Faik Öztrak: Test Sayımız Yetersiz

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Açıklamasında yapılan koronavirüs testi sayısının az olduğunu önemle vurguladı.

GÜNDEM 27.03.2020, 17:55 27.03.2020, 21:09
Faik Öztrak: Test Sayımız Yetersiz

Öztrak açıklamalarından satır başları şöyle:

YAPILAN TEST SAYISI YETERSİZ

Yine bir diğer dikkat çeken eksiklik yapılan tanı testlerinin azlığıdır. İlk korona tanısının konduğu günden bu yana tam 16 gün geçti. Ve toplam test sayımız bugün 40 bini aştı, henüz aştı. Diğer ülkelerle mukayese edildiğinde, test sayımız son derece yetersiz. Almanya’da, 15 Mart itibariyle, 167 bin test yapılmış. Türkiye’de ise toplam test sayısı, 26 Mart itibariyle 40 bin. Güney Kore’de yapılan toplam test sayısı, 20 Mart itibariyle, 317 bin. Türkiye’de ise toplam test sayısı tekrar ediyorum 26 Mart itibariyle 40 bin. İtalya’da test sayısı, 20 Mart itibariyle, 207 bin. Türkiye’de ise test sayısı, 26 Mart itibariyle 40 bin. Rusya’da, 20 Mart itibariyle, 144 bin test yapılmış. Türkiye’de ise toplam test sayısı, tekrar ediyorum 26 Mart itibariyle 40 bin.

SALGIN DİĞER ÜLKELERDEN HIZLI YAYILIYOR

Yurtdışından tanı ve tarama kiti ithal edip duruyoruz. Burada bir plansızlık, bir tedbirsizlik olduğu açıkça ortada. Salgın sınırlarımızın içine girdikten sonra vaka sayıları ve kayıplarımız hızla artıyor. Diğer ülkeler kadar test yapamıyoruz, buna rağmen salgının diğer ülkelerden çok daha hızlı yayıldığını da görüyoruz. 15 günde hasta sayımız 3 bin 629’a ulaştı. Bizim 15 günde ulaştığımız hasta sayısına; Almanya 28. Günde ulaşmış. İtalya ise ki durumu son derece kritik, 20. günde ulaşmış. Bu salgınla mücadelede en kritik parametrenin salgının yayılma hızı olduğunu biliyoruz. Test sayıları arttıkça hastalığın ne kadar hızla yayıldığı da ortaya çıkıyor.

ÜÇ AYRI MASA KURDUK

Biz krizin başından itibaren yaptığımız gibi bundan sonra da; bilimin ışığında alınan her kararı destekleyeceğiz. Ancak salgınla mücadelede gördüğümüz eksiklikleri de elbette söylemeye devam edeceğiz, mücadelenin daha iyi yapılması için eleştirilerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Bu salgınla mücadelede yapıcı olacağız.Sayın Genel Başkanımız daha ilk günden yurttaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak adımları atmaları konusunda belediyelerimize talimat verdi. Başkanlarımızla düzenli toplantılar yapmaya devam ediyor. Üç ayrı masa kurduk. Bu masalarda daha önce benzer krizleri yöneten ve kendi alanlarında uzman arkadaşlarımız çalışıyor. Salgının sadece halk sağlığı üzerindeki etkilerini değil;  milletin aşı, işi, sosyal yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini de hafifletecek ciddi tedbir önerilerini hazırladık, hazırlıyoruz. Yoksulların, çalışanların ve ailelerin salgın nedeniyle iş ve aşını yitirmesini önleyecek, onlara asgari bir geliri garanti edecek, diğer taraftan üretim tabanını koruyarak, kriz sonrasında bu tabanın üretimin hızla devreye girmesini sağlayacak önerileri kamuoyuna ilk biz açıkladık. Sayın Genel Başkanımız, bu hafta başında 13 maddelik bir tedbir paketini tekrar dile getirdi. Yine Genel Başkanımız tüm siyasi parti liderlerine bir mektup yazarak, Covid-19 virüsüyle ilgili partimizin hazırladığı kapsamlı bir raporu paylaştı. Biz yaşadığımız bu zor günleri, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde ve güçlü bir toplumsal dayanışmayla aşacağımıza inanıyoruz.

Yorumlar (0)