi nedeniyle Konca’nın ifadesi alınamadı.
Mahkeme heyeti Konca’nın tutuklu yargılanmasına karar vererek duruşmayı 17 Mart’a erteledi. Mahkeme heyeti ayrıca Konca’nın bir sonraki duruşmada mahkemede hazır edilmesine de karar verdi.

Kaçma şüphesinden dolayı serbest bırakılmadı

Mahkeme heyeti Konca’nın tutuklu yargılanmasına ilişkin kararını ise, “Sanık Besime Konca’nın üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli olguların bulunması, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti dosya kapsamındaki delillerle somutlaşan kuvvetli suç şüphesinin varlığı, suç karşılığı yaptırım miktarı ile tutuklama tedbiri arasında orantılık bulunması, suçun CMK 100’ncü maddesinde belirtilen katalog suçlardan olması, suç karşılığı yaptırım miktarı ve olayın gelişimi nazara alındığında sanığın salıverilmesi halinde kaçma şüphesinin bulunması ve eyleminin niteliği gereği adli kontrol kararının verilmesinin yetersiz kalacak olması kanaatiyle sanığın tutukluluk halinin devamına” şeklinde açıkladı. 

 

Yorumlar (0)