CHP'li Muharrem Erkek Sordu: 'Kaç İmam ve Devlet Görevlisi Hakkında İşlem Yapıldı?'

Erkek soru önergesinde :"Ülkemizde çocukların cinsel istismarının başka bir boyutu da “evlenme” kılıfıyla gerçekleştirilen sömürüdü." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 22.11.2016, 10:56 22.11.2016, 10:56
CHP'li Muharrem Erkek Sordu: 'Kaç İmam ve Devlet Görevlisi Hakkında İşlem Yapıldı?'

İşte Muharrem Erkek'in soru önergesi:

 

            Çocukların cinsel istismarı konusu, ülkemizin kanayan yaralarından biridir. 2006 yılında çocukların cinsel istismarı nedeniyle açılan dava sayısı 2.414, verilen toplam karar sayısı ise 3.778’dir. Bunlar içinden çıkan mahkumiyet kararı ise %42.5 ile 1.607’dir. 2015 yılında ise aynı nedenle açılan dava sayısı yaklaşık %700’lük bir artışla 16.957’ye yükselmiştir. Bunun (24.983 toplam kararın) %55.9’u (13.968) mahkumiyetle sonuçlanmıştır. Bu %700’lük artış, ülkemizdeki karanlık tablonun özetidir. Bunun önüne geçecek önlemleri almak bir hükümetin en önemli görevlerindendir. Ülkemizde bu yönde çalışmaların yetersizliği açıktır. Üstelik, Gündem Çocuk Derneği gibi, bütün çalışmaları çocukların her açıdan istismarı ve sömürülmesi ile mücadele eden derneğin faaliyetleri de bu süreçte durdurulmuştur.

 

            Ülkemizde çocukların cinsel istismarının başka bir boyutu da “evlenme” kılıfıyla gerçekleştirilen sömürüdür. 11, 12, 13, 14, 15 yaşında kız çocukları “gelenek” gibi bahanelerle kendilerinden çok büyük kişilerle hukuki olmayan biçimde evlendirilmektedir. Psikolojik ve biyolojik olarak da sakıncalı olduğu uzmanlarınca belirtilen durum, hukuken de sorunludur. Üstelik bu suç niteliğindeki duruma ortaklık edenlerin de hukuk önünde hesap vermesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Örneğin; 11 yaşındayken 40 yaşında, 12 yaşındayken 50 yaşında kişilerle dini işlemlerle evlendirilen kız çocuklarının haberleri ya öldürülme ya intihar ya da şiddet ile kamuoyuna duyurulmaktadır. Bu bağlamda:

 

 

 

 

 

 

 

1.      İlgili Bakanlıklar ve birimlerce, son 10 yılda hukuken mümkün olmayan ve dini nikâh adı altında evlendirildiği tespit edilen 15 yaş ve altı çocukların sayısı kaçtır? Bunların yıllara, illere ve yaşlara göre dağılımı nedir?

 

2.      Tespit edilen 15 yaş ve altı zorla evlendirme olayını yaşamış kaç kişinin bu durumu; öldükten ve/veya şiddet gördükten sonra fark edilmiştir?

 

3.      15 yaş ve altı çocuklarla dini nikahla evlenmesine göz yumulan kişilerin yaşlarının ne olduğu konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?

 

4.      Şu an tutuklu ve hükümlü olarak cezaevinde bulunan 15 yaş ve altı çocukla sözde evlenen kişi sayısı kaçtır? Bu kişiler içinden kaçı 18 yaşı sonrası resmi olarak da nikah yapmıştır?  

 

5.      15 yaş ve altı çocukların dini nikâhla evlendirilmesi işlemini gerçekleştiren ve bu suça ortaklık yapan kaç imam ve/veya devlet görevlisi hakkında işlem yapılmıştır? Bunlara ne gibi cezalar verilmiştir?

 

6.      15 yaş ve altı çocukların dini nikâhla evlendirilmesi işlemini gerçekleştiren ve bu suça ortaklık yapan kaç aile hakkında işlem yapılmıştır? Bunlara ne gibi cezalar verilmiştir?

Yorumlar (0)