Gazete Kritik Gündem Gazeteci İsmail Arı tahliye edildi: “Gazetecilik suç değildir”

Gazeteci İsmail Arı tahliye edildi: “Gazetecilik suç değildir”

BirGün Gazetesi muhabiri İsmail Arı, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “gizliliğin ihlali” suçlamalarıyla yargılandığı davada hakim karşısına çıktı. Yaklaşık 75 gündür tutuklu bulunan Arı’nın tahliyesine karar verilirken, duruşma 9 Ekim 2026’ya ertelendi.

BirGün Gazetesi muhabiri İsmail Arı, hakkında açılan dava kapsamında Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Arı hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “gizliliğin ihlali” suçlamaları yöneltilirken, iddianamede 2 yıl 3 aydan 8 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Yaklaşık 75 gündür tutuklu bulunan gazeteci Arı’nın duruşması, çok sayıda siyasetçi, sendika temsilcisi, basın meslek örgütü ve hak savunucusu tarafından takip edildi. Duruşma öncesinde adliye önünde yapılan açıklamada Arı’nın serbest bırakılması istendi.

Duruşmaya yoğun katılım

İsmail Arı’nın duruşmasına ailesinin yanı sıra basın meslek örgütlerinin temsilcileri, siyasi parti yöneticileri, milletvekilleri, sendika başkanları ve çeşitli platformların temsilcileri katıldı. Mahkeme salonunun küçük olması nedeniyle duruşmayı izlemek isteyenlerin önemli bir bölümü salona alınamadı.

Avukatların talebi üzerine duruşmanın daha büyük bir salonda görülmesi kararlaştırıldı. Salon değişikliğinin ardından İsmail Arı duruşma salonuna getirildi. Arı, salonda bulunanlar tarafından alkışlarla karşılandı. Mahkeme hakimi, duruşmanın başlayabilmesi için alkışların sona ermesini bekledi ve ardından izleyicilere duruşma düzenine ilişkin uyarıda bulundu.

Avukattan TCK 217/A eleştirisi

İsmail Arı’nın avukatı Kerem Altıparmak, savunmasında ifade özgürlüğüne dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlatan Altıparmak, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen TCK 217/A maddesinin gazeteciler üzerinde baskı aracı haline geldiğini savundu.

Altıparmak, söz konusu maddenin gazetecileri hedef alan bir uygulamaya dönüştüğünü belirterek dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. Savcı ise bu aşamada somut norm denetimine gidilmesini gerektiren bir durum bulunmadığını savunarak talebin reddini istedi.

Arı: “Gazeteciliği savunmak için buradayım”

Savunmasına başlamadan önce söz alan İsmail Arı, beyanlarının bağlamından koparılmadan tutanağa geçirilmesi için SEGBİS kaydı yapılmasını talep etti. İlk aşamada reddedilen bu talep, daha sonra yapılan itirazlar üzerine kabul edildi.

Savunmasında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezalandırıldığını söyleyen Arı, “Buraya sadece kendimi savunmak için değil, gazeteciliği savunmak için geldim” dedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen basın kartına sahip olduğunu belirten Arı, 75 gündür “yatarı olmayan” bir suç iddiasıyla cezaevinde tutulduğunu ifade etti.

Arı, 58 satırlık bir iddianame nedeniyle cezaevinde olduğunu söyleyerek, gazetecilik faaliyetinin engellendiğini dile getirdi. Cezaevinde kapasitenin üzerinde bir koğuşta kaldığını ve yerde yattığını belirten Arı, Anayasa’da güvence altına alınan basın özgürlüğünün ihlal edildiğini savundu.

Gözaltı sürecine ilişkin suç duyurusu talebi

İsmail Arı, savunmasında gözaltı sürecine ilişkin de dikkat çeken iddialarda bulundu. Bir video kaydının yayımlanmasından 65 gün sonra gözaltına alındığını belirten Arı, o sırada bayram ziyareti için Tokat’ın Turhal ilçesinde bulunduğunu söyledi.

Arı, gözaltı işlemi sırasında kendisinin ailesinin evinde değil, eşinin akrabalarının adreslerinde arandığını belirterek bu durumla ilgili suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Ayrıca telefonuna hakim kararı olmaksızın el konulmak istendiğini ileri süren Arı, bu olayda görev alan polisler hakkında da işlem yapılmasını talep etti.

Gazeteci Arı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde çıplak aramaya zorlandığını da iddia ederek sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

“Tertemiz gazetecilik yaptım”

SEGBİS kaydının açılmasının ardından savunmasına devam eden İsmail Arı, iddianamede “muhtemel” gibi ifadelerin yer aldığını belirterek, bu nedenle 75 gündür cezaevinde tutulduğunu söyledi. Haberinin arkasında olduğunu vurgulayan Arı, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

Yunus Emre Vakfı’na ilişkin yaptığı haberleri hatırlatan Arı, izlediği ve haberleştirdiği dava nedeniyle bugün yargılandığını belirtti. Arı, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle ödüller aldığını ifade ederek, halkın çıkarları için haber yaptığını söyledi.

Savunmasını “Ben tertemiz gazetecilik yaptım, bu yüzden cezalandırıldım. Gazetecilik suç değildir. Derhal beraatimi talep ediyorum” sözleriyle tamamladı.

Mahkemeden tahliye kararı

Savcılık makamı, delillerin henüz tam olarak toplanmadığını ve kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu belirterek İsmail Arı’nın tutukluluğunun devamını istedi. Arı’nın avukatları ise 75 günlük tutukluluk sürecine dikkat çekerek bu süre içinde neden delillerin toplanmadığını sordu.

Mahkeme, gelinen aşamada İsmail Arı’nın delil karartma imkanının bulunmadığına ve sabit ikametgah sahibi olduğuna hükmederek tutukluluk koşullarının ortadan kalktığı değerlendirmesini yaptı. Bu gerekçeyle Arı’nın tahliyesine karar verildi.

Dava, 9 Ekim 2026 tarihine ertelendi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *