Gergerlioğlu, kıyafetleri yüzünden gözaltına alınan 5 yaşındaki ikizleri sordu!

Ömer Faruk Gergerlioğlu Newroz'da yöresel kıyafet yüzünden gözaltına alınan 5 yaşındaki ikizleri Süleyman Soylu'ya sordu.

GÜNDEM 26.03.2022, 12:14
Gergerlioğlu, kıyafetleri yüzünden gözaltına alınan 5 yaşındaki ikizleri sordu!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Dr. Gergerlioğlu Newroz'da yöresel kıyafet yüzünden gözaltına alınan 5 yaşındaki ikizleri Süleyman Soylu'ya sordu: Yasaklara güncelleme mi geldi?

İşte Gergerlioğlu'nun o soru önergesi:

 
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim

Basında yer alan haberde “Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 19 Mart'ta gerçekleştirilen Newroz kutlamasında yöresel kıyafet giyen çok sayıda kişi "örgütsel kıyafet giymek" gerekçesiyle engellenmiş ya da gözaltına alındı. Alana alınmayanlar arasında yöresel kıyafetler giyen 5 yaşındaki A.B ve E.B. isimli ikizlerin de olduğu öğrenildi. Polisin, 5 yaşındaki iki çocuğa gözaltı işlemi uyguladığı ortaya çıktı. 

Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman’ın haberine göre ikiz çocuklar, gözaltına alınan anneleri Zeynep B. ile birlikte Bismil Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada anne Zeynep B.'ye "Bu elbiseleri nereden aldınız?”, “Yasak olduğunu bilmiyor muydunuz?” şeklinde sorular yöneltildi. Zeynep B., "Daha öncede bu elbiselerle Newroz’a katıldık. Ortada herhangi suç unsuru yok. Bu elbiseler bizim yöresel elbiselerimiz” şeklinde ifade verdi. Tutanağın ardından ikiz çocukların da parmak izi alınarak anneyle birlikte serbest bırakıldığı belirtildi. Zeynep B., serbest bırakıldıktan sonra ikiz çocukları üzerindeki yöresel kıyafetleri çıkararak, kutlamalara katıldı. Zeynep B., kutlamalar sonrası "İmzanız eksik, gelip imza attın” gerekçesiyle yeniden emniyete çağrıldı. Emniyete giden Zeynep B., bir günlük gözaltının ardından 20 Mart'ta sağlık kontrolünden sonra serbest bırakıldı. Emniyette Zeynep B.'ye, daha sonra savcılığa ifade vereceğinin söylendiği öğrenildi.   

Baba Nedim B., yıllardır yaşamlarının her alanında giydikleri yöresel kıyafetlerin bir günde "yasaklandığını" ifade ederek isyan etti. Nedim B., "Herhangi bir karar gösterilmeden bu yasağı önümüze koydular. Yasal bir uygulama değil. Keyfi bir uygulamayla ikizler gözaltına alındı. O soğukta elbiseleri çıkarıldı. Daha sonra emniyette götürüldü. 5 yaşında karakolla tanıştılar. Bunu yaparken herhangi hukuki bir karar göstermediler. Yasa dışı bir şekilde gözaltı durumu gelişti. Çocuklarıma yaşatılanlar karşısında herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.

Yaşananlardan kaynaklı çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu ifade eden diye sordu.Nedim B. devamında şunları söyledi: “İnsanları öldürenlere gözaltı işlemi bile yapılmazken, 5 yaşındaki çocuklarıma sırf yöresel kıyafet giydikleri için bunu reva gördüler. Bunu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız.” ifadeleri yer almıştır.

Bu bağlamda;

1.     5 yaşındaki iki çocuğun gözaltına alındığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu uygulama hangi hukuki metine dayandırılarak yapılmıştır?

2.     Bu çocukların giydikleri yöresel kıyafetlerin "örgütsel kıyafet giymek" suçlamasına gerekçe gösterildiği iddiası doğru mudur?

3.     Çocuklarla ailenin Bismil Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü burada anne Zeynep B.'ye "Bu elbiseleri nereden aldınız?”, “Yasak olduğunu bilmiyor muydunuz?” şeklinde sorular yöneltildiği iddiası doğru mudur?

4.     Tutanağın ardından ikiz çocukların da parmak izi alınarak anneyle birlikte serbest bırakıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa daha 5 yaşında bir çocuğun parmak izi neden alınmıştır?

5.     Çocuklar emniyete getirildiklerinde yanlarında sosyal hizmet yetkilisi, psikolog hazır bulundurulmuş mudur? Eğer bu yetkililer hazır bulunmamışsa konuyla alakalı açılmış bir soruşturma var mıdır?

6.     Bu çocukların travma yaşadıkları iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa çocuklar için herhangi bir destek alınmış mıdır?

7.     Ailenin "Daha öncede bu elbiselerle Newroz’a katıldık. Ortada herhangi suç unsuru yok. Bu elbiseler bizim yöresel elbiselerimiz” dediği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa daha önce yasak olmayan kıyafetler hangi gerekçe ile yasaklanmıştır? Yasaklara güncelleme mi gelmiştir? 

8.     Baba Nedim B.‘nin, "Her polis kelimesi duyduklarında korkuyla sarsılıyorlar. Küçük çocuklara bunu yapanlar hiç mi utanmadı?” ifadelerinden yola çıkarak bu skandala sebep olan personel halen görevlerine devam etmekte midir? Eğer görevlerine devam etmekteyse Bismil halkının tedirginliğini gidermek için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapacaktır?

9.     Psikolojisi bozulan çocukların tedavisi için hangi çalışmalar yapılmıştır?

10.  Konuyla ilgili 25.03.2022 itibariyle kurumda herhangi bir istifa olmuş mudur yoksa konu sıradan bir olay olarak mı karşılanmıştır?

Yorumlar (0)