CHP'li Mehmet Tüm; Diyanet bütçesi ,bilim bütçesinde fazla olamaz

TBMM de bütçe görüşmelerinin devam ettiği ,sırada bir basın toplantısı düzenleyen CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Diyanete ayrılan ödeneklere tepki gösterdi.“Bir ülkede din hizmetlerine ayrılan bütçenin, bilime ayrılan bütçeden fazla olursa orada bilim gelişmez “dedi

GÜNDEM 14.12.2016, 15:50 14.12.2016, 15:50
CHP'li Mehmet Tüm; Diyanet bütçesi ,bilim bütçesinde  fazla olamaz

İşte Mehmet Tüm'ün bütçe görüşmelerinde ki konuşması:

 

2017 merkezi bütçesinde; Farklı inanç gurupları, Aleviler , emekçiler, emekliler, yoksullar, işçiler, işsizler, köylülerin olmadığını savunan Tüm,  “Bu bütçe sermaye ve rant bütçesidir. Bu bütçeye hayır diyoruz.”dedi. Mehmet Tüm  yaptığı basın toplantısında şu görüşleridilegetirdi.

 

“Bildiğiniz gibi 2017 yılı Bütçe görüşmelerinin sonuna gelmiş bulunuyoruz.Hepinizin bildiği gibi, bütçe sadece rakamlardan oluşan, sayısal verileri , ifade eden bir tasarı değildir. Bütçe aynı zaman da hükumetin, tüm toplumsal sorunlara bakış açısını, gösterir, ülkeyi hangi yöne doğru götüreceğini, yurttaşlara nasıl bir hizmet vereceğini de ifade eder. Şimdi 2017 yılı bütçesine baktığımız da ne yazık ki tüm kesimleri kapsayacak bir anlayışı göremiyoruz.

 

Bu bütçe tüm yurttaşlarımızı kucaklamaktan uzaktır . Eşit yurttaşlığı öne alacak tüm yurttaşlarımıza hizmet edecek anlayıştan yoksundur. Hükûmet ,   Bütçenin gelir kaynağı olan vergiyi  toplarken, Alevileri ve diğer tüm inanç guruplarını yurttaş olarak kabul ediyor ve vergi topluyorAncak, sıra  hizmet götürmeye , kaynak ayırmaya gelince, toplumu ayrıştırarak , ötekileştirerek Alevilere bütçeden  hiçbir ödenek ayrılmıyor. Hükumet her gün çıkıp, vergi adaletinden, hukuktan  , vicdandan eşit yurttaşlıktan söz ederken ,artık  buna aleviler ve toplumun hiçbir kesimi inanmıyor.

 

 

2017 yılı bütçesinde Diyanete  6 milyar 867 milyon lira ödenek ayrıldı. Bu Ödenek , 13 bakanlığın bütçesinden  daha fazladır. Aynı zamanda 5 bakanlığın toplam bütçesine denk gelmektedir.

 

Bir ülkede, din hizmetlerine ayrılan ödenek, Bilim Bakanlığı bütçesinden, Gençliğe  , Kalkınmaya , Sağlığa ayrılan bütçeden, daha fazla olursa, o ülkenin gelişmesi asla mümkün olamaz. Laik bir ülkede yoksul çocukları yurt bulamazken, Milyonlarca üniversite mezunumuz işsizken , Milyonlarca çocuğumuz sokaklarda  eve ekmek götürmek için simitçilik boyacılık yaparken,tek bir mezhebe  hizmet veren Diyanete  bu kadar bütçenin ayrılmasını doğru bulmuyoruz. Bu Bütçe yurtlara okullara , eğitime , sağlığa ayrılmalıdır. İktidar bir an önce acilen çocuklarımızın yurt sonunu çözmelidir. Bildiğiniz gibi Devlet çocuklarımıza sahip çıkmadığından , Çocuklarımız, tarikat cemaat ve  vakıf yurtlarında tacize ve tecavüze uğramaktadır. Bu yurtlar derhal kapatılmalıdır. Çocuklarımız, gençlerimiz, Devletin gözetimi altında , kamu  yurtlarına yerleştirilmelidir. Biz her kesimin inancına sonuna kadar saygılıyız. Her inanç bizim için kutsaldır. Ancak Aleviler  inanç kurumlarının giderlerini kendileri karşılarken, Diyanet işlerine ayrılan bütçenin sadece bir kesime, verilmesini kabul etmek mümkün değildir. Bu laik devlet anlayışı ile, Anayasanın eşitlik ilkesi ile  aynı zamanda vicdan ve insanlıkla bağdaşmaz.Bu anlayış bir an önce mutlaka terk edilmeli, ve ülkemizde yaşayan aleviler  “Eşit yurttaş olarak görülmelidir.

 

Bizlerin amacı, asla kurumları kişileri veya inanç guruplarını  hedef almak değildir. Amacımız, Hükümetin yaptığı  ayrımcılığın , ortadan kaldırmasını sağlamak ve Devletin  tüm insanları “eşit yurttaş” olarak görmesini talep etmektir. Eşit yurttaşlığın veya ayrımcılığın  en somut örneği bütçe uygulamalarıdır. AKP nin hazırladığı  bütçelerde , ayrımcılık   çok açık bir şekilde görülmektedir.

 

Askerlik yapan, vergisini ödeyen bu Ülkenin kurtuluşunda ve kuruluşunda temel unsur olarak yer alan , Aleviler. bu güne kadar her türlü ayrımcılığa tabi tutulmuşlardır.  Ülkenin en zor dönemlerinde hep destek veren , barıştan ,  demokrasiden ve cumhuriyetten yana olan   Alevileri ;ayrımcılığa tabi tutmaya, öteki görmeye en başta iktidar olmak üzere hiç kimsenin   ,  hakkı yoktur. İçinde bulunduğumuz dönemde, komşu ülkelerde yaşanan mezhep çatışmalarının tamamına Aleviler karşıdırlar. Bu mezhepçi yaklaşımları dikkate alarak, Alevilerle ilgili olumsuz algıları, tehdit ,şantaj ve saldırıları  hükûmet bir önce görmeli ve gerekli önlemleri almalıdır. İktidar bütçeden kendi yandaşlarına ödenek ayırmayı  hak olarak görüyor. Bunun içindir ki; Hepimizin ortak vergilerinden oluşan Bütçeden Alevilere hiçbir ödenek  ayırmıyor. Çünkü Alevilerin hiçbir kurumunu tanımıyor. Tüm alevi kurumlarını hala yasadışı görmeye devam ediyor. Hükümet Öyle görmemiş olsaydı  7 Alevi  Çalıştay yapmasına rağmen  Alevilerin inanç merkezi olan Cem evlerini, tanımış olurdu. Hükümet Bu güne kadar, gerek AİHM kararlarını, gerekse, iç hukukumuz da ki bir çok mahkeme kararlarını yerine getirmemiştir. Hükumet tüm hukuku yok sayarak Anayasal suç işlemektedir. Alevilere karşı bu direncin sebebini AKP kamuoyuna açıklamak zorundadır. Ülkemiz içeride ve dışarıda çok zor bir süreçten geçmektedir.

 

Toplumsal dayanışmaya ve kardeşlik bağlarımızı  güçlendirmeye en çok ihtiyacımız olduğu  bir dönemdeyiz. Hepimiz Biliyoruz ki ; İç ve dış  teröre karşı etkin mücadele etmenin en temel koşulu iç barışımızı ve demokrasimizi güçlendirmekten geçer.

 

İç barışımızın ve toplumsal dayanışmamızın önündeki en büyük engel   , üzülerek ifade etmeliyim ki AKP hükumetinin ta kendisidir. Kardeşlik ve dayanışma duygusu , aynı zamanda , bir helalleşme hukukudur. Yurttaşlarınızın bir bölümünün haklarını gasp ederek, bunu yapamazsınız? Böyle kardeşlik , böyle dayanışma, Böyle eşit yurttaşlık dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bütçe ülkede yaşayan tüm halk için yapılır.

 

Halkın önemli bir kesimini yok sayarak yaptığınız bütçe ile Ülkemizde , barış, huzur ve güveni  asla sağlayamazsınız. Hükûmete buradan çağrı yapıyorum; Her alanda uyguladığınız bu tekçi anlayışınızdan vaz geçiniz. Eğer terörle, darbeyle mücadele de başarılı olmak istiyorsanız, tüm yurttaşları eşit görün ve kaynakları eşit kullanın. Cumhuriyetin kurucu unsuru olan, Alevilerin haklarını bir an önce teslim edin.  Yaptığınız bu ayrımcı uygulamalar yurttaşlarımızın arasına ayrılıklara yol açmaktadır. tüm inanç guruplarına eşit davranın. Cumhuriyet eşit yurttaşlık için vardır. Laiklik  sadece inanç özgürlüğünü savunmaz.

 

Aynı zamanda Devletin tüm inançlara eşit bakmasını savunur. Laik devletin dini mezhebi, tarikatı cemaatı  olmaz. Laik cumhuriyetin eşit ve onurlu  yurttaşları vardır. Ancak sizin iktidarınız, Cumhuriyetin tüm kazanımlarını yok saydığı gibi, ülkede sizden olmayan tüm inançları da yok saymaktadır. insanda biraz vicdan biraz adalet duygusu olmalıdır.

 

Umuyoruz ki bu ayrımcı  bütçe AKP nin yaptığı son bütçe olur. 2018 yılı bütçesi, daha barışçıl, daha paylaşımcı, özgürlüklerin önünü açacak,  tüm yurttaşların hakça paylaştığı  bir bütçe olur. Ve bu kardeşlik  bütçesini , ülkede barışı , eşit yurttaşlığı, demokrasiyi sağlayacak olan CHP  iktidarı yapar.

Sonuç Olarak , Bu bütçede, farklı inanç gurupları, Aleviler , emekçiler, emekliler, yoksullar, işçiler, işsizler, köylüler, yoktur.  Bu bütçe sermaye ve rant bütçesidir. Bu bütçeye hayır diyoruz.”

Yorumlar (0)