Erdoğan istedi, Petek son noktayı koydu

Erdoğan’ın “amacına ulaştı” sözlerinin ardından Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu uzatma kararı almak yerine çalışmalarını sonlandırdı. Erdoğan ve AKP’nin ‘siyasi uzantıları’ gizlemek için komisyona baskı kurduğunu belirten CHP ayrı rapor hazırlayacak

GÜNDEM 05.01.2017, 11:36 05.01.2017, 11:36
 Erdoğan istedi, Petek son noktayı koydu

Birgün’de yer alan habere göre, AKP’nin engellemeleri nedeniyle 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni aydınlatmaya yönelik hiçbir çalışma yapamayan TBMM Darbe Araştırma Komisyonu, üç aylık görev süresi bitince yanıtsız kalan sorulara ve muhalefetin itirazına rağmen çalışmalarını bitirdi.



Darbe girişiminin hemen ardından kurulması kararı alınan TBMM Araştırma Komisyonu’nun çalışmalara başlamasını geciktiren AKP, yarım kalan işlerin bile bitirilmesine fırsat tanımadan apar topar çalışmaları sona erdirdi.



Fethullah Gülen’e yönelik geçmişteki övgü dolu açıklamaları nedeniyle başkanlığa seçilmesi tartışma konusu olan AKP’li Reşat Petek, dün bir basın toplantısıyla Komisyon’un görevini tamamladığını duyurdu. Petek, AKP’li üyelerin katıldığı toplantıda üç aylık sürece ilişkin açıklamalarda bulunurken, CHP’li üyeler de ayrı basın toplantısı düzenleyerek, uzatma kararı almak yerine çalışmaların sonlandırılmasına tepki gösterdi.



Erdoğan’ın mesajıyla tavır değiştirdiler

 


Komisyon çalışmaları süresince dinlenecek isimler konusunda muhalefetin önerilerini dikkate almayan, dayatmacı bir tavır sergileyen Petek ve AKP’li üyeler eleştiriler üzerine sık sık süre uzatımına gidileceği mesajı vermelerine karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süre önce yaptığı “komisyonun amacına ulaştığı” açıklamasının ardından tavır değiştirdi. Bir süredir toplantıları seyrekleştiren Petek, dün yaptığı açıklamada çalışmaları sonlandırdıklarını ve raporu bir ya da bir buçuk ay sonra tamamlayacaklarını söyledi.


Akar’ı dinlemeye ‘ülke şartları’ engel olmuş!

 


Muhalefetin ısrarına rağmen Komisyon’a çağrılmayan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la ilgili bir soru üzerine Petek, şu yanıtı verdi; “Akar, ülkenin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle dinlenemedi ama kendisinden bilgi istemeye yönelik sorularımızı yönelttik, bekliyoruz. MİT Müsteşarlığı’ndan, 15 Temmuz’da gündüz yaşananlar dahil olmak üzere kapsamlı rapor istedik. Bunun da gelme aşamasında olduğu bilgisini aldık, onu da bekliyoruz.”
Reşat Petek, Komisyon’un 141 kişiyi dinlediğini belirtti.

 

CHP’den alternatif rapor

 


Petek’in açıklamasının ardından CHP’li üyeler de bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Petek’in açıklamalarının Komisyon’un görüşleri olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti. Komisyon’un AKP’nin engellemeleri nedeniyle görevini yapamadığını belirten Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını anımsatarak, “Bir yerlerden Komisyon Başkanı uyarıldı. 9 Aralık’taki bu açıklamadan sonra komisyon, araştırma komisyonu olmaktan çıktı. Olay yeri inceleme komisyonuna döndü maalesef” dedi.



Tanrıkulu, CHP’nin kendi tespitleri doğrultusunda bir rapor hazırlayacağını kaydetti.



Bylock’çu vekillerin listesi gizlendi


CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da darbenin siyasi ayağının ortaya çıkartılmasının engellendiğini belirterek, ‘Bylockçu vekiller’ listesinin bu açıdan önem taşıdığına dikkati çekti.



Aykut Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı; “Meclis koridorlarında fısıltıyla konuşulan çok önemli konular var, bize yardımcı olması gereken Başbakandı, Bylock listeleri buraya gelecekti, o zaman bizim elimizde darbenin siyasi ayağıyla ilgili net bilgimiz olacaktı. Bu Meclis, rejim değişikliğiyle sonuçlanacak anayasa değişikliğini oylamak üzere. Eğer şaibeler doğruysa, eğer 120 milletvekili Bylock kullanmak ve çeşitli vesilelerle bu darbenin içerisindeyse, önümüzdeki anayasa değişikliğinde terörist olduğu iddia edilen 120 milletvekili oy kullanabilir. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası anlamında çok ciddi bir konu. İşte darbe komisyonunun bunu açığa çıkarması gerekiyordu, bu yönüyle bir soruşturma komisyonuna dönmesi gerekiyordu.”

 

***

Gül: Beni ilk rahatsız Eden referandumdu

 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Darbe Komisyonu’nun sorularına dokuz sayfalık bir yanıt verdi. Gülen’le ilgili soruya, “Siyaset hayatımda bu yapı ve lideriyle ilişkim olmadı” yanıtını veren Gül, şöyle devam etti; “Beni ilk rahatsız eden 2010’daki referandum süreciydi. 17-25 Aralık’ta organize bir hareket olduğu kanaatine vardım.”

Gül, “Fehmi Koru’yu davet ettim, ABD’ye gitmesi gündeme geldi. İş dünyasından yapılan açık yardımlar dışında bilgim yok. Devletin güvenlik ve istihbarat birimleri bana rapor sunmadı. 2004’teki MGK’da eski Cumhurbaşkanı Necdet Sezer ve eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök bu yapıya dikkat çekti” dedi. Gül, Hakan Fidan’a ilişkin sorulara ise, “İfadeye çağrılan MİT Müsteşarı’na tek sahip çıkan bendim. İfadeye gitmemesi talimatını verdim” yanıtını verdi.

 

Yorumlar (0)