CHP'li Metin Lütfi Baydar: Maden atıklarının yağmur suları ile taşınması sonucu bölgedeki bitkiler kuruyacaktır

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Başta Söke İlçesi Karacahayıt Mahallesi olmak üzere, zeytincilik, sebze, meyve üreticiliği ve hayvancılık için son derece verimli olan Beşparmak Dağları eteklerindeki devam etmekte ya da yeni açılacak olan maden işletmelerinin insanlara ve doğaya verdiği zararların enikonu incelenip araştırılması, sürdürülebilir bir çevre, sürdürülebilir bir ekonominin oluşturulması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

GÜNDEM 26.03.2018, 12:40 26.03.2018, 12:40
CHP'li Metin Lütfi Baydar: Maden atıklarının yağmur suları ile taşınması sonucu bölgedeki bitkiler kuruyacaktır

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aydın İli, Söke İlçesi , Karacahayıt Mahallesi , Kuzuri ve Yel değirmeni Mevkilerinde Bıçakçılar Mad. Pet. Ür. San ve Tic. A.Ş. tarafından maden işletmesi açılabilmesi için ÇED raporu hazırlatılarak, ÇED olumlu kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapmıştır.

Maden işletmeciliğinin yapılacağı mevkiler, Karacahayıt Mahallesi’nin yerleşim alanın hemen yanı başındadır. Söz konusu mevkilerin de dahil olduğu tüm tepelik arazilerde köylülerimiz tarafından organik zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu alandaki zeytin ağaçları, iklim ve toprak özelliğine bağlı olarak kendiliğinden yetişmektedir. Bu nedenle bölge bir anlamda ENDEMİK bir bitki örtüsüne sahiptir.

Ayrıca Karacahayıt Mahallesi’ndeki köylülerimiz yoğun bir şekilde hayvancılık faaliyetinde de bulunmaktadır. Madenciliğin yapılması planlanan bölgeler hayvanlar için mera olarak da kullanılmaktadır.

Bahse konu madencilik şirketinin Söke İlçesi Karakaya Mahallesi’nde fiilen yürüttüğü maden ocaklarının ve çıkarılan madenin nakliyesinin, yakın ve uzak mahallelerde dahi olumsuz etkileri yaşanmaktadır.

Söz konusu şirketin gerek fiilen yürüttüğü gerekse de Karacahayıt Mahallesi’nde açacağı yeni maden işletmesi sonucunda oluşacak atık yığınlarının rüzgâr etkisi ile kalkan toz bulutlarının, bitki örtüsü, insan ve hayvan yaşamı üzerinde olumsuz etkileri derinden yaşanacaktır;

  • Maden atıklarının yağmur suları ile taşınması sonucu bölgedeki bitkiler kuruyacaktır.
  • Birikinti suların (göl, gölet, vb) yapılarının bozulması, İçme sularının fiziksel ve kimyasal yapısı değişmesi sonucu insanların ve hayvanların sağlığı tehlike altında olacaktır.
  • Köyün düzlük ve çok verimli topraklarında yetişen bitkiler, madenin atık suları ve toz bulutları sayesinde kurumaya yüz tutacaktır.
  • Özellikle Karacahayıt Mahallesi’ndeki meralar yok olacak ve köyde gelişmiş olan hayvancılık faaliyetleri yok olacaktır.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bıçakçılar Maden şirketinin kendisine sunduğu ÇED raporunun değerlendirilmesini yaparken bölge ve çevresinde yaşayan halktan görüş almalı ve vereceği kararı, her şeyden önce insan ve canlıların sağlığını ön plana alarak almalıdır. Aynı firma daha önce 17.10.2017 tarihinde 40918 ve 50985 nolu feldspat, kuvars, kuvarsit ocağı kapasite artışı için de ocak artışı konusunda Söke ilçesine bağlı Yeşilköy mahallesinde ÇED Halkın Katılımı toplantısı düzenlemiştir. Katılımcılar maden ocaklarını istemediklerini belirtmişlerdir. Yöre halkı maden ocaklarını istememektedir.

Bir ülkenin kalkınmasında yeraltı ve yerüstü kaynaklar önemlidir. Ancak bu kaynaklar, halkın ekonomik anlamda daha iyi yaşamasını sağlamak yerine bir şirketin kazanç sağlamasına ve daha önemlisi bölgedeki tüm canlıların sağlığını yok etmesine neden oluyorsa bu kabul edilebilir bir durum değildir.

Başta Söke İlçesi Karacahayıt Mahallesi olmak üzere, zeytincilik, sebze, meyve üreticiliği ve hayvancılık için son derece verimli olan Beşparmak Dağları eteklerindeki devam etmekte ya da yeni açılacak olan maden işletmelerinin insanlara ve doğaya verdiği zararların enikonu incelenip araştırılması, sürdürülebilir bir çevre, sürdürülebilir bir ekonominin oluşturulması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.

 

 

Metin Lütfi Baydar

   Aydın Milletvekili

 

 

Yorumlar (0)