CHP’Lİ ÖZDEMİR: MECLİS, EVİM MAĞDURLARININ OYALANMASINA DUYARSIZ KALMAMALI

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, şirketler ve TMSF tarafından oyalanan “Evim” mağdurlarının şikâyet ve talepleriyle ilgili açıklama yaptı.

GÜNDEM 27.05.2022, 10:37 27.05.2022, 10:41
CHP’Lİ ÖZDEMİR: MECLİS, EVİM MAĞDURLARININ OYALANMASINA DUYARSIZ KALMAMALI

“Evim mağdurlarının sorunlarının çözüleceği iddiasıyla 2022 yılı Mart ayı sonunda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba kanun teklifi içine eklenen ve 8 Nisan’da Meclis Genel Kurul görüşmeleri tamamlanan düzenleme 15 Nisan’da Resmî Gazetede yayımlandı” bilgisini paylaşan Sibel Özdemir, “Mağdurlar, aradan geçen yaklaşık iki ayda işlemlerin çok ağır ilerletildiğini ve oyalandıklarını ileri sürmektedir. Söz konusu yasa ile mağduriyete sebep olan çok sayıda firma tasfiye edilirken sadece 6 firma yetkili kılınıyor. Fakat bu firmaların da yasayla ilgisi olmayan koşulları mağdurlara dayattıkları ve her firmanın farklı uygulaması olduğu da söylenmektedir. Var olan sözleşmelerin de firmalar tarafından sürekli ertelendiği ifade edilmektedir. Ayrılmak isteyenlerin ise bir ay içinde paralarını alması gerekirken, bir ay boyunca sadece başvuru aldıkları ve bir ay boyunca da TMSF’de bekletilerek sürecin sürekli olarak uzatıldığından yakınılmaktadır. Ayrıca firmaların mağdurlara ‘hukuki haklarımı kullanmayacağım’ gibi evraklar imzalatıldığı da iddia edilmektedir” ifadelerini kaydetti.

“TMSF DENETİM YAPMIYOR SÜRECE MÜDAHİL OLMUYOR”
Özdemir, “Yasada belirtilen süreye, koşullara ve geri ödeme gibi koşullara uyulmadığı, mağdurların tamamen firmaların inisiyatifine ve insafına bırakan bir sürecin yaşandığı aktarılmakta” dedi. “TMSF’nin de hiçbir denetiminin olmadığı ve sürece müdahil olmadığının” da mağdurlar tarafından kendisine aktarıldığını ifade eden Özdemir, “Mağdurlardan bazılarının devredilen firmalardan geçmiş dönem alacaklarının çok düşük miktarlarda gösterildiği ve kendilerine yapılacak ödemelerin gerçeği yansıtmadığı vurgulanmaktadır. Ödemelerin sistemde eksik görüldüğü de belirtilmektedir. Örneğin bir mağdur, 196 milyar TL olması gereken geri ödemesinin sadece 34,5 milyar TL olarak hesaplandığını paylaşarak hakkını aramaktadır. Eksik ödemelerle hak kaybına uğrayan mağdurlar bir yandan da geçmişte yapmış oldukları ve zaten alamadıkları birikimlerinin artan enflasyon karşısında eridiğini ve bu kayıplarının da telafi edilmediğini belirtmekte” dedi.

“EVİM ŞİRKETLERİ 2-3 MİLYAR TL’Yİ GASP MI EDİYOR”
“Yüzde 40 ücret ödemesi tamamlanan varlıklar için teslimat yapılması gerekmesine rağmen evlerinin teslimatının yapılmadığı ve her bir şirketin farklı uygulama yaptığı da iddialar arasında” diyen Özdemir, “Yasaya göre şirketlerin mağdurlara ödemeleri gereken bedelde yüzde 50 indirim imkânı sağlanmasına rağmen şirketler bedelleri keyfi yükselterek indirimi örtülü olarak yerine getirmediği ve indirim bedelinin mağdurları koruyucu hiçbir etkisinin kalmadığı da kaydedilmektedir. Hiçbir denetim yapılmadığı, mağdurları koruyan bir sürecin işletilmediği ve muhatap bulunamadığından da yakınılmaktadır. TMSF ve firmaların bilinçli ve koordineli bir oyalama ile mağdurlardan kurtulma sürecinin yaşandığı da mağdurların iddiaları arasındadır. Ayrıca tasfiye edilen firmaların yaklaşık 2-3 milyar TL’yi gasp ettikleri de iddia edilmektedir. Bu firmaların mal varlıklarına el konulmuş ancak o varlıklara ne olduğunun açıklığı kavuşmadığı belirtilmiştir. Aktif olarak devam eden 6 firma sahipleri hangi cemaatten veya MÜSİAD üyeleri olup olmadığının da araştırılması gerektiği söylendi” diyerek gerekli adımların atılması çağrısı yaptı.

Yorumlar (0)