Değişiklik komisyondayken neyi konuşacaklar?

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli akşam saatlerinde bir kez daha bir araya gelecek.

GÜNDEM 26.12.2016, 15:28 26.12.2016, 15:28
Değişiklik komisyondayken neyi konuşacaklar?

Birgün’de yer alan habere göre, Kamuoyuna yapılan açıklamalara göre tereddütlü bazı maddeler üzerinden son kez geçilecek. Ama kulisler bu bilgilerin tam olarak doğruyu yansıtmadığını söylüyor.



Sorun çok daha büyük



AKP ve MHP’nin anlaştıklarını duyurduğu anayasa paketi komisyondu görüşülürken iki lider bir kez daha bir ariya gelmesi Ankara kulislerini hareketlendirdi. Görüşme sonrası bazı maddelerin değişmesinin gündeme gelebileceği söyleniyor. Biz de “maddeler değişecekse komisyon neyi görüşüyor” sorusunun yanıtını ararken işin başka bir boyutunu gördük. Kulislere göre bugün akşam saatlerinde yapılacak görüşmede maddelerden çok 330 oy endişesi görüşülecek.

İki partide de sorun var



Her ne kadar TBMM’deki görüşmeler sonrası 330 oyun ulaşılmasında sorun olmayacağı açıklamaları gelse de iki parti yönetiminde endişe çok büyük. Hem MHP, hem de AKP meclis gruplarında ifade edilen itirazlar şu başlıklarda toplanıyor.

 

AKP


* Başkanlık değişikliği Erdoğan merkezli oldu ve anlatılmakta sorun yaşıyoruz. Uzun vadeli bir çözüme odaklı bir değişiklik yapamadık.

* Boşlukları çok fazla olan ve aceleye getirilmiş bir düzenleme.

* Rejim değişikliği algısı çok güçlendi.

* Referandum kutuplaşmayı ve gerilimi daha da artıracak. Bu ölçekte bir gerilimle ülke yönetilemez.

 

MHP


* Tamamen AKP’nin istediği değişiklikler oldu.

* Neden desteklediğimize dair seçmenimize tatmin edici bir açıklama yapamıyoruz.

* Meclis’ten geçse bile referandumda taban “hayır” diyecektir. Bu da parti yönetimiyle taban arasında sorun yaratır.



Markaj yetmez


AKP yönetimi TBMM’deki oylama öncesi anayasaya aykırı olmasına rağmen açık oy kullanmaya zorlayacakları şimdiden belli oldu. Özellikle tereddüt içinde oldukları isimlerle ilgili ayrı bir “markaj” uygulanacak. Ama bu sefer böyle bir mesainin de yeterli olmayacağı çok fazla dillendiriliyor. Üstelik şüpheli isimlerin bazıları partinin ağır topları ve onlara böyle bir müdahalenin daha da olumsuz sonuçlar yaratabileceği endişesi var.



Sonuçta bu akşam tüm sayılar bir kez daha masaya yatacak. Yarın Meclise gelmesi beklenen değişiklikle ilgili bir gecikme dahil farklı olasılıklar da bir kez daha masaya geldiği çok açık.

Yorumlar (0)