CHP'li Yüceer:'Bir ülkenin engelli vatandaşlarına nasıl bir yaşam sunduğu, gelişmişliğinin, sosyal devlet olmanın en temel ölçütüdür.'

"Engelli vatandaşlarımızın yalnızca yüzde beşi çalışma olanağına sahiptir ve bunun artırılması için hiçbir çaba gösterilmemektedir."

GÜNDEM 01.12.2016, 12:30 01.12.2016, 12:30
CHP'li Yüceer:'Bir ülkenin  engelli vatandaşlarına nasıl bir yaşam sunduğu, gelişmişliğinin, sosyal devlet olmanın en temel ölçütüdür.'

Sayın Candan Yüceer'in engelliler günü mesajı:

 

Sosyal devletin, engelli vatandaşları yaşamın içine katmak, engelsiz insanlar gibi yaşatmak zorunluluğu vardır.

 

Ancak, ülkemizde engellilerin eşit birer vatandaş olarak ekonomik, sosyal ve siyasal hayata katılmasının sağlanabilmesi, “yardıma muhtaç” olmayacak duruma getirilmesi için yapılması gerekenler çok fazladır.

 

Anayasamızın 10’uncu ve 61’inci maddeleri ile engelli vatandaşlarımızın haklarının gözetilmesi ve engellilerin korunmasına ilişkin hükümler görmezden gelinmektedir.

 

Engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesinde en etkili unsur, onları iş yaşamına sokmak, üretken kılmaktır.

 

Türkiye’deki 8.5 milyon engelli yurttaşın en büyük sorunu işsizliktir, ancak engelli istihdamına yönelik yasalara hükümet dahi uymamaktadır.

 

Engellilerin yaşadığı sıkıntılar sadece istihdamla sınırlı değildir.

 

Engelliler, eğitim hakkından yeterince yararlanamamakta, sosyal yaşamın dışına itilmekte, kentler, yollar, üst geçitler tasarlanırken yok sayılmaktadır.

 

Ülkemizde engellilerin nerdeyse yüzde kırkı okuma yazma bilmemekte, özgürce hiçbir engel olmadan sokağa çıkabilecek, sosyalleşecek olanaklar sağlanamamaktadır.

 

Engellilik bir kader değildir, alınacak basit tedbirlerle engelli yurttaşlarımızın yaşamı, insan onuruna yaraşır bir hale  getirilebilir.

 

Onların önündeki en büyük engel, onları engelli olarak gören, toplumun eşit bir bireyi olarak görmeyen anlayıştır.

 

Engelli yurttaşlarımızın “engellerin kalktığı” bir dünyada eşit olarak yaşamaları, sosyal, ve ekonomik hayata tam olarak katılmaları, toplumda bu yönde bilinç ve hassasiyetin daha da artması ümidiyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlar, zor şartlar altında hayat mücadelesi veren tüm engelli yurttaşlarımıza ve onlara desteğini hiçbir koşulda esirgemeyen ailelerine sevgi ve saygılarımı sunarım.

 

Yorumlar (0)